Luko Kranacho Vyresniojo šedevras iš Ermitažo muziejaus

Lietuvos dailės muziejus ir Valstybinis Ermitažo muziejus (Sankt Peterburgas, Rusija) birželio 4 d., antradienį, 16 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) atidaro parodą „LUKAS KRANACHAS VYRESNYSIS (1472-1553). MADONA SU KŪDIKIU PO OBELIMI“ (veiks iki rugsėjo 8 d.). Pristatymas kultūros ir meno visuomenei – 18 val. Paroda skiriama Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Parodą globoja LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

SPAUDOS KONFERENCIJA – birželio 4 d. 11 val. Dalyvaus Valstybinio Ermitažo generalinis direktorius prof. Michailas Piotrovskis, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, parodos Vilniuje kuratoriai Dalia Tarandaitė ir Skaistis Mikulionis.

Pasak LDM direktoriaus R. Budrio, „paroda „Lukas Kranachas Vyresnysis (1472-1553). Madona su Kūdikiu po obelimi“ – antrasis Valstybinio Ermitažo ir Lietuvos dailės muziejaus bendradarbiavimo projektas. 2012 m., minint Muziejų metus, Vilniaus paveikslų galerijos lankytojams buvo pristatyta unikali 100 graviūrų kolekcija iš Ermitažo imperatoriškojo rinkinio. Lietuvos žiūrovai pirmą kartą pamatė pasaulinio garso dailininkų Rembranto, Harmenso van Reino, Antonijaus Van Deiko, Žako Kalo kūrinius, Albrechto Diurerio, Mikeladželo Buonaročio ir daugelio kitų žymiausių XVI-XVIII a. Europos genialiųjų dailininkų portretus, sukurtus dar jiems gyviems esant. Paroda sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo, kurio tikimės ir šįkart, pristatydami šį unikalų renesanso genijaus šedevrą.“

„Paveikslas „Madona su Kūdikiu po obelimi“ priklauso brandžiajam Luko Kranacho kūrybos periodui, sukurtas 1525-1530 metais,“ – pasakoja parodos kuratorė Dalia Tarandaitė, – „vaizduodamas Švč.Mergelę Mariją dailininkas perteikė tą moters grožio idealą, kuris išryškėjo XVIa. 3 dešimtmečio kūryboje ir tapo lengvai atpažįstamu jo stiliaus ženklu. Marija auksaplaukė, ovalaus veido, smulkiu smakru, mažomis lūpomis, migdolinėmis, kiek primerktomis akimis. Ji melancholiškos nuotaikos, paskendusi savo mintyse. Apglėbusi abiem rankom Marija laiko Kūdikį Jėzų, kuris stovi ant jos kelių ir žvelgia į žiūrovą. Kompozicijos iškilmingumas, sustiprintas frontalios Jėzaus kūno padėties, nuteikia rimčiai ir pabrėžia simbolinę paveikslo prasmę.

Marija su Kūdikiu pavaizduota puikaus peizažo fone. Plati panorama su ant stačių uolų stovinčiomis viduramžiškomis pilimis, ramiu vandens paviršiumi ir kalnų grandine užsibaigiančiais melsvais toliais pasikartoja daugelyje L.Kranacho kūrinių. Kurdamas peizažus įkvėpimo dailininkas sėmėsi iš Dunojaus pakrančių kraštovaizdžio. Jaunystėje keliaudamas palei Dunojų jis gėrėjosi ramia ir plačia šios upės tėkme, stačiomis pakrančių uolomis su ant jų stovinčiomis pilimis ir vienuolynais, spygliuočiais apaugusiais kalnais ir kalvomis, kurių motyvus vėliau panaudojo savo kūriniuose. L.Kranachas yra laikomas Dunojaus tapybos mokyklos, didelį dėmesį skyrusios peizažui, pradininku, taip pat vienu iš peizažo žanro pradininkų Vakarų Europos tapyboje apskritai.

Ermitažo paveikslas žavi atlikimo meistriškumu, virtuozo ranka nubrėžta kiekviena linija ir potėpiu (verta atidžiau įsižiūrėti į dailininko pamėgtų baltų peršviečiamų draperijų pavaizdavimą, auksinių Marijos garbanų piešinį). Kruopšti ir detali tapysena netrukdo vaizdo monumentalumui, o prabangus raudonos, auksinės geltonos ir smaragdinės žalios derinys kuria džiugią, pakilią nuotaiką.“

Luko Kranacho Vyresniojo „Madona su Kūdikiu po obelimi“ eksponuota parodose:

1899 – Dresdene (Vokietija)

1964 – Bordo (Prancūzija)

1972 – Veimare (Vokietija)

1975–1976 – Vašingtone, Niujorke, Detroite, Los Andžele, Hjustone (JAV)

1976 – Meksike (Meksika), Vinipege, Monrealyje (Kanada)

1978 – Bonoje (Vokietija)

1991 – Frankfurte prie Maino (Vokietija)

1996 – Nagaokoje (Japonija)

Apie dailininką

Lukas Kranachas Vyresnysis (Lucas Cranach der Ältere, 1472–1553)– garsus Renesanso epochos dailininkas, viena centrinių XVIa. vokiečių meno pasaulio asmenybių. Dailininkas gimė 1472m. Kronache (Aukštutinė Frankonija) tapytojo šeimoje. Pradines dailės žinias gavo iš tėvo. 1501 ar 1502m. jis atvyko į Vieną. Čia dailininkas suartėjo su humanistais, susibūrusiais apie Vienos universitetą, pradėjo vadintis Luku Kranachu (pagal gimimo vietą), o darbus žymėti inicialais „LC“. 1505m. Frydricho Išmintingojo kvietimu dailininkas persikėlė į Vitenbergą. Saksonijos kurfiurstų Frydricho Išmintingojo ir jo įpėdinių Jono Ištvermingojo bei Jono Frydricho dvaro dailininku L.Kranachas liko visą gyvenimą, bet galėjo laisvai priimti ir kitus užsakymus.

Saksonijos kurfiurstams L.Kranachas dekoravo rūmų interjerus, tapė portretus, altorių paveikslus, mitologines kompozicijas, medžioklės scenas, kūrė medžio raižinius ir vario graviūras, piešė monetų projektus ir kostiumų modelius, buvo atsakingas už vestuvių, turnyrų, švenčių apipavidalinimą ir t.t. Kad atliktų visus užsakymus, jis įkūrė dirbtuvę. Pradžioje dirbtuvė veikė Vitenbergo pilyje, vėliau, L.Kranachui įsigijus nekilnojamojo turto,– mieste. 1508m. iš Saksonijos kurfiurstų L.Kranachas gavo bajorystę ir herbą– sparnuotą ir karūnuotą gyvatę, įsikandusią žiedą su rubinu. Nuo tada šiuo ženklu žymėjo visus savo kūrinius (taip pat ir savo dirbtuves).

Vitenberge L.Kranachas tapo vienu turtingiausių ir įtakingiausių žmonių– įsigijo daug nekilnojamojo turto, vadovavo didžiulei dailės dirbtuvei, turėjo spaustuvę, vaistinę. Dailininkas buvo Vitenbergo miesto tarybos narys, tris kartus rinktas burmistru.

L.Kranachas buvo artimas Martyno Liuterio draugas. 1522m. dailininkas rūpinosi M.Liuterio Naujojo Testamento vertimo į vokiečių kalbą išleidimu, sukūrė iliustracijas. Šis darbas ir paskatino L.Kranachą įsteigti spaustuvę, kurioje vėliau jis atspausdino ir kitas M.Liuterio knygas, pamfletus. Dailininkas bendravo ir su M.Liuterio bendražygiu, Vitenbergo universiteto profesoriumi Pilypu Melanchtonu, iliustravo jo knygas.

L.Kranachas buvo talentingas portretistas, savo kūriniuose įamžinęs žymiausias savo meto asmenybes. Vienas pirmųjų vokiečių dailėje jis ėmė tapyti visafigūrius reprezentacinius portretus. Dailininkas yra sukūręs daug religinės tematikos kompozicijų– altorių paveikslų ir asmeniniam pamaldumui skirtų devocinių atvaizdų. Per M.Liuterį ir savo globėjus Saksonijos kurfiurstus L.Kranachas nuo pat pradžių buvo susijęs su reformacijos judėjimu, tačiau dailininkas atliko ir meną vertinusių katalikų, tarp jų– Katalikų bažnyčios Vokietijoje vadovo, pagrindinio M.Liuterio oponento Mainco ir Magdeburgo arkivyskupo kardinolo Albrechto Branderburgiečio užsakymus.

Be tradicinės ikonografijos kompozicijų, L.Kranachas nutapė paveikslų, kuriuose siekė vaizdais perteikti M.Liuterio mokymą. Ypač daug dailininkas sukūrė Švč.Mergelės Marijos su Kūdikiu atvaizdų. Net ir prasidėjus reformacijai, Švč. Mergelės Marijos paveikslus pirko ne tik katalikai. Švč.Mergelės Marijos paveikslą savo namuose turėjo ir pats Martynas Liuteris.

Švč.Mergelės Marijos paveiksluose, kaip ir kituose religinės tematikos kūriniuose, L.Kranachas akcentavo teologinį, pamokomąjį jų turinį, naudojo simbolius, atskleidžiančius Jėzaus ir Marijos vaidmenį žmonijos Išganyme. Ypač mėgo vynuogių kekės motyvą, primenantį Evangelijoje minimą „tikrąjį vynmedį“ ir Eucharistiją. Nutapė kompozicijų ir su obuoliu– pirmųjų žmonių nuopuolio ir gimtosios nuodėmės, kurią Kristus atpirko savo mirtimi, simboliu.

Parodos rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, LR Generalinis konsulatas Sankt Peterburge, Rusijos