Interaktyvi maketo paroda

2011 m. gruodžio 1 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74) atidaryta Šiaulių senamiesčio maketo paroda, skirta miesto savivaldos 220-mečiui. Dalyvavo Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas, maketo autorius, dailininkas Saulius Kruopis (Vilnius), Lietuvos valstybės istorijos archyvo direktorė Virginija Čijunskienė, Kauno apskrities archyvo direktorius Gintaras Dručkus, kiti parodos partneriai ir rėmėjai.

Miestų maketai, kaip istorinės atminties puoselėjimo būdas, yra populiarūs visame pasaulyje. Savo maketus turi Varšuva, Berlynas ir kiti Europos miestai. Atskirų objektų ar kultūros paveldo kompleksų maketų galime išvysti ir viename kitame Lietuvos muziejuje, tačiau šiauliečiai pirmieji Lietuvoje turės kone viso Šiaulių istorinio senamiesčio maketą. Būtent jis – Šiaulių miesto savivaldos 220-mečiui skirtos parodos akcentas. Maketą „Aušros“ muziejaus iniciatyva ir rūpesčiu kuria šiaulietis dailininkas S. Kruopis. Autorius gausiai susirinkusiems parodos atidarymo dalyviams pasakojo, kad maketas – jo vaikystės svajonė, kurią įgyvendinti atsirado proga, kai „Aušros“ muziejus ėmėsi šios iniciatyvos. S. Kruopis pasidžiaugė, kad maketas eksponuojamas Ch. Frenkelio viloje – gražiausioje Šiaulių vietoje – skleidžiančioje praeities dvasią, panašią nuotaiką kaip ir jo kūrinys.

Makete atkurti pasirinkta XIX a. pab.–XX a. pr. Šiaulius, kuomet nutiesus geležinkelį, plėtojantis pramonei bei prekybai, miestas ypač sparčiai augo ir gražėjo, susiformavo jaukus senamiestis, kuris, deja, per du pasaulinius karus buvo smarkai suniokotas.

Parodoje pristatomas pirmosios maketo dalies fragmentas, kurį per visą parodos eksponavimo laiką, iki 2012-ųjų gegužės, papildys sukurti nauji statiniai ir kitos detalės. Visi, apsilankysiantys parodoje, turės galimybę stebėti, kaip plečiasi ir auga unikali senojo miesto miniatiūra. Vėliau numatoma sukurti antrąją maketo dalį ir užbaigtą kūrinį 2013 m. perkelti į nuolatinės ekspozicijos vietą – Venclauskių namus.

Šiaulių senamiesčio maketas – autorinis kūrinys, atliekamas daug kompetencijos ir triūso reikalaujančiu rankinio pjaustymo, klijavimo, spalvinimo, tapymo ir panašiais būdais. Patyrusio kūrėjo rankos kruopščiai atkuria net mažiausias senojo miesto architektūros detales: spalvingus pastatus su languose spingsinčiomis šviesomis (maketas elektrifikuotas), langinėmis, durimis, reklaminėmis iškabomis ar užrašais ant fasadų. Žaliuojanti augmenija, gatvėse sustingusios skubančių praeivių figūros, karietose vėžinami ponai ar į miestą užklydę reti automobiliai – visa tai kuria gyvą miesto gyvenimo paveikslą.

Numatoma, kad net ir 160 kartų sumažinta, 1:160 cm mastelyje atkuriama, miesto centrinė dalis makete užims daugiau kaip 10 kvadratinių metrų, bus daugiau kaip 3 metrų ilgio ir maždaug tiek pat pločio. Pirmosios maketo dalies apimtis – apie 5 kv. m. Joje – kvartalai tarp Vilniaus, Vasario 16-osios, Aušros alėjos ir Varpo gatvių, Šiaulių katedros teritorija, skverelis buvusios stačiatikių cerkvės vietoje, buvusi Turgaus (dabar – Prisikėlimo) aikštė. Antrajame etape numatoma makete pratęsti Vilniaus gatvę link Dvaro ir P. Višinskio gatvių, atkurti Tilžės gatvės užstatymą, Aušros alėjos atkarpą nuo Turgaus aikštės iki buvusių Zubovų (Didždvario) dvaro vartų.

Šiandien Šiaulių senamiesčio makete jau „pastatyta“ daugiau kaip 50 įvairios paskirties ir dydžio statinių. Aukščiausias pastatas – Šiaulių katedra – makete bus maždaug 40 cm aukščio. Šį seniausią miesto statinį tikimąsi užbaigti 2011 metų Kalėdoms ir pristatyti visuomenei.

Visi statiniai ir kitos maketo detalės atkuriami remiantis istorine, ikonografine medžiaga, kurią reikia surinkti ir kruopščiai ištyrinėti. Čia maketo autoriui S. Kruopiui talkina „Aušros“ muziejaus darbuotojų komanda, miesto vaizdais iš asmeninių archyvų dalijasi kolekcininkai. Iš jų minėtini šiauliečiai Petras Kaminskas, Alvydas Virginis, kauniečiai Adomas Miliauskas, Almantas Miliauskas ir kiti geranoriai maketo kūrimo talkininkai.

Paroda, kurioje pristatomas maketas – interaktyvi, intriguojanti ir įtraukianti lankytoją. Ekspozicija sumodeliuota taip, kad apsilankiusieji gali ir apžiūrėti eksponuojamus objektus, ir dalyvauti patys: įrengtas interaktyvus žemėlapis su miesto planu, kuriame kiekvienas galės pabandyti atpažinti ir pažymėti svarbiausius miesto objektus, o medinės kaladėlės ar dėlionės kvies „pastatyti“ žinomiausius miesto statinius. Nuo 2012 m. sausio mėnesio parodoje veiks ir edukacinis užsiėmimas apie Šiaulių miesto istoriją, miestovaizdį, senamiestį.

Išsamesnę informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, tel. 8 (41) 52 43 90.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4714489sec.