Zarasai – užsieniečių akimis

Sakoma, jei Mahometas neina pas kalną, tai kalnas eina pas Mahometą. Tad perfrazavus šį posakį – jei zarasiečiai nevyksta į Prancūziją, Maltą, Italiją ar Lenkiją, tai ar svečiai atvyksta pas mus? Žinoma. Puikus pavyzdys rugpjūčio viduryje vykusi svečių viešnagė Zarasuose iš tolimųjų šalių – Maltos (Islos), Italijos (Mottafollone), Prancūzijos (Ballan Mire) bei kaimyninės Lenkijos (Zdunska Wolos).

Tai buvo trečiasis tarptautinio projekto „Pažink!“ dalyvių susitikimas – forumas–vasaros stovykla jaunimui. Tačiau į forumą atvyko ne tik jaunimas, bet įvairaus amžiaus žmonių, pristatančių savo šalis, kultūras per šokius: istoriją pasakojančius tradicinius–tautinius bei nūdieną atspindinčius, tarp jaunimo itin populiarius, modernius šokius. 

Pasak stovyklos dalyvių, pirmosios dienos lėkte pralėkė – mokymai, intensyvios repeticijos ir viskas šokio ritmu. „Pavyzdžiui, lietuviai pristatė tautinius ir linijinius šokius, maltiečiai – tradicinius tėvynėje šokamus šokius, lenkai – modernųjį šokio meną. Įdomu stebėti įvairaus amžiaus projekto dalyvius. Juk šiandien dažniausiai tenka išvysti priešpriešą, nesutarimus tarp kartų. Retas vaizdinys – bendra veikla užsiimantys, pavyzdžiui, 15-mečiai jaunuoliai ir patirtį turintys 50-mečiai. Tikriausiai taip nutinka nesuradus bendrų sąlyčio taškų, geranoriško požiūrio, – mintimis dalinosi Jurgita Mikutavičienė, projekto „Pažink!“ vadovė. – Projekte šokis tapo raktu, atveriančiu širdis ir apjungiančiu kultūras. Manyčiau, įsimintiniausia – tai drauge šokantys projekto dalyviai, nevertinantys vieni kitų amžiaus cenzu, o besidžiaugiantys tuo, kas juos sieja – meilė šokiui. Todėl projekto „Pažink!“ dalyviai ne tik supažindino vieni kitus su paruoštomis šokių programomis, bet ir mielai mokė kitus šokių žingsnelių.

Viešėdami Zarauose svečiai aktyviai dalyvavo miesto ir Žolinių šventėje, apgaubtoje gausybės renginių. Jų metu miestas dar ryškiau suspindėjo, kaip turizmui itin palankus kraštas. Įvairių renginių gausioje šventės programoje miestas atsiskleidė ir kaip senovės sėlių kraštas, ir menininkų prieglobstis, ir nuo seno daugiakultūrė, kitoms tautoms svetinga vieta. 

Žolinių rytą svečiai ekskursijoje po Zarasus susipažino su miesto istorija, įdomesniais miesto statiniais ir infrastruktūros sprendimais. Dieną svečiai vaikštinėjo po amatų, tautodailės dirbinių, knygų ir įvairių gamtos gėrybių mugę Sėlių aikštėje dairydamiesi lauktuvių artimiesiems. Anot projekto „Pažink!“ dalyvių, jie mugėje ieškoję medžio, odos, akmens dirbinių, nes tai natūralios medžiagos, atspindinčios tikrąjį mūsų krašto veidą. 

Projekto dalyviai miesto aikštėje ne tik stebėjo įvairius folklorinius pasirodymus, bet ir patys pristatė savąsias programas. Svečiai džiaugėsi šiltu publikos priėmimu, palaikymu, po pasirodymų mielai bendravo su zarasiečiais, kartu fotografavosi.

Pažintį su mūsų krašto tradicijomis svečiai tęsė Stelmužėje. Folkloro ansamblis „Seluona“ archajiškoje aplinkoje pristatė sutartines – sėlių krašto unikalų palikimą. Norėdami atkurti autentišką aplinką, ansamblio nariai užkūrė aukurą, vėliau pakvietė į neseniai restauruotą Lietuvos valstybės saugomą kultūros paveldo paminklą – medinę Stelmužės Viešpaties Jėzaus Kryžiaus bažnyčią. Pusantro tūkstančio metų skaičiuojančio ąžuolo kaimynystėje stovinčioje bažnyčioje ne tik vyksta sakralinės apeigos, bet ir įsikūręs Bažnytinio meno muziejus. Pasak projekto vadovės J. Mikutavičienės, po sutartinių vakaro maltiečiai buvo sužavėti „Seluonos“ pasirodymu ir stebėjosi mūsų gebėjimais į tradicinį meną įtraukti vaikus ir jaunimą. Maltoje neįprasta, kad tradicinę kultūrą puoselėtų jaunas žmogus. Taigi sakrali erdvė bei sutartinių melodijos leido svečiams pažinti mūsų kraštą, kultūrą ir gyvenimo vertybes iš kitos pusės. 

Užsienio svečiai turėjo unikalią galimybę susipažinti su sportinio turizmo galimybėmis Zarasuose. Projekto „Pažink!“ dalyviai lankėsi automobilių ralio čempionate „300 ežerų ralis“. Tai buvo naudinga patirtis stebint tarptautinio kultūrinio turizmo renginio koncepciją.

Viešnagės Zarasuose metu projekte dalyvaujančiam jaunimui buvo pristatyti anksčiau parengti susigiminiavusių projekto miestų bendradarbiavimo kultūrinio turizmo srityje 2012–2014 m. ir rinkodaros planai. Dalyviai išsakė savo nuomones, pateikė siūlymus bei pastabas. Pasak J. Mikutavičienės, jaunimo požiūris ir pastebėjimai itin svarbūs, nes jie veržlūs, neriboja mąstymo stereotipais. 

Projektas ,,Europos piliečių ryšių stiprinimas kultūrinio turizmo priemonėmis: pažinimo, dialogo ir lygių galimybių skatinimas susigiminiavusių miestų partnerių Zarasai (Lietuva)-Mottafollone (Italija), Zarasai (Lietuva) – Zdunska Wola (Lenkija), Zarasai (Lietuva) – Ballan Mire (Prancūzija) ir ketinančių susigiminiuoti miestų Zarasai (Lietuva) – Isla (Malta) tinkle“ (,,Pažink!“) eina į pabaigą, tačiau lieka užmegzti ir sustiprinti ryšiai. Be to, bendros veiklos ir susitikimai, įvairių tikslinių grupių įsitraukimas skatina ilgalaikę susigiminiavusių miestų partnerystę ir tolimesniuose projektuose. Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 18.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54044604sec.