Žolinė Žaliūkių malūnininko sodyboje

2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienį, 17 val., pasibaigus Žolinės renginiams Šiaulių universiteto botanikos sode, Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks liaudiška Žolinės vakaronė. Susirinkusiųjų į svarbiausią vasaros derliaus ir rugiapjūtės pabaigos šventę lauks šventinės Žolinės apeigos, gardi, šviežiai iškepta ruginė duona, smagi muzika, dainos, šokiai ir įvairios pramogos.

Vakaronėje dalyvaus ir gerą nuotaiką dalins Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerijos“ folkloro ansamblis „Salduvė“ (vad. Violeta ir Darius Dakniai) ir Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Verbūnų filialo folkloro ansamblis (vad. Ona Baranauskienė ir Rasa Jurgaitienė). Vakaronė nemokama.

 

Žolinė – su pagoniškąja bei krikščioniškąja tradicija susijusi šventė, simbolizuojanti gamtos turtų gausą ir vešėjimą. Nuo seno po rugiapjūtės pabaigtuvių, per Žolinę, susirinkdavo visa giminė – susitikti, paviešėti, pagerbti gamtos gėrybių, kad visus kitus metus gyventų sočiai, laimingai ir santarvėje. Ši šventė – tai padėka už visas vasaros gėrybes, derliaus paaukojimas, kartu ir atsisveikinimas su želmenimis bei gėlėmis.

Įvairiose Lietuvos vietose Žolinė švenčiama šiek tiek skirtingai, bet visur buvo paprotys nešti šventinti naujo derliaus simbolius: rugius, kviečius, avižas, miežius, linus, darželio ar laukų gėles, kai kur ir sodo ar daržo gėrybes: obuolius, burokus, morkas ir pan. Senoliai sakydavo, jei tą dieną rankose gėlių neturėsi, tai velnias savo uodegą įbruks.

Ir šiandien išlikęs gražus paprotys neštis puokštę žolynų bažnyčion pašventinti. Pašventinti žolynai laikomi garbingoje namų vietoje, kartais prie šventųjų paveikslų. Žolynai apsaugo namus nuo nelaimių, ligos ar gaisro, jais smilkomi namai prieš audrą ar sunegalavus gyvuliui, sveikatai stiprinti užplikoma arbata.

Susirinkusieji į Žolinės vakaronę prie Žaliūkių malūno galės smagiai praleisti laiką, prisiminti Žolinės tradicijas, dalyvauti apeigose, paragauti karštos žolelių arbatos ir šviežios ruginės duonos, apsilankyti žolynų turgelyje, pasimėgauti liaudiška muzika, šokiais ir įvairiom pramogom, paskanauti gardžių A. Udrienės IĮ gėrimų.

Per Žolinę Šiaulių universiteto Botanikos sode (Paitaičių g. 4, Šiauliai) veiks paroda „Duonos istorija“, kurioje bus eksponuojami namų apyvokos daiktai iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių.

Rugpjūčio 15 d. „Aušros“ muziejaus padaliniai – Ch. Frenkelio vila, Žaliūkių malūnininko sodyba, Dviračių, Radijo ir televizijos muziejai, Aušros alėjos rūmai, Poeto Jovaro namas – nedirbs.

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė, tel. (8 41) 21 11 98.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03619599sec.