Tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje «Iš arti» - net 26 lietuvių autorių premjeros

Spalio 25 - lapkričio 10 dienomis Kaune septynioliktą kartą vyks šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti". Savo gyvavimo istoriją skaičiuojantis nuo 1997 metų renginys kasmet plečia raiškos formas, pristatydamas naujausius lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius, žymius atlikėjų kolektyvus, taip pat suteikdamas erdvę netradiciniams žanrams bei integruotiems meniniams projektams.

Festivalio meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė juokauja, kad šiųmetinį festivalį derėtų vadinti „septyniolikta rudens akimirka, kurioje naujovės harmoningai įsilies į tradicijos supratimą". Anot Z. Bružaitės, renginio programa apima žanrų įvairovę nuo vaikiško spektaklio iki performanso, nuo akademinių šiuolaikinės muzikos opusų iki kino muzikos teatro klube. Beveik kiekviename koncerte skambės lietuvių autorių kūrinių premjeros, kurių šiemet - dvidešimt šešios!

Bene didžiausia renginio įžymybė - pasaulinio garso perkusininkų ansamblis „Amadinda Percussion Group" iš Vengrijos. Šio kolektyvo pasirodymai ritmo magija ir įtaigumu užburia ne tik muzikos gurmanus, bet ir plačiausias klausytojų mases. Neatsitiktinai šiuolaikinės muzikos klasikas, amerikiečių kompozitorius Steve‘as Reich'as daugelį savo kūrinių yra skyręs būtent šiam ansambliui.

Svečiai iš Norvegijos - grupė „Poing" - scenoje visuomet tarsi pirmą kartą įsimylėję: tokia, nepaprastai įtaigi, jų saksofonu, akordeonu ir kontrabosu atliekama muzika. Savo koncertuose „Poing" nevengia ir šou elementų.

Gaivus lietuvių grupės „Bass Arco" fringe'o projektas gyvai įgarsins matytų filmų takelius ir atliks festivalyje debiutuojančio menininko Mariaus Salyno kompoziciją "dar nematytai kino juostai".

Jau trečią kartą „Iš arti" skambės Kauno miesto simbolis - varpai. Kariljonieriai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis kartu su trimitininku Laurynu Lape žaismingai į erdvę skleis žinią apie muzikinio pasaulio įžymybę John'ą Cage'ą.

Pirmą kartą renginio istorijoje saikingai modernios muzikos dozė bus pateikta vaikams ir jų tėveliams. Kompozitorės Zitos Bružaitės muzikinį spektaklį visai šeimai "Sofija muzikuoja" interpretuos Klaipėdos kamerinis orkestras kartu su dirigentu Mindaugu Piečaičiu ir aktore bei režisiere Gintare Latvėnaite.

Akademinio muzikavimo ribas peržengs koncertas „LT asambliažai" - bendras šiuolaikinės muzikos autorių, Lietuvos kamerinio orkestro ir džiazo improvizatorių projektas, valdomas jaunojo maestro Modesto Barkausko. Girdėsime Nedos Malūnavičiūtės, Petro ir Dominyko Vyšniauskų, Arkadijaus Gotesmano džiazines improvizacijas styginių orkestro bei šviesos lazerių pasažų fone. Visi šios programos kūriniai - premjeriniai, o turint omenyje džiazo specifiką, - konkretų garsinį pavidalą įgausiantys pirmą ir paskutinį kartą.

Šiuolaikinės akademinės muzikos gerbėjų lūkesčius turėtų išpildyti festivalio svečiai - kameriniai instrumentiniai ansambliai, lydimi kompozitorių: tarptautinės sudėties kolektyvas „Klavierquartett" (Vokietija) su kompozitoriumi Clausu Kühnlu, Kijevo styginių kvartetas "Collegium" su kompozitoriais Zoltanu Almašiu ir Olegu Bezborodko. Lietuviškos kamerinės muzikos atlikėjus atstovaus Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, „Trio Claviola", Kauno styginių kvartetas, Kauno fortepijoninis trio bei smuikininkės Rusnė Mataitytė, Eva Bindere (Latvija) kurios taip pat ves ir atlikimo meno seminarą. Kamerinės muzikos koncertuose ne tik skambės premjeriniai kūriniai, bet ir bus įprasmintos kompozitorių B. Kutavičiaus, J. Andrejevo, J. Juozapaičio, O.Balakausko jubiliejinės sukaktys.

Paskutinės festivalio dienos renginys netelpa į jokius žanrinius rėmus, tai - kompozitorių ir dailininkų suartinimo performansas, kuriame bus bandoma dailininkų paveikslams suteikti garsinius pavidalus ir juos originaliai/kritiškai/sąmojingai/šmaikščiai įvertinti. Naujuosius amplua išbandys dailės darbų vertintojas - kompozitorius Giedrius Kuprevičius, o muzikos - dailininkas Romanas Averincevas.

Festivalį rengia Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius, VšĮ „Iš arti", Kauno valstybinė filharmonija. Pagrindiniai festivalio globėjai - LR Kultūros rėmimo fondas ir Kauno miesto savivaldybė.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61421299sec.