Žaliūkių malūnininko sodyba – trečia tarp patraukliausių Lietuvos turizmo vietovių

Šiaulių ,,Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba dalyvavo Europos Komisijos ir Valstybinio turizmo departamento (VTD) prie Ūkio ministerijos projekto EDEN (European Destinations of Excellence) konkurse „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2011“. Šių metų konkurso tema – ,,Atstatyti ir pritaikyti turizmui statiniai“. Dėl patraukliausios vietovės vardo varžėsi 20 projektų. Liepos 13 d. paaiškėjo, kad už edukacinę veiklą Žaliūkių malūnininko sodybai skirta trečioji vieta. Šiaulių „Aušros“ muziejui įteiktas prizas ir pažymėjimas. Muziejus šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą.

Europos Komisija rengia EDEN rinkimus siekdama Europoje atrasti mažai populiarius, tačiau įdomius turizmo objektus. Projekto konkurso komisija Žaliūkių malūnininko sodyboje lankėsi šių metų gegužės mėnesį, domėjosi čia vykdoma muziejine ir edukacine veikla, paslaugų turistams pasiūla, ragavo ką tik iškeptos naminės duonos. Muziejininkai džiaugiasi, kad profesionaliai įrengta malūnininko sodyba, atraktyvi muziejinė veikla, sėkmingai vykdoma duonos kepimo edukacija bei šviežia Žaliūkių duonelė nulėmė tokį aukštą komisijos įvertinimą.

Patraukliausios 2011 m. Lietuvos turizmo traukos vietovės titulas atiteko Rokiškio dvarui už puikiai įrengtą dvaro ekspoziciją, istorijos ir kultūros puoselėjimą bei jaunosios kartos auklėjimą.Antrąją vietą užėmė projektas „Biržų pilis“, ketvirta vieta už universalumą ir turistinių veiklų kompleksiškumą skirta Kurtuvėnų dvarui.

Ketvirtą kartą vykstantis konkursas yra puiki proga pristatyti įdomiausias ir patraukliausias Lietuvos vietas net 27 šalių turistams ir taip nukreipti į šiuos taškus turistų srautus. Šiauliečiai pasinaudojo konkurso suteikiamomis galimybėmis. Kaip teigė VTD direktorė Raimonda Balnienė, iš keturių patraukliausių vietovių Lietuvoje bus sudarytas naujas maršrutas turistams – jis bus skirtas tiek lietuviams, tiek užsieniečiams. Manoma, kad tai padės pritraukti į malūnininko sodybą dar daugiau turistų.

Malūnininko sodyba atvira lankytojams nuo kovo mėnesio pradžios. Iki šio laiko ją aplankė ir edukaciniuose užsiėmimuose dalyvavo apie 5 000 vietinių ir iš toliau atvykusių lankytojų. Sodyba įtraukta į Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykstantį kelionių projektą ,,Didysis žygis po Baltijos šalis 2011“. Lankytojus traukia Žaliūkių vėjo malūnas su išlikusia autentiška grūdų malimo įranga ir sėkmingai pradėta nauja edukacinė programa „Duonos kepimas“. Duonos kepimo užsiėmimai sodyboje vyksta kasdien. Kol duona kepa, lankytojams vedama ekskursija po malūno ekspoziciją, pasakojama duonos istorija ir papročiai, rodomi senieji duonos kepimo indai ir įrankiai. Lankytojai jaukiai ir turiningai praleidžia laiką domėdamiesi praėjusio šimtmečio tradiciniais lietuvių amatais, medine architektūra, kulinariniu paveldu.

Daugiau informacijos teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė, tel. (8 41) 52 43 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50193906sec.