Pasakų kaimai – stebuklingu lieptu į senovę

Sveiki atvykę į „Pasakų kaimą“! Tokiais žodžiais lankytojus sveikina trys teminiai kaimai, sudarantys naują turistinį-edukacinį maršrutą „Pasakų kaimai“. Tai Lieptų kaimas Antalieptė ir Senolių kaimas Vajasiškis Zarasų rajone bei Paukščių kaimas Cijonai Ignalinos rajone. Lieptai, senoliai ir paukščiai... Intriguoja. Bet kas juos sieja? Visi „gimė“ dar visai neseniai, VšĮ Ignalinos AE regiono plėtros agentūros įgyvendinamo projekto „Teminiai kaimai“ metu. Visi jie mokosi vesti lankytojams edukacines programas.

Lieptų kaimas Antalieptė kviečia stebuklingu tiltu per Šventosios upę persikelti į XIII amžių, kai dievai ir deivės dar žeme vaikščiojo ir su žmonėmis taikiai sugyveno. Teatralizuotos ekskursijos Šavašos pažintiniu taku metu sutinkami švento miško gyventojai – deivės, kaukučiai ir žyniai –supažindina lankytojus su senovės lietuvių religija, tradicijom ir mitais.

Senolių kaime Vajasiškyje taip pat tik pasakose galimi stebuklai vyksta. Atvykusius į kaimą svečius vietiniai gyventojai kviečia į bendruomenės namus. Peržengus šio didelio, seno pastato slenkstį, apstulbsti – pasijunti staiga patekęs į XIX amžių: tamsu, tik žibalinėmis lempomis apšviestoje patalpoje kaimo senolės ir senoliai dainuoja ir dirba įvairius buitinius darbus – verpia, siuva, veja virves... Skamba liaudiškos dainos. Lankytojai kviečiami paklausyti kaimo moterų sekamų pasakų, pašokti, žaisti žaidimus, vaišintis. Net nepastebi, kai vakaronės metu laikas prabėga. Kaimo senolės tikisi, kad kada nors Vajasiškyje turės galimybę ir svečius nakvynei priimti.

Nuo Antalieptės iki Vajasiškio – tik 18 km. Šiek tiek daugiau – 66 km nuo Vajasiškio iki Cijonų – teminio kaimo Ignalinos rajone.

Paukščių kaimas Cijonai skamba nuo paukščių garsų – čiulba, čiauška, girgsi, kvaksi... Kaimo gyventojai – Laima ir Rimas Rakauskai savo ūkyje turi daugybę, net pačių rečiausių, paukščių. Paukščiai dabar – jų aistra. Tai sritis, kuria jie nuoširdžiai domisi ir kuriai dabar atiduoda visą savo laiką. Svečius Laima ir Rimas priima pavaišindami ant laužo keptu kiaušiniu ir, po pasivaikščiojimo paukščių ūkyje, pabuvojimo didžiausiame Lietuvos lizde bei paklausymo paukščių balsų saulėtoje pievoje, nustebindami gurmanišku patiekalu – keptomis putpelėmis.

Kita maršruto dalis – 10 Latvijos, Latgalos regiono teminių kaimų. Jie taip pat intriguoja savo pavadinimais: Gražiosios Izabelės kaimas, Mažas žalias prekybos centras, Ateities ąžuolų kaimas, Didžiųjų kvailių kaimas... Kuo jie skiriasi nuo Lietuvos kaimų? Jeigu Rytų Aukštaitijos kaimai daugiau laukia lankytojų kaimuose, siūlydami jiems edukacines programas nei prekiauja renginių metu, tai Latgalos teminiai kaimai turtingi savo amatininkais, todėl jų atstovai daug važinėja ir prekiauja mugėse. Visi kartu dirbdami jie daug pasiekia, juk dešimt prekybinių palapinių su amatų dirbiniais ir kitomis prekėmis – jau tikras turgus, o dirbant kartu turizmo srityje, trys teminiai kaimai – jau visas maršrutas!

Šio mėnesio pabaigoje pasibaigsiantis projektas „Teminiai kaimai“ (išplėstas pavadinimas – „Naujos galimybės plėtoti verslą Latgalos ir Aukštaitijos teminiuose kaimuose“) yra iš dalies finansuojamas Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos 2007-2013 m. lėšomis. Daugiau informacijos apie „Pasakų kaimus“ – tinklapyje www.iaeregionas.lt

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59433508sec.