Neringos šventinėje puošyboje – baltų simboliai

Neringos šventinėje puošyboje šiais metais bus galima išvysti ne tik Kuršių nerijos simbolių, bet ir baltiškų elementų.
Išskirtinė teritorija bei jai suteiktas UNESCO Pasaulio paveldo statusas Neringos puošėjus skatina ieškoti išskirtinių sprendimų. Kelerius metus iš eilės kurorto lankytojus ir gyventojus žavėjo ant Neringos šviestuvų, medžių, etnografinių sodybų apsigyvenę Kuršių nerijai būdingi simboliai – briedžių, kurėnų, vėtrungių siluetai. Šiais metais juos papildys  baltiška simbolika, taip pagerbiant senąją etninę kultūrą.
Svarstant, kurį baltišką ženklą reikėtų atspindėti Neringos šventinėje puošyboje, nuspręsta pasirinkti Perkūno ženklą ir du jo motyvus. Juk Perkūnas – populiariausias lietuviškas dievas, o ženklo simbolika kalba apie pasaulio kūrimą, laiką ir judėjimą – procesus, kurie vyksta vis dar besiformuojančiame Kuršių nerijos kraštovaizdyje.
Perkūno ženklas turi įvairių prasmių ir pavidalų, todėl renkantis, kuriuos motyvus panaudoti puošyboje, buvo atsižvelgiama ir į jų sudėtingumą, mat dauguma Neringos gatvių papuošimų yra daroma neringiškių, UAB „Neringos komunalininkas“ darbuotojų, rankomis. Atsižvelgiant į tai, neišvengta ir improvizacijos. Kuriant papuošimus konsultuotasi su  juodkrantiškiu skulptoriumi Albertu Danilevičiumi ir kitais kūrybingais neringiškiais.
Baltiška simbolika šiais metais sušvis tik Nidoje, o jei kurorto gyventojai ir lankytojai šią naujovę palaikys - kitais metais išplis ir kitose gyvenvietėse. Dar viena šių metų naujovė – šiais metais papuoštas bus ir skveras Nidoje, esantis greta gilią istoriją menančio viešbučio „Jūratė“ ir legendomis apipinto restorano.
Laikantis tradicijų pagrindinė Neringos kurorto eglė ir šiais metais atkeliavo iš Kuršių nerijos miško.  Ir šiais metais ji bus puošiama labiausiai nuo vėjų apsaugotoje erdvėje - greta Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“. Vėjų globojamame Juodkrantės pamaryje, greta mistinio Raganų kalno, bus įkurta karkasinė eglė. Atsispirdama šiandieninėms tendencijoms, Neringa šventinių papuošimų įžiebti neskuba, laikantis tradicijų tai siekiama padaryti kuo arčiau Kūčių vakaro. Šiais metais šventiniais papuošimais Neringa sužydės gruodžio 15-ąją, ketvirtadienį, kuomet Kalėdinė eglė bus įžiebta Nidoje (18. 30 val.). Gruodžio 16-ąją eglutės įžiebimo šventė vyks Juodkrantėje (17 val.).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39078498sec.