Vokiško kino dienos vėl šiauliuose

2014 m. kovo 12–14 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) viešės „Vokiško kino dienos“. Filmų mėgėjams bus pristatomi aktualūs, intriguojantys vokiškai kalbančių šalių filmai. Kino seansų pradžia – 18 val. Visi filmai originalo kalba su lietuviškais subtitrais. Bilieto kaina – 5 Lt, nuolaidos netaikomos.

Kovo 12 d. festivalio pristatyme dalyvaus „Vokiško kino dienų“ koordinatorė Auksė Bruverienė. Susirinkusiuosius į pirmąjį kino seansą muziejus vaišins karšta arbata ir gurmanišku kino vakaru.

Kelionę per Lietuvos kino sales pradėjusios „Vokiško kino dienos“ per mėnesį aplankys septynių Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės ir Nidos – kino mylėtojus. Chaimo Frenkelio vilos kino salėje „Kapitol“ festivalio filmai bus demonstruojami jau antrus metus iš eilės. Šiemet šiauliečiai per tris dienas galės išvysti austrų ir vokiečių kūrinius.

„Vokiški filmai turi labai rimto ir sunkiai perkandamo kino reputaciją. Mūsų kino dienos griauna šį trumparegišką stereotipą, – sako Goethe‘s instituto Lietuvoje vadovė Johanna M. Keller. – Žinoma, tiesa yra tai, kad vokiškas kinas dažnai nagrinėja nemalonius ir sudėtingus gyvenimo aspektus. Tokius, kaip praeities našta, sunkumai, ieškant savo tikrojo gyvenimo kelio, migracija ir kt. Tačiau šias temas tikrai įmanoma pateikti linksmai ir su ironija. Tai ir yra stiprioji vokiško kino pusė.“

Pirmajame „Vokiško kino dienų“ seanse Šiauliuose bus demonstruojama netradiciniu požiūriu į kiną išsiskirianti vokiečių drama-tragikomedija „Meilės didkepsniai“ (Love Steaks, 2013), 2013 m. Miuncheno festivalyje pelniusi skatinamąją naujojo vokiečių kino premiją „Förderpreis Neues Deutsches Kino“ visose kategorijose. Filmo kūrėjai yra susikūrę naują savo kino specifikos apibūdinimą, vadindami savo kūrinį „pirmuoju FOGMA filmu pasaulyje“, taip tarsi sukurdami paralelę avangardiniam kinematografijos judėjimui DOGMA. Šio filmo išskirtinis bruožas yra improvizacija filmavimo aikštelėje.

Dramoje „Pasienis“ (Grenzgänger, 2012) pasakojama apie Austrijos ir Slovakijos pasienyje gyvenančią sutuoktinių porą, kurie greta viešbučių verslo gauna ir šalutinių pajamų – jie padeda nelegalams kirsti sieną. Austrijos federalinė armija žino apie tai, tačiau negali nieko įrodyti. Jaunas kareivis Ronis turi padaryti galą šios poros machinacijoms. Gerai sustyguotas viešbučio šeimininkų gyvenimas smarkiai sujaukiamas. Pamažu išsivysto dramatiškas trikampis, persunktas meilės ir aistros, išdavystės ir nusikaltimo.

„Vokiško kino dienas“ Šiauliuose užbaigs nuotykių filmas „Pasaulio matavimas“ (Die Vermessung der Welt, 2011–2012), pastatytas pagal didžiulės sėkmės sulaukusį istorinį Danielio Kehlmanno to paties pavadinimo romaną, kuris 2007 metais buvo išleistas ir lietuvių kalba. Holivudinio filmo bruožų turinčiame filme pasakojama apie dviejų vokiečių mokslo genijų – Alexanderio von Humboldto bei Karlo Friedricho Gausso – pastangas XIX a. atrasti pasaulį.

„Vokiško kino dienų“ rengėjai: Goethe's institutas, Austrijos ambasada Vilniuje ir Šveicarijos ambasada Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. „Vokiško kino dienų“ draugas Šiauliuose – Šiaulių „Aušros“ muziejus

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus kultūrinių renginių koordinatorė Edita Smindriūnaitė, tel. (8 41) 43 36 80, „Vokiško kino dienų“ koordinatorė Auksė Bruverienė, tel. (8 5) 23 14 433.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23342609sec.