Atidaroma menininkų A. Sutkaus ir U. Gelgudos paroda Erdvėlaikis: žmonės / trintis

Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g-vė 4) lapkričio 6 dieną atidaroma menininkų Antano Sutkaus ir Ugniaus Gelgudos paroda „Erdvėlaikis: žmonės / trintis“.Paroda atidaroma17 val., veiks iki gruodžio 18 dienos.

Lietuvos dailės muziejaus paroda „Erdvėlaikis: žmonės / trintis“ yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektas. Tai netikėtas fotografijos modernizmo klasiko Antano Sutkaus ir šiuolaikinio medijos meno kūrėjo Ugniaus Gelgudos meninis dialogas, išreiškiantis jų santykį su erdvėlaikiu. Ši sąvoka yra pamatinė fotografijos samprata, sulydanti erdvę ir laiką į vieningą visumą.

Vienoje ekspozicijoje A. Sutkaus retrospektyva Žmonės (120 kūrinių) ir U. Gelgudos audiovizualinė instaliacija Trintis atskleidžia dviejų menininkų ypatingai jautrų įsiklausymą į socialinę aplinką. Juos skiria tik kintantis erdvėlaikis, kurį kiekviena karta išgyvena ir išreiškia savaip. Paroda nurodo į tą neišvengiamą kaitą, bet nesupriešindama, nepabrėždama skirties, o atskleisdama tęstinumą ir sąlyčio taškus. Autorių dėmesys nukreiptas į bevardžius praeivius, kurie iškyla ir čia pat ištirpsta pilkų šiokiadienių rutinoje, nepalikdami jokių įsimintinų istoriniam laikui ženklų.

A. Sutkaus kūrybos centre visada išlieka žmogus. Autorius į fotografiją perkelia abipusiu atvirumu pagrįstas situacijas, pabrėždamas, kad žmogaus gyvenime nėra nevertingų momentų; svarbi kiekviena akimirka, reikšmingas kiekvienas sutiktas gatvėje. Tuo tarpu U. Gelguda išreiškia šiandien kiekvienam pažįstamą jauseną – susvetimėjimą ir uždarumą. Menininko aptikta „trinties“ metafora nurodo ne tik į fotografinės medžiagos trintį, bet ir į kartų, atminties, realybės trintis. Šių autorių dialogą inspiravo viena A. Sutkaus 1964 m. Vilniuje sukurta fotografija Keltas „Antakalnis – Žirmūnai“, kurios herojais tapo U. Gelgudos tėvai.

Antanas Sutkus (g. 1939) yra vienas žymiausių pasaulyje lietuvių fotografų, modernios lietuvių fotografijos pradininkų, Lietuvos fotomenininkų sąjungos steigėjų ir jos vadovų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Per penkiasdešimt kūrybos metų autorius surengė šimtus autorinių parodų, nuolat dalyvauja tarptautiniuose projektuose.

Ugnius Gelguda (g. 1977) – vienas ryškiausiai kuriančių šiuolaikinių menininkų, kuriems fotografija yra pagrindinė raiškos priemonė. Nuo 2000 m. autorius aktyviai dalyvauja parodose; jo kūryba yra žinoma bei vertinama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.


KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19668794sec.