Pirmą kartą lietuvoje vykstantis flamenko filmų festivalis atkeliauja ir į šiaulius

2015 m. vasario 25–28 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyks filmų festivalis, skirtas ispaniškos kultūros perlui – flamenkui. Pirmą kartą Lietuvoje vykstančio festivalio programoje net septynios premjeros, nematyti vaidybiniai ir dokumentiniai filmai, leisiantys pasigrožėti šokio ekspresija ir muzika, pamatyti spalvingą šokėjų aprangą ir pajusti judesiu perduodamas emocijas. Vasario 25–26 d. kino seansų pradžia – 18 val., vasario 27 d. – 17.30 ir 19.30 val., vasario 28 d. – 17 ir 18 val. Filmai originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

 

Flamenko filmų festivalio organizatoriai siekia sužadinti ne tik flamenko mylėtojų ir juo besidominčiųjų smalsumą, bet ir tų, kurie iki šiol mažai žinojo apie šį muzikos-šokių stilių. Chaimo Frenkelio viloje rodomi filmai supažindins su šio senovinio meno paveldu, jo ištakomis ir kaita. Kino juostuose bus atskleistos dabartinės flamenko formos, pasirodys garsūs praeities ir šių dienų profesionalai.

Flamenkas yra kultūrinio proceso rezultatas. Jo kūrėjai – senovės romai – keliaudami iš Indijos formavo šį meną, neišvengiamai paveiktą senųjų kultūrų: sefardų, krikščionių, arabų, afrikiečių bei vietinių ispanų Andalūzijoje. Sakoma, kad flamenkas – tai pasakojimas apie gyvenimą, kuriame kūnas juda kiekvieną akimirką, taip žiūrovui perteikdamas istoriją. Nors septyni festivalio filmai parodys skirtingus atlikėjų gyvenimus, tačiau išryškins ir vieną bendrą aistrą – flamenką.

Apsilankiusieji festivalyje išvys garsaus filmų meistro Carloso Sauros režisuotą filmą „Flamenkas šiandien“, kuriame susijungia uždegantis šokis bei sielas virpinančios dainos ir muzika. Tikrąją flamenko dvasią atskleis filmas „Flamenko ištakos“, kuriame pasakojama apie slaptąjį flamenko dainininką ir tikrą šokio meistrą – Malagos gatvių šlavėją, taip pat apie repeticijas žymiausioje Madrido flamenko mokykloje „Amor de Dios“.

Filmų kūrėjos Albertinos Pisano dokumentinis filmas „Flamenko šokėjai“ apibūdinamas kaip intymus keturių žymių šiuolaikinio flamenko šokėjų paveikslas. Kiekvienas jų, turėdamas savitą stilių, išreiškia vienijančią kūrybinę būtinybę: peržengti flamenko šokio ribas ir paversti jį universalia meno forma.

Festivalio programoje bus rodomas ir režisieriaus Francisko Roviros Beletos Oskarui nominuotas vaidybinis filmas „Los Tarantos“, kuriame galima išvysti geriausiu XX a. Ispanijos šokėju ir choreografu pripažintą Antonio Gadesą ir genialiąją visų laikų flamenko šokėją Carmen Amaya.

 „Apie flamenką sudėtinga rašyti, svarbiausia tiesiog jį patirti“, – įsitikinęs filmo „Flamenko moterys“ režisierius Mike Figgisas, kino juostoje perteikęs mintį, kad flamenkas sukasi apie moteris.

Ispanų flamenkas 2010 m. buvo įtrauktas į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, o panašios temos filmų festivaliai rengiami visame pasaulyje. Šiemet susipažinti su flamenku jau gali ir Lietuvos žiūrovai.

Bilietų kainos: vienas kino seansas – 3 eurai; du kino seansai – 5* eurai; moksleiviams, studentams, senjorams – 2 eurai; ikimokyklinio amžiaus vaikams, atėjusiems su šeimos nariu, kino seansas nemokamas; *nuolaidos bilieto kainai taikomos tik tos pačios dienos kino seansams.

 

 

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. +370 43 36 80 ir festivalio direktorė Dovilė Dragelytė, tel. +370 687 85454. Daugiau informacijos: www.flamenkofilmufestivalis.lt

 

Flamenko filmų festivalIO

PERŽIŪROS

ŠIAULIŲ „AUŠROS“ MUZIEJAUS CHAIMO FRENKELIO VILOJE

(Vilniaus g. 74, Šiauliai)

 

 

Vasario 25 d. (Trečiadienis)

18 val.  Flamenko filmų festivalio pristatymas. „Flamenko ištakos“ (dokumentinis), 72 min., Ispanija, 2011

 

Vasario 26 d. (Ketvirtadienis)

18 val.  „Los Torantos“ (vaidybinis), 112 min., Ispanija, 1963

 

Vasario 27 d. (Penktadienis)

17.30 val.  „Flamenkas šiandien“ (dokumentinis), 100 min., JAV, 2013

19.30 val. „Flamenko moterys“ (dokumentinis), 51 min., JAV, Kanada, 1997

„Flamenko šokėjai“ (dokumentinis), 37 min., Ispanija, 2004

 

Vasario 28 d. (Šeštadienis)

17 val. „Flamenko mokykla“ (dokumentinis), 51 min., JAV, 2011

18 val. „Ant bangų: Flamenko istorija Jungtinėse Valstijose“ (dokumentinis), 100 min., JAV, 2013

 

 

Filmai originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

 

Bilietų kainos:

vienas kino seansas – 3 eurai;

du kino seansai – 5* eurai;

moksleiviams, studentams, senjorams – 2 eurai;

ikimokyklinio amžiaus vaikams, atėjusiems su šeimos nariu, kino seansas nemokamas;

*nuolaidos bilieto kainai taikomos tik tos pačios dienos kino seansams.

 

 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94722605sec.