Minimas Lietuvos Radijo 85-metis

2011 m. birželio 17 d., penktadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Radijo ir televizijos muziejuje (Vilniaus g. 174, Šiauliai) – vyks parodos iš „Aušros“ muziejaus rinkinių „Pasaulis, telpantis dėžutėje“, skirtos Lietuvos radijo 85-mečiui, atidarymas.

Paroda veiks iki 2012 m. balandžio 14 d.

Sukako 85 metai, kai 1926 m. birželio 12 d. 19 val. į eterį nuskriejo pirmieji lietuviški šaukiniai: „Alio alio. Kalba Kaunas. Lietuva.“ Pranešėjas Petras Speičys perskaitė Švietimo ministerijos rašytą sveikinimo žodį, kelias ELTOS naujienas. Toliau lietuvių, esperanto, vokiečių, anglų, prancūzų ir rusų kalbomis buvo kartojamas tas pats šaukinys ir prašoma: „Kas girdite mus – atsiliepkite!“ Tokia buvo pirmoji lietuviška radijo laida, trukusi pusvalandį.

Vienas iš pirmųjų atsiliepimą atsiuntė šiaulietis fizikos mokytojas, radijo aparatūros konstruktorius Kostas Dambrauskas (1899–1958). Iš užsienio pirmasis atsiliepė radijo mėgėjas A.Kiusvek (Tartu). Jis rašė: „Du vakarus iš eilės klausiau Lietuvos radijo. Girdimumas buvo geresnis nei kitų stočių.“ Atsiliepimai buvo gauti ir iš Briuselio, Hamburgo, Klyvlendo. Spauda rašė, kad Lietuvos radijas buvo girdimas net Kalifornijoje. Nuo tos dienos radijas nebenutilo.

Kauno radijo stotis buvo pradėta statyti 1923 m. 1926 m. balandžio 26 d. radijo stoties viršininku paskirtas Aukštųjų karo technikos kursų Radijo kabineto vedėjas inž. kpt. Alfonsas Jurskis (1894–1966). Inžinierius Stasys Blinstrubas (1901–1969), radiotechnikas Petras Radžiūnas (1900–1990) rūpinosi stoties tobulinimu.

1924 m. Lietuvoje buvo užregistruoti tik 7 radijo imtuvai, o 1926 m. – jau 323. Prie radijo populiarinimo daug prisidėjo ir šiaulietis Stasys Brašiškis (1896–1989). Būdamas didelis entuziastas ir turėdamas radijo technikos pagrindus, gautus studijuojant Leipcige, savo namuose Šiauliuose įkūrė Radijo laboratoriją, kuri veikė iki 1940 m. Kartu su mokytoju K. Dambrausku ėmėsi gaminti pigesnius radijo imtuvus, įrenginėti antenas. Nuo 1958m. radijo imtuvus pradėjo gaminti Kauno radijo gamykla. Visi radijo aparatai buvo registruojami, savininkai turėjo mokėti abonementinį mokestį.

1939 m. Lietuvai atgavus Vilnių, surengta pirmoji laida Vilniaus radiofono studijoje. 1940m. SSRS kariuomenė, okupuodama Lietuvą, užėmė Kauno ir Vilniaus radijo stotis ir studijas. 1941m. birželio 23 d. atgaivintas radiofonas paskelbė Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo deklaraciją. Baigiantis karui, vokiečiai, besitraukdami iš Kauno, radijo stotį susprogdino.

Parodoje „Pasaulis, telpantis dėžutėje“ lankytojai susipažins su abonentiniais radijo taškais, dar vadintais abonentiniais garsiakalbiais, laidiniu radiju, tašku. Tai paprasčiausias radiotechninis įrenginys, leidžiantis abonentui transliuoti iki 3 laidinio radijo programų. Jis susideda iš garsiakalbio, žeminančio transformatoriaus ir kintamo rezistoriaus. Visa tai sudėta į dėžutę, kurios dizainas per laiką nuolat kito. Sovietmečiu radijo taškai buvo įrengiami valstybinėse įstaigose ir butuose. Buvo transliuojamos ne tik dvi pagrindinės radijo programos, bet ir vietinės laidos. Nuo 1961 m. pradėta transliuoti tris laidinio radijo programas. Tuo tikslu pradėti gaminti trijų programų radijo taškai.

Parodos pagrindą sudaro šiauliečio kolekcionieriaus Algirdo Feldmano (1958–2009) sukaupta abonentinių radijo taškų kolekcija, kurią jo artimieji padovanojo „Aušros“ muziejui.

Informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Technikos istorijos skyriaus vedėja Angelė Milienė, tel. (8 41) 52 43 99.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59441209sec.