«GAIDA 2012» – aktualios naujovės ir pasaulinių muzikos garsenybių gausa

Šiemet 22-ąjį kartą rengiamas Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ mėgins įgyvendinti dvigubą užduotį. Spalio 19–27 d. įvairiose Vilniaus erdvėse vyksiantis didžiausias šiuolaikinės muzikos forumas Baltijos šalyse pristatys ne tik šviežiausias muzikos naujienas (kūrinių premjeras, naujus kompozitorių ir atlikėjų vardus, naujas temas, aktualias tendencijas ir kt.), bet ir laiko patikrintas vertybes – festivalio programa šiemet kaip niekad išsiskiria pasaulinių muzikos garsenybių gausa.

Tokie tarptautinį pripažinimą pelnę solistai kaip Kari Kriikku ir Ernst Kovačič bei tokie ansambliai kaip „Bang on a Can All-Stars“ (JAV), „Gavin Bryars Ensemble“ (Jungtinė Karalystė), „Ensemble MusikFabrik“ (Vokietija), „Amadinda“ (Vengrija) ar geriausiu Baltijos ir Šiaurės kraštų kameriniu orkestru laikoma „Sinfonietta Riga“ papuoštų patį prestižiškiausią Europos ar pasaulio festivalį.

Vieną pagrindinių šiųmečio festivalio – erdvės – temų pristato įspūdinga muzikinė-erdvinė-architektūrinė kompozicija „Chroma“, jau spėjusi apkeliauti didžiausius festivalius ir svarbiausius kultūros centrus įvairiuose Europos miestuose. Vilnius bus septynioliktasis miestas. „Chroma“ kaskart specialiai pritaikoma skirtingų miestų salėms, muziejams ar kitiems architektūriniams objektams. Spalio 22 d. Šiuolaikinio meno centre šį kūrinį du kartus (19.00 ir 20.30 val.) atliks vienas garsiausių Vokietijos muzikos kolektyvų „musikFabrik“, atvežantis į Vilnių didžiausią savo sudėtį. Muzikantai bus išsidėstę skirtingose ŠMC salėse bei įvairiose erdvėse ir gros šią kompoziciją, o klausytojai galės laisvai judėti aplink muzikantus, keliauti iš vienos patalpos į kitą ir sekti kūrinio skambesį.

Du „Gaidos“ renginiai bus skirti bene įtakingiausio XX a. kūrėjo ir mąstytojo Johno Cage’o 100-mečiui. Spalio 21 d. Menų spaustuvėje įvyks šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos spektaklis „Danza Preparata“ (2012). Jo sumanytojas, choreografas, scenografas ir šviesų dailininkas yra įžymus portugalų menininkas Rui Horta, dirbantis su Kulbergo baletu Švedijoje, Nyderlandų šokio teatru II, Gulbenkiano baletu Portugalijoje ir kt. Pagrindinį vaidmenį šiame šokio projekte atliks jo įkurtos šokio trupės narė Silvia Bertoncelli (Italija), o populiariąsias Cage’o Sonatas ir interliudus preparuotam fortepijonui atmintinai skambins britų pianistas Rolf Hind – bene labiausiai pripažintas Cage‘o fortepijoninės muzikos atlikėjas.

Antras Johno Cage’o 100-mečiui skirtas renginys – spalio 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje, kur dvi pirmojo ryškumo muzikos asmenybės – pianistas Petras Geniušas ir perkusininkas bei kompozitorius Vladimiras Tarasovas – rengia specialų projektą „Cage Link“. Kas geriau Lietuvoje galėtų pristyti bene didžiausio XX a. muzikos išdaigininko Johno Cage’o kūrybą, jei ne perkusijos poeto ir fortepijono filosofo tandemas? O jei dar koncertą puošia aksominis Ievos Prudnikovaitės mecosopranas bei JAV ir Lietuvos piliečio Kerry Shawn Keys skaitomos eilės, Artūro Šilalės smuikas ir Tomo Kulikausko mušamieji.

