Liepsnojančias skulptūras pasiglemš upės tėkmė

Nemuno ir Neries santakoje iškils milžiniškos šiaudinės skulptūros. Jos kvies praeivius į Tarptautines Hanzos dienas, o prasidėjus šventei suliepsnos, simbolizuodamos medžiaginio pasaulio trapumą.

Padegs merginų kasas

Įspūdingą reginį šventės dalyviams rengia Kaišiadorių rajone gyvenantis skulptorius Donatas Mockus su kolegomis Dainiumi Jurevičiumi (Prienai) ir Šarūnu Stirbiu (Raseiniai).

Bičiuliai piešia skulptūrų eskizus, ieško medžiagų, sprendžia techninius klausimus.

Menininkai paprašė šventės organizatorių medienos karkasams, vielos, špagato, šiaudų ir 100 litrų panaudoto valgomojo aliejaus, kurio reikia šiaudams impregnuoti.

D.Mockus jau nupiešė keletą eskizų. Viename pešasi velniai, kitame kūjais mojuoja kalviai, trečiame ant nendrių supasi paukščiai.

Tačiau Donatui mieliausios dvi ilgakasės merginos, kurias jis ketina įkelti į sūpynes ir nekantrauja padegti jų šiaudines kasas.

8-10 metrų aukščio skulptūras menininkai pradės rišti gegužės 11-ąją. Šventės išvakarėse jos bus užkeltos ant plaustų ir keletą dienų plūduriuos vandenyje.

Gegužės 20 dienos vakarą planuojama ugnies misterija. Tada šiaudiniai kūriniai pavirs ugnies skulptūromis ir per 15 minučių baigs savo gyvenimą.

"Žaisti su ugnimi visada įdomu",- šypsosi skulptorius Donatas Mockus.

Panaudos vandens jėgą

Didžiausias jo rūpestis - sugalvoti, kad plūduriuojančios skulptūros judėtų. "Upės vanduo juda, todėl mėginsiu panaudoti srovės jėgą",- samprotavo menininkas.

Jis norėtų sukurti kuo didesnę skulptūrą, kad ji būtų gerai matoma iš toli. Tačiau menininkui svarbiausia - padegta ji neturi atrodyti kaip paprastas laužas. "Ugnis privalo tapti skulptūros kūnu, tik tada ji pateisins meno kūrinio vardą", - teigė D.Mockus.

Įspūdį turėtų padidinti ir atspindžiai vandenyje. Skulptūros bus gaminamos tik iš natūralių medžiagų, todėl neigiamo poveikio aplinkai neturės.

D.Mockui patinka nepatvarios medžiagos, nes yra plastiškos, jas lengva įvaldyti. Jis jau yra kūręs skulptūrų iš ledo ir smėlio. Šiaudai ir ugnis menininkui taip pat ne naujiena.

Ketina kviesti latvius

Kokie kūriniai išplauks į Nemuną ir Nerį dar tik svarstoma. Septynios didžiosios skulptūros plūduriuos ties Santakos smaigaliu, kiek atokiau išsidėstys mažesnės.

Menininkų laukia nelengvas darbas, todėl lietuviai ketina pakviesti į talką tris kolegas latvius. Ugnies skulptūrų kūrėjų komandą ypač sustiprintų Rygoje gyvenantis Karlis Ile. Tai patyręs šios rūšies meno specialistas, kasmet rengiantis panašius projektus.

"Tarptautinės Hanzos dienos - ypatinga šventė, todėl norime atrodyti solidžiai", - kalbėjo D.Mockus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54682994sec.