Į Neringą nuo šiol kvies ir Žanas Polis Sartras

Birželio 21-ąją, ketvirtadienį, Neringoje atidengta skulptūra „Prieš vėją“, vaizduojanti per Nidos kopas einantį prancūzų rašytoją, filosofą Žaną Polį Sartrą (Jean-Paul Sartre).

Vienas žymiausių XX-ojo amžiaus egzistencialistų Žanas Polis Sartras Kuršių nerijoje lankėsi kartu su rašytoja Simona de Bovuar 1965-ųjų liepą.

„Sartras čia atvyko paminėti Prancūzijos karių atminimo, kurie čia buvo XX amžiaus pradžioje. Prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio formavimo prisidėję kariai neleido čia laiko romantiškai, ir ko gero, to grožio,  kurį šiandien mato dešimtys tūkstančių pusiasalio lankytojų, ir kurio susižavėjo pats Sartras, nematė. Pusiasalio kraštovaizdžiui Sartro dedikuoti žodžiai atvėrė naują bendros istorijos tarp Kuršių nerijos ir Prancūzijos puslapį“, - skulptūros atidengimo iškilmių metu kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

„Tikimės, ši iniciatyva taps dar viena priežastimi į Neringą atvykti filosofams, mokslininkams, prancūzų keliautojams ir pamatyti šią vietą tokiomis akimis, kokiomis matė Sartras. Viliuosi, kad atradę Neringą jie pakartos tą pačią garsiąją frazę - „Jaučiuosi, lyg stovėčiau rojaus prieangyje“, - pridūrė D. Jasaitis.

Skulptūros pastatymą inicijavo nuotaikos, lydėjusios minėtą vizitą ir užfiksuotos fotomenininko Antano Sutkaus. Kuršių nerijos kopomis einančio, su smėliu ir vėju kovojančio rašytojo atvaizdas tapo neatsiejama jo įvaizdžio dalimi. Būtent tokį jį bus galima išvysti ir Neringoje.   

Kuršių nerijos kraštovaizdį puikiai apibūdinantys žodžiai: „Jaučiuosi, lyg stovėčiau rojaus prieangyje“ bei „Pirmą kartą debesys man po kojomis“  tapo skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo skulptūrinės kompozicijos dalimi, kuri, tikimasi, dar labiau stiprins Neringos ir Kuršių nerijos įspūdį.

„Dėka Jūsų pamatytos gražios vizijos šiandiena Sartras vėl yra Nidoje. Nuo to laiko praėjo 53 metai, daugiau nei pusę amžiaus. Ir, galbūt, Sartras atvėrė langą tarp Nidos ir Prancūzijos. Ir jūs, gerbiamas mere ir mes, ambasados atstovai, esame prie šio lango ir jį atveriame. Sartras didis filosofas, kuris skyrė daug dėmesio laisvei. Jūs jį pakvietėte čia ir jis manau jaučiasi būdamas pas save. Matau labai daug sąlyčio taškų tarp Prancūzijos ir Nidos, ir ši fotomenininko Antano Sutkaus įkvėpta skulptūra,  yra tarsi veidrodis, kadangi viena statula jau yra Prancūzijoje“, - į Neringos bendruomenę kreipėsi Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe Jeantaud.

Neabejojama, kad skulptūra taps populiariu Neringos lankytinu objektu, neatsiejama kurorto svečių įspūdžių ir nuotraukų dalimi.

„Šioje vietoje, ant Parnidžio kopos, gamta mums padovanojo nuostabų vaizdą, kurį kūrė šimtmečius, gludino iki tobulybės ir atrodė, kad šitai vietai tikrai nieko netrūksta, o mes sugalvojome įspausti čia savo pėdą. Toks įspūdis gali susidaryti iš pirmo karto, iš pirmo žvilgsnio, tačiau yra ne visai taip.  Ši skulptūra atsirado čia kaip tik dėl to, nes tam tikru metu įvyko kur kas daugiau, nes grožis sukūrė mintį. Žiuri į Sartro  nuotrauką ir matai jo žvilgsnyje tolius, baugią pagarbą, galbūt, iš tikrųjų mes taip atrodome stovėdami ties rojaus vartais. Tikiu, kad tiems šimtams tūkstančių pro šalį praeinančių piligrimų skulptūra padės suvokti, kas yra Kuršių nerija“, - kalbėjo Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser.

„Šis darbas pareikalavo labai daug pastangų ir kantrybės. Dėkoju visiems, kurie inicijavo ir tikėjo šia idėja“, - pristatydamas savo darbą kalbėjo Klaudijus Pūdymas.

Skulptūra „Prieš vėją“ pastatyta Žano Polio Sartro gimimo dieną (rašytojas gimė 1905 m. birželio 21-ąją).


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2464509sec.