Kitą amerikiečių įžymybę – ketvirčiu amžiaus jaunesnį Steve‘ą Reichą – kai kas jau irgi vadina klasiku. Šio kompozitoriaus kūryba sutraukia pilnas koncertų sales visame pasaulyje. Šįkart „Gaida“ tai bandys atskleisti spalio 24 dieną: ŠMC Didžiojoje salėje vyks Steve’o Reicho autorinis koncertas, kurį pristato viena originaliausių perkusininkų grupių pasaulyje – „Amadinda“ iš Vengrijos.

Johnas Cage’as, Steve’as Reichas, taip pat ir Gavinas Bryarsas (kurio muzikos koncertą paties kompozitoriaus ansamblis atliks pofestivaliniame renginyje lapkričio 21 d.) festivalyje „Gaida“ pristatomos kaip „laiko patikrintos vertybės“.

Tačiau „Gaida“ taip pat kasmet stengiasi pristatyti ir naujus dalykus. Šiemet festivalis siūlo pažintį su vienu įdomiausių ir originaliausių dabarties austrų kompozitorių Georgu Friedrichu Haasu. Jo muziką atlieka dauguma žymiausių Europos atlikėjų, orkestrų ir ansamblių, ji skamba daugelyje prestižinių muzikos scenų. Spalio 26 d. skambesio kokybės etalonas, dinamiškoji „Sinfonietta Riga“, diriguojama Normundo Šne, pristatys du G. F. Haaso kūrinius kameriniam orkestrui. O ypatinga koncerto intriga – latvių užsakytas naujas Justės Janulytės didelės apimties kūrinys „Debesų stebėjimas“. Europos festivalius užkariavusių „Smėlio laikrodžių“ autorė po šio kūrinio premjeros Latvijoje sulaukė didžiulio pasisekimo ir itin entuziastingos latvių muzikos kritikų reakcijos.

Festivalio baigiamajame koncerte spalio 27 d. Kongresų rūmuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras su pasaulinio garso smuikininku Ernstu Kovačičiu (Austrija) atliks sėkmingai įvairiose scenose gyvuojantį G. F. Haaso Koncertą smuikui ir orkestrui. Koncerte nuskambės ir visiškai naujas austrų kompozitoriaus kūrinys bei Vytauto Laurušo Simfonijos Nr. 4 ir stambaus, daugiaprasmio Algirdo Martinaičio kūrinio „Summa“ premjeros. Dainuos solistai Asmik Grigorian, Mindaugas Zimkus, Nerijus Masevičius, kamerinis choras „Jauna muzika“.

Spalio 20 d. Nacionalinėje filharmonijoje LNSO pateiks šiuolaikinės simfoninės muzikos programą su ryškių moterų kompozitorių – Kaijos Saariaho ir Ramintos Šerkšnytės – pasaulio scenose pripažinimą pelniusiais kūriniais, su naująja šiuolaikinės muzikos žvaigžde čeko Ondrejaus Adameko opusu ir jauno lietuvių autoriaus Alberto Navicko premjera. Diriguos didžiulę šiuolaikinės muzikos atlikimo patirtį sukaupęs austrų dirigentas Roland Freisitzer. Vakaro žvaigždė – fenomenalios atlikimo technikos (anot „The Guardian“) klarnetininkas Kari Kriiku iš SuomijoS. LNSO koncerte skambėsiančios R. Šerkšnytės „Ugnys“ sukurtos Bavarijos radijo simfoninio orkestro ir jo ilgamečio dirigento Mariso Jansono užsakymu ir jų pirmą kartą atliktos šiais metais Miunchene.

„Gaida“ tęsia žymiausių šiuolaikinės muzikos ansamblių iš Ispanijos ir Prancūzijos pristatymus –festivalyje koncertuos ispanų „Plural Ensemble“ (spalio 20 d.) ir prancūzų „Ensemble L‘Itineraire“ (spalio 23 d.). Po daugelio metų į festivalio programą sugrįžta ir vargonų muzikos koncertas (spalio 21 d.), kurį rengia garsus suomių vargonininkas Tuomas Pyrhonen.

Taigi, „Gaida“ ne tik atsigręžia į patikrintas vertybes, bet ir laiko ranką ant muzikinio šiandienos pulso. Festivalio programoje – 12 koncertų.

Festivalio programa (atsisiuntimui)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.33265686sec.