Prie Danijos krantų - rimtas jachtos „Ambersail“ gedimas

Visai netoli Danijos krantų lūžo „Tūkstantmečio odisėjos“ jachtos „Ambersail“ gikas (horizontalus stiebas, skirtas ištempti ir palaikyti pagrindines bures). Iki Kopenhagos likusias 35 jūrmyles „Tūkstantmečio odisėjos“ jachtai teks plaukti su varikliu.

„Tai vienas rimčiausių išbandymų, tekęs buriuotojams Odisėjos aplink pasaulį metu. Atlanto, Indijos ir Ramųjį vandenynus perplaukusią „Tūkstantmečio odisėjos“ jachtą nesvetingai pasitiko Baltijos jūra. Tai dar kartą patvirtina seną buriuotojų išmintį, kad sudėtingų ir pavojingų oro sąlygų galima tikėtis bet kuriame vandenyne ir visose jūrose,“ – teigia „Tūkstantmečio odisėjos“ buriavimo programos vadovas Simonas Steponavičius.

Kaip praneša paskutiniojo Odisėjos etapo įgula, kuriai vadovauja kapitonas Paulius Kovas, šiandien nuo labai ankstaus ryto pūtė stiprus vėjas, leidęs jachtai skrieti 15 - 19 mazgų greičiu. Apie aštuntą valandą vėjas nurimo, lijo.

„Dar po trijų valandų mus vėl pasigavo vėjas, tačiau jis nebebuvo stiprus, siekė 16 mazgų, o jachta plaukė 8 - 10 mazgų greičiu pavėjiniu kursu. Su vėju sustiprėjusios bangos pradėjo daužyti laivo priekį. Po keleto tokių smūgių išgirdome garsų pokštelėjimą ir vyrų balsus ant denio: “Gikas! Gikas! Lūžo Gikas!” Jis lūžo ir pavojingai išsinėręs pakibo ant denio, jo galas įsirėmė į elektroninius prietaisus,“ – praneša XI etapo įgulos narys Mindaugas Rainys.

Pagal numatytą Odisėjos maršrutą birželio 13 dieną 15 val. jachtos „Ambersail“ švartuojasi Kopenhagos Larsens Plads krantinėje. Odisėjos kranto komanda užmezgė ryšį su Kopenhagos jachtų remonto dirbtuvėmis, kad jau šį savaitgalį gikas būtų sutvarkytas ir jachta galėtų laiku išplaukti bei tęsti kelionę. Birželio 16 d. numatoma švartuotis Gdanske ir susitikti su Lenkijos lietuviais.

Nuo Odisėjos pradžios jachta „Ambersail“ jau nuplaukė daugiau nei 41 tūkstantį jūrmylių ir aplankė 19 lietuvių bendruomenių visame pasaulyje. Po 9 mėnesių kelionės aplink pasaulį liepos 5-ą dieną „Tūkstantmečio odisėjos“ jachta „Ambersail“ LTU 1000 grįš į Klaipėdą, aplankiusi 26 lietuvių bendruomenes 20-yje šalių ir pakvietusi jas kartu švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21891117sec.