Kėdainiai minės tragiškų žudynių 70-metį

Kėdainių krašto muziejus, Kėdainių rajono savivaldybė kartu su Tarptautine komisija nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti organizuoja Holokausto aukų pagerbimo ceremoniją 2011 m. rugsėjo 25 d. 14 val. Daukšių kaime, Kėdainių rajone.

Šiais metais minime 70 metų nuo 1941 m. prasidėjusių tragiškų įvykių – Lietuvos žydų bendruomenės naikinimo. 1941 m. rugpjūčio 28 d. Daukšių kaime buvo sunaikintos Kėdainių, Šėtos ir Žeimių žydų bendruomenės – iš viso 2 076 mūsų bendrapiliečiai. Taipbuvo sunaikinta beveik 300 metų Kėdainių mieste gyvavusi bendrapiliečių žydų bendruomenė, nuo XVIII a. pradžios garsėjusi iškiliais rabinais, kurių globojamas Talmudą studijavo būsimasis Vilniaus Gaonas Elijahu. Iš viso per holokaustą žuvo beveik 4 000 Kėdainių krašto žydų.

Kėdainiuose Senosios Rinkos aikštėje, kurioje tebestovi Žydų maldos namai būtent tą dieną (2011-08-28) ši tragiška sukaktis buvo pilietiškai prisiminta. Tą pačią dieną kaip ir Kėdainiuose, kraupi sukaktis buvo minima ir Izraelio sostinėje Tel Avive, buvo ketinta ją minėti ir JAV sostinėje Niujorke, bet dėl uragano Katia pavojaus renginys buvo atšauktas. Senosios rinkos aikštėje visuomenei buvo pristatyta Felikso Paulausko meninė kompozicija, kurios centre esančioje stilizuotoje Dievo akyje įmontuotos 2 076 šovinių gilzės, simbolizuojančios kiekvieną žuvusį. Ceremonijos dalyviai vyko ir į Daukšius, kur šimto metrų ilgio ir trijų metrų pločio tranšėjoje guli žydų palaikai. Ten žydų papročiu ant paminklo buvo padėti akmenukai.

Tiksliai yra žinoma, kad buvo nužudyta 710 vyrų, 767 moterys ir 599 vaikai, tačiau nustatytos tik beveik pusės žmonių tapatybės. Todėl memoriale, kuris minint žydų genocido dieną rugsėjo 25 dieną bus atidengtas Daukšių kaime bus įamžintos tik 1003 žuvusiųjų pavardės. Renginyje dalyvaus Kėdainių žydų bendruomenės palikuonė prof. Myra Sklarew, Lietuvos žydų bendruomenės nariai, Kėdainių rajono savivaldybės atstovai, taip pat pakviesti dalyvauti Lietuvos Respublikos valdžios ir užsienio ambasadų Lietuvoje atstovai.

Holokausto aukų pagerbimo ceremonijos programa:

14 val. Memorialo atidarymas. Arkadijaus Gotesmano ir Dominyko Vyšniausko atliekama muzikinė kompozicija-malda‚ „Laiškai į praeitį“, skirta Holokausto aukų atminimui. Liaudies dainų atlikėjo Vilmos Merkytės atliekamos lietuvių našlaičių dainos. Renkamės Senosios Rinkos aikštėje 13.30. Į renginiovietąbus galima nuvykti autobusu.

Lietuvos Respublikos Seimo 2010 m. rugsėjo 21 d. nutarimu 2011 metai paskelbti Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metais. Kėdainių krašto muziejus vykdo ES programos „Europa piliečiams“ 4 veiksmo „Gyvoji Europos atmintis“ projektą „Laiškai ateities kartoms“.

www.kedainiai.lt

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12235498sec.