Informacija dėl tradicinės Kaziuko mugės

Bene seniausia ir gražiausia miesto šventė – Kaziuko mugė, išsiskiria ypatingai nuoširdžia ir gyva atmosfera. Į mugę iš visos Lietuvos atvyksta tradiciniai amatininkai, kurie savo pagamintus tautinio paveldo gaminius ne tik parduoda, bet ir demonstruoja, populiarina, taip pat supažindina su tradicinio amato technologijomis. Tai yra puiki proga prisiminti savo šaknis ir tautos istoriją.

Tautinis paveldas apima įvairias sritis – tai ir tradiciniai maisto gaminiai, amatininkų dirbiniai, senųjų veislių augalai ir gyvūnai, muzikos instrumentai ir net paslaugos, kaip, pavyzdžiui, giedojimas, tradicinių renginių, kalendorinių švenčių organizavimas.
Šiemet Kaziuko mugės metu tradiciniais gaminiais bei amatininkų dirbiniais bus prekiaujama tradicinių gaminių miestelyje, kuris prasidės Gedimino prospekte nuo Katedros link Kudirkos aikštės.
Žemės ūkio ministerija teikia finansinę paramą tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais. Pagal Tautinio paveldo subjektų finansavimo taisykles 80 proc. renginio ploto nuomos bei vietos įsirengimo išlaidų finansuoja Žemės ūkio ministerija.
Mugės metu pristatomi tautinio paveldo produktai turi būti sertifikuoti, t. y. turi turėti gaminio sertifikatą, kuriuo patvirtinama, kad tradiciniai gaminiai atitinka jiems keliamus reikalavimus. Kiekvienas gaminys turi būti paženklintas tautinio paveldo ženklu, kaip numatyta Tautinio paveldo produktų ženklų naudojimo tvarkos apraše. Draudžiama ženklinti tautinio paveldo ženklais produktus ir kitus objektus, jeigu produktas nėra sertifikuotas ir pripažintas tautinio paveldo produktu ir (arba) jei tai gali tiesiogiai ar netiesiogiai suklaidinti vartotoją.
Tautinio paveldo ženklai, kurie rodo, kad gaminiai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais:


Žemės ūkio ministerija, rūpindamasi tautinio paveldo produktų populiarinimu ir gindama vartotojų interesus, organizuos tradicinių amatininkų, parduodančių tautinio paveldo gaminius Kaziuko mugėje, patikras. Atkreipiame amatininkų dėmesį, kad 80 procentų visų parduodamų gaminių turi sudaryti sertifikuoti tautinio paveldo gaminiai. Kiti gaminiai turi būti pagaminti to paties amatininko, bet nebūtinai sertifikuoti. Ateityje bus siekiama, kad tradiciniams amatininkams, kurių gaminiai yra sertifikuoti ir kuriems pagal Tautinio paveldo subjektų finansavimo taisykles yra suteikiama valstybės pagalba prekiauti prioritetinėse renginio vietose, būtų galima prekiauti vien tik sertifikuotais gaminiais, o tiems amatininkams, kurie norėtų prekiauti ir nesertifikuotais gaminiais, valstybės pagalba būtų mažinama arba visai neskiriama.
Ministerija ir toliau sieks, kad tautinio paveldo gaminiai būtų populiarinami įvairiuose renginiuose, ir ketina remti tokius renginius kaip ,,Skamba, skamba kankliai“, „Kauno dienos“, „Jūros šventė“, „Sostinės dienos“, „Derliaus šventė“ (Kaune) ir kt. Paraiškas pagal Tautinio paveldo veiklos subjektų finansavimo taisykles gali teikti tradiciniai amatininkai arba tradicinių amatininkų asociacijos žemės ūkio ministro įsakyme nurodytu laikotarpiu.
Ministerija siekia, kad bendromis jėgomis būtų gerinama tokių švenčių kokybė, kad tradicinės šventės ir mugės prisidėtų prie miestų ir miestelių senųjų tradicijų puoselėjimo, o į šias šventes iš tolimų kraštų atvykstantys svečiai galėtų susipažinti su išlikusiais tradiciniais amatais ir tautiniu paveldu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55625796sec.