Šiauliuose startuoja įvairius menus jungiantis renginių ciklas «Ir ežeras turi ausis»

2019 m. rugpjūčio 1, 8, 22 ir 29 dienomis Rėkyvos ežero pakrantėje (Poilsio g.) pirmą kartą organizuojamas įvairias eksperimentinio meno formas pristatantis renginių ciklas „Ir ežeras turi ausis“. Net keturis rugpjūčio mėnesio ketvirtadienius vyksiantis ciklas į šiauliečių gyvenimą įpūs kultūrinį šviežio oro gūsį ir kvies visuomenę į poezijos, teatro, muzikos ir kino pasaulį. Slemo skaitymai ir improvizaciniai pasirodymai, teatriniai ir muzikiniai performansai, filmo peržiūra ir diskusijos, skirtingų muzikos stilių grupių koncertai ir kiti netikėtumai žada šiauliečiams įvairius skonius tenkinantį kultūros ir meno kokteilį.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Renginių ciklas nemokamas.


Idėja organizuoti renginių ciklą, pristatantį įvairių menų sintezę, kilo, pirmiausia, norint priminti ir populiarinti visuomenėje kiek primirštą literatūros žanrą – poeziją. „Programoje numatoma poetinio slemo platforma, skirta jauniesiems literatams ir kūrėjams, kurioje, jie turės galimybę pristatyti savo kūrybą, pasidalinti kūrybinėmis idėjomis. Slemas dar ganėtinai nauja meno forma, kurios pagrindas – susirinkusiai publikai gyvai skaitomas tekstas, čia svarbu ne tik žodžiai, bet ir slemerio balso intonacija, improvizacija, mokėjimas bendrauti su publika. Su slemo kultūra renginio lankytojus iš arčiau supažindins slemeriai, slemo varžytuvių dalyviai ir nugalėtojai“, – pasakoja renginio organizatorė, Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus vedėja Lina Jankauskaitė.

Tačiau renginių ciklo tikslas ne tik priminti poezijos žanrą, bet ir visuomenei pristatyti skirtingų menų sintezę, skatinant kūrybinių raiškų įvairovę, naujas kūrybines formas. Dažnuose pasirodymuose susipins teatras, muzika ir literatūra, vyks ir soliniai profesionalių kūrėjų, poetų pasirodymai, ir pasirodymai drauge su kitais vaizdo ir garso menininkais. „Džiaugiuosi, kad mūsų komandoje susibūrė iniciatyvūs ir gabūs žmonės, skatinantys profesionalių kultūros ir meno kūrėjų iniciatyvas ir kūrybiškumą bei kuriantys šiuolaikinės visuomenės poreikius tenkinančius produktus“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Organizatoriai atskleidžia, kad gausų poezijos pliūpsnį įneš menininkai Darja Lyzenko, Martynas Bertašius, Jovaras Kelpša, Juozas Ališauskas ir Eglė Narbutaitė, renginio dalyvių lauks menininkų projekto „Trintukas prieš tikrovę“ (Monika Šaltytė, Gintautas Gascevičius, Gintaras Dzidolikas) pasirodymas, Butō šokio teatro „Okarukas“ šokio performansas, eksperimentinės poezijos kūrėjo Žygimanto Kudirkos (Mesijo) pasirodymas. Neužmirštas bus ir kino menas – vyks dokumentinio lietuviško repo filmo „Tarp žemės ir dangaus“ peržiūra, susitikimas ir diskusija su šio filmo autoriumi ir režisieriumi Eriku Toruntajevu. Muzika – dar viena neatsiejama renginių ciklo dalis, kurios tikrai netrūks ketvirtadienio vakarais. Numatomi destruktyvaus hiphopo grupės „John‘s Shower Band“, muzikos grupių „Omerta“, „Willie Valo“, „Despotin Fam“ bei muzikinio kūrybinio projekto „Freestarz“ (DJ Mamania, Sania Banginis, Jama) pasirodymai.

Pirmasis ciklo „Ir ežeras turi ausis“ renginys vyks jau rugpjūčio 1 d., pirmąjį mėnesio ketvirtadienį, 19 val. Rėkyvos ežero pakrantėje. Ciklą su trenksmu atidarys grupė „John’s Shower Band“, pasirodys reperis „Omerta“, o su slemu supažindins sociologė, lyčių studijų dėstytoja, slemo turnyrų dalyvė Darja Lyzenko ir fizikos mokslų doktorantas, jau keturis kartus laimėjęs slemo varžybas – Martynas Bertašius.

„Tikimės, kad renginių ciklas ir „Ir ežeras turi ausis“ patenkins šiauliečių kultūrinį poreikį ir galbūt bus tas tiltas, kuris niekada neskaičiusius poezijos žmones atves į meno ir naujų patirčių kupiną poezijos-muzikos-vaizdo pasaulį. Kviečiame visus, kurie domisi menu, kultūra ir saviraiška, ieško naujų patirčių ir nori ketvirtadienio vakarus praleisti prasmingai“, – sako L. Jankauskaitė.

Visa renginių programa čia: bit.ly/2LGyrfh.

 

PROGRAMA


Rugpjūčio 1 d.

19.00 Renginių ciklo atidarymas su destruktyvaus hiphopo muzikos grupe „John’s Shower Band“

19.45 Darja Lyzenko. „3 minutės“

20.00 Martynas Bertašius. Vieno asmens šou „Fizikos doktoranto nušvitimas kūryboje“

20.15 „Omerta“


Rugpjūčio 8 d.

19.00 Jovaras Kelpšas. „Laimingo gezo dienoraščiai“

19.30 Juozas Ališauskas. Poetinis monospektaklis „Koziris prie oziro“

20.00 „Freestarz“ (DJ Mamania, Sania Banginis, Jama)


Rugpjūčio 22 d.

20.00 Eglė Narbutaitė. Ištrauka iš muzikinio performanso/koncerto „Bliuvė“

20.15 „Trintukas prieš tikrovę“ (Monika Šaltytė, Gintas Gascevičius, Gintaras Dzidolikas)

21.00 Žygimantas Kudirka. Skaitymai UV šviesoje su garso efektais

21.45 „Willie Valo“


Rugpjūčio 29 d.

20.00 Dokumentinio lietuviško repo filmo „Tarp žemės ir dangaus“ peržiūra

21.00 Susitikimas su dokumentinio lietuviško repo filmo „Tarp žemės ir dangaus“ kūrėju Eriku Toruntajevu

21.15 Butō šokio teatras „Okarukas“. Šokio performansas „Déjà vu“

21.30 Renginių ciklo uždarymas su grupe „Despotin Fam“


Renginiai bus filmuojami ir fotografuojami.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.03.2024 - 23.03.2024 Starptautiskais zvaigžņu festivāls Liepājas reģiona TIB
Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, 15. martā koncertzāles “Lielais dzintars” ar džeza programmu publiku priecēs “Trio Elpo”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.03.2024 - 23.03.2024 Alīsijas Edelvaisas (Austrija) koncerts Valmieras TIC
22.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā koncertēs austriešu dziesminiece, multiinstrumentāliste, cirka māksliniece un aktrise Alīsija Edelvaisa. | Skatīt vairāk
25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.03.2024 - 22.03.2024 Krakova,Zakopane un Augstie Tatri Latvia Tours
Zinātāji stāsta, ka Krakovā izdodas pašas labākās iepirkšanās tūres. Tur atrodami gan mazi saloniņi ar neredzētām lietām, gan arī visu zināmo | Skatīt vairāk
no 199.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32007289sec.