M. Paknio paskaita apie Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios brolijų istoriją

Spalio 6 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks paskaita „Švč. M. Marijos Maloningosios brolija Antakalnio bažnyčioje ir jos meno vertybės“. Paskaitą skaitys istorikas dr. Mindaugas Paknys.

Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia laikoma vienu gražiausių Lietuvos baroko paminklų. Dažniausiai dėmesys kreipiamas į dosnią fundatoriaus LDK etmono Mykolo Kazimiero Paco mecenatystę, solidžią bažnyčios architektūrą, aukšto lygio puikius italų dailininkų sukurtus lipdinius. Tačiau šalia meninio paveldo verta prisiminti ir dar vieną Antakalnio bažnyčios išskirtinumą. Istorikas M. Paknys yra pastebėjęs, kad ji, kaip ir dar kelios Vilniaus bažnyčios, yra išvengusi prievartinio okupantų uždarymo ir pastoracinė veikla joje nepertraukiamai vykdoma nuo XV a. pabaigos iki dabar.

Vilniaus priemiestyje kadaise įkurta parapija vienijo Antakalnio, Žvejų ir dalies Užupio priemiesčių gyventojus. Parapijoje XVII–XIX a. aktyviai veikė dvi brolijos – Penkių Kristaus žaizdų ir Švč. M. Marijos Maloningosios, kurių nariai buvo Vilniaus miestiečiai, daugiausia Antakalnio gyventojai. Apie brolijų veiklą šiandien liudija išlikę istoriniai rankraštiniai šaltiniai, meninis paveldas.

Paskaitoje bus pristatyta brolijų istorija, jų įsteigimo aplinkybės, brolijų religinė ir bendruomeninė veikla, meniniai užsakymai. Didesnį dėmesį pranešėjas skirs Švč. M. Marijos Maloningosios brolijai. Taip pat bus pasakojama apie dviejų Antakalnio bažnyčios altorių, kuriuos prižiūrėjo abi brolijos, sukūrimo istoriją ir ikonografiją.

Bažnytinio paveldo muziejuje saugomi unikalūs meno kūriniai, tiesiogiai besisiejantys su abiejų Antakalnio brolijų veikla. Muziejaus ekspoziciją puošia XVII a. nešiojamas altorėlis, priklausęs Penkių Kristaus žaizdų brolijai. Tai vienas ankstyviausių ir gražiausių mūsų dienas pasiekusių procesijų altorėlių Lietuvoje. Muziejuje taip pat galima apžiūrėti Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios trijų altorių antepedijus, brolijos mišiolą, procesijų vėliavą.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98532605sec.