Metų interjero konkurse – Lankytojų centrų ekspozicijos

Net trys naujos Saugomų teritorijų direkcijų lankytojų centrų ekspozicijos dalyvauja „Metų interjero / Auksinės paletės“ konkurse. Lankytojų centrų interjero autorė – dailininkė Skirmantė Vaitkevičiūtė. Ji jau yra anksčiau pelniusi „Auksinę paletę“ už Neries regioninio parko lankytojų centro ekspoziciją.

Šiais metais interjero konkursui pateiktos trys – Anykščių, Sartų regioninių parkų lankytojų centro bei Žemaitijos nacionalinio parko etnografinė ir gamtos – ekspozicijos.

Pagrindinė Anykščių regioninio parko ekspozicijos tema pateikta kaip apdainuotas gamtos ir kultūros paveldas, atsiskleidžiantis gausiuose literatūros kūriniuose. Visi turbūt prisimena poeto Antano Baranausko poemoje „Anykščių šilelis“ atskleistą gamtos grožį – „Kalnai kelmuoti, pakalnės nuplikę! Kas jūsų grožei senobinei tiki?...“ Visa ekspozicijos vizualinė bei informacinė medžiaga matoma per raides. Išmoningai dailininkės Skirmantės Vaitkevičiūtės sukonstruotos, jos tampa baldais ir nišomis, pertvaromis ir stendais. Raidžių leitmotyve sukurta ekspozicija pasakoja apie Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinį, jo gamtos vertybes - didžiausius Lietuvos akmenis Puntuką ir Puntuko brolį. Net minkštasuolis ir pufai savo forma primena akmenis. Ekspozicijos erdvė praplečiama, ant sienos ir lubų įkomponuojant milžinišką medį, tarp kurio šakų slepiasi parko gyvūnų vaizdai.

Sartų regioninio parko lankytojų centro interjere Sartų ežero idėja dailininkės perteikta ypatinga 3 D klasės medžiaga ir subtiliu apšvietimu, primenančiu ežero raibuliavimą. Šioje vandenį primenančioje aplinkoje komponuojami aptakių formų ekspoziciniai stalai-laboratorijos, kuriose susipažįstama su ežero unikalumu. Interjere dominuoja ežero motyvai, naudojamos senos valtys, irklai, žuvys.

Dailininkė Skirmantė Vaitkevičiūtė dirba bendrovėje „Ekspozicijų sistemos“ , kuri specializuojasi šiuolaikiškų muziejų, gamtos parkų lankytojų centrų ekspozicijų projektavime ir įrengime.

„Ekspozicijų sistemos“ vadovo Viliaus Lunevičiaus teigimu, kūrybiškumas padeda kurti inovacijas: „Mes kurdami kiekvieną ekspoziciją taikome inovacijas, niekada nesikartojame, todėl visuomet išbandome naujas medžiagas, patys sugalvojame, kaip jas kitaip nei tikroji paskirtis galėtume panaudoti. Jeigu žmogus kuria, jis suranda naujus netikėtus sprendimus“.

Kompozicinė medžiaga „3D plokštė“ ne vienintelis bendrovės „Ekspocizijų sistemos“ dizainerės Skirmantės Vaitkevičiūtės muziejų ir gamtos parkų ekspozicijose įdiegtas sprendimas. Krekenavos regioniame parke, įrenginėjant Nevėžio senvagės ekspoziciją, buvo sukurtas modernus herbariumas, kur augalai eksponuojami plastiko apskritimuose su oro burbuliukais . Įlietus į plastiką augalus galima apžiūrėti iš visų pusių, jų nepažeidžiant.

Pasak Skirmantės Vaitkevičiūtės, kurdama lankytojų centrų gamtines ekspozicijas siekiau, kad žmogus tarsi iš naujo „atrastų“ gamtą ir jos įdomybes, norėjau pakviesti dažniau lankytis gamtoje. Juk mes daug kūrybinių idėjų semiamės iš gamtos.

Lankytojų atsipiepimai nenuvilia: „Labai estetiška ekspozicija. Miela, šilta ir labai jauki. Tam, kad viską atidžiai apžiūrėtum, norisi pabūti vienam su upe, medžiais ir garsais. Jūsų ekspozicija sužadina geras emocijas ir skatina sugrįžti su dar didesniu būriu draugų. Modernu, šiuolaikiška, įtraukianti...“.

Kviečiame balsuoti už dailininkės Skirmantės Vaitkevičiūtės sukurtus saugomų teritorijų lankytojų centrų ekspozicijų interjerus.

Sartų ir Anykščių regioninių parkų lankytojų centrų expozicijos:

http://interjeras.lrytas.lt/?p=4

Žemaitijos nacionalinio parko ekspozicija:

http://interjeras.lrytas.lt/?p=14

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50977111sec.