Jūrų muziejuje - du ruonių jaunikliai

Pavasaris į Jūrų muziejų žengia ne tuščiomis rankomis. Šią savaitę augintinių būrys pasipildė dviem naujagimiais: apsivaikavo Baltijos pilkosios ruonės Zunda ir Baltukė.

Jau savaitę naktis muziejuje leidžiantis Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas pasakojo, kad 22 metų Zunda mažylio susilaukė pirmadienio naktį. Jauniklis labai gražus, sveikas ir guvus. Jo mama neprieštaravo, kad gyvūnų prižiūrėtojai pasvertų ir apžiūrėtų jos vaiką. Paaiškėjo, kad tai – ruoniukas, sveriantis 15 kilogramų. Dėl jo sveikatos nesibaiminama, nes Zunda tikrai rūpestinga mama, atidžiai stebinti ne tik mažylį, bet ir kiekvieną smalsuolį, prieinantį prie baseino. Šį savaitgalį ir lankytojai jau galės pamatyti mamą su jaunikliu. Tačiau muziejaus darbuotojai prašo būti supratingais ir prie baseino netriukšmauti, negąsdinti gyvūnų.

Savo mažylį Zunda labai saugo ir maitina kas 3 valandas. Ruonių pienas ypatingai kaloringas – 80 proc. riebumo. Toks maistas ir švelnus gelsvas kailiukas mažyliams padeda nesušalti. Ruoniukai maitinami tris savaites, kol trigubai priauga svorio. Tada atskiriami nuo mamų (gamtos sąlygomis mamos juos paprasčiausiai palieka) ir mokomi maitintis žuvimi, plaukioti ir nardyti. O ruonės užsiims meilės reikalais. Kol Zunda augina jauniklį, metais vyresnis „gyvenimo draugas“ ir visų jos vaikų tėtis – patinas Molas – gyvena atskirame baseine.

Antradienio vakarą mažylio sulaukė ir išoriniame muziejaus kanale gyvenanti ruonė Baltukė. Tačiau jos mažylis iš karto buvo atskirtas ir dabar auga laboratorijoje.

- Per trumpą laiką Baltukė buvo spėjusi patampyti savo vaiką, - pasakojo Arūnas Grušas. – Ir įkišusi į vandenį, ir sužeidusi nosytę. Problemos su Baltuke prasidėjo jau prieš gerą dešimtmetį, kai ją, naktį maitinančią ruoniuką, išgąsdino prie kanalo privažiavę šviesomis spiginantys ir signalizuojantys automobiliai. Tada ji buvo sulaukusi dvynukų. Mirtinai išgąsdinta ruonė bandė karštligiškai paslėpti savo vaikus ir juos nuskandino. Nuo to laiko ji taip elgiasi kiekvienais metais. Nors pavojaus jokio nebėra, bet Baltukė iš paskutiniųjų stengiasi paslėpti ką tik gimusį ruoniuką.

Šiųmetinukas dabar jau saugiai auga laboratorijoje. Kaip ir Zundos vaikas – vyriškos lyties, sveria kiek mažiau – 13 kilogramų. Maitinamas kas tris valandas trintos silkės, rehidrono, fermentuotos grietinėlės ir žuvų taukų tyrele per zondą. Pertrauka daroma tik naktį.

Jau treti metai, kai muziejuje nebeišsirita pingvinukai. Pasak Arūno Grušo, muziejaus pingvinai yra per seni tokiems reikalams. Atnaujinti pingvinų būrį tikimasi po akvariumo rekonstrukcijos.

Muziejaus naujagimiams vardus tradiciškai renka visos Lietuvos vaikai. Gegužės 18-ąją - Tarptautinę muziejų dieną bus surengtos iškilmingos ir linksmos vardynos. Tad muziejus jau laukia vardų, tiksiančių ruoniukams.

Dabar muziejuje yra šeši suaugę ir du mažiukai Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos,


Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau penkiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukėme 44 mažylių.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55692077sec.