Tūkstantmečio odisėja apjuos pasaulį "Tautiška giesme"

Mindaugo karūnavimo – valstybės dienos išvakarėse, liepos 5-ąją, kai įvykdžiusi savo patriotinę misiją – aplankiusi 26 pasaulio lietuvių bendruomenes ir pakvietusi jas vieningai švęsti Lietuvos tūkstantmetį, “Tūkstantmečio odisėja” sugrįš į Klaipėdos uostą, apjuosime pasaulį “Tautiška giesme”. Pirmą kartą istorijoje vienos tautos žmonės vienu metu visame pasaulyje giedos savo valstybės himną. Taip garsiai ir išdidžiai pasauliui pranešime, kad Lietuvos vardui jau 1000 metų.

Liepos 5 dieną, 21 valandą Lietuvos laiku mūsų šalies himną giedos ir žmonės Lietuvoje, ir Odisėjos jachtos “Ambersail” aplankytos lietuvių bendruomenės. Prie šios pilietinės iniciatyvos kviečiami prisijungti ir lietuviai, gyvenantys Magadane, Čikagoje ir kitur, nors ten tūkstantmečio šventės kviesliai neturėjo galimybės nuplaukti. Lietuvoje šios iniciatyvos ambasadoriais tampa visų gerbiami ir žinomi žmonės.

“Liepos 5-ąją aš koncertuosiu Panevėžyje ir padarysiu viską, kad 21 valandą Panevėžys kartu su manimi giedotų “Tautišką giesmę”. Kviečiu tai padaryti visus Lietuvos atlikėjus, kurie tą dieną koncertuos Lietuvoje ar kitur”, - šiandien vykusioje spaudos konferencijoje sakė atlikėjas Andrius Mamontovas, kuris Odisėjos buriuotojus su Norvegijos lietuvių bendruomene pasitiks ir Osle.

“Kiekvienos valstybės himne užkoduotas pergalės ir pasididžiavimo savo šalimi jausmas. Kai po varžybų stoviu ant pakylos ir skamba mūsų “Tautiška giesmė”, ji man vos ne visada išspaudžia ašarą. Pasaulio lietuviams vieningai sugiedoti Lietuvos himną – Lietuvos tūkstantmečio verta idėja ir ją aš propaguosiu tarp sportininkų kaip galėdamas”, - tvirtino penkiakovininkas, Pekino olimpinių žaidinių vicečempionas Edvinas Krungolcas.

Idėją vienu metu visame pasaulyje sugiedoti “Tautišką giesmę” ir taip paminėti Lietuvos vardo tūkstantmetį padiktavo “Tūkstantmečio odisėjos” buriuotojų susitikimuose su įvairių šalių lietuviais spontaniškai vis suskambantys žodžiai: ”Lietuva, Tėvyne mūsų…” Šią giesmę giedantys lietuviai dideliuose ir mažuose pasaulio miestuose bus užfiksuoti video juostuose, kurios bus apjungtos į vieną didelį, istorinį kūrinį. Ji galėsime išvysti liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną per TV3.

2008 m. spalio 5 d. Lietuvos buriuotojai jachta „Ambersail“ LTU 1000 išplaukė į „Tūkstantmečio odisėją“, kad pristatytų pasauliui Lietuvą, švenčiančią garbingą jubiliejų ir pakviestų viso pasaulio lietuvius švęsti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį vienu metu visuose penkiuose kontinentuose. Per devynis „Tūkstantmečio odisėjos” etapus buvo nuplaukta daugiau kaip 37 tūkstančiai jūrmylių ir aplankyta 14 pasaulio lietuvių bendruomenių. Šiandien, gegužės 12 dieną jachta “Ambersail” jau apiplaukė pasaulį – “užsidarė” Odisėjos maršruto ratas – kirstas I etapo kursas. Priešaky – Europa ir 13 jos uostų bei lietuvių bendruomenių. Per 9 kelionės aplink pasaulį mėnesius 120 Lietuvos buriuotojų aplankys 26 pasaulio lietuvių bendruomenes 20-yje šalių, 5 žemynuose.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12196684sec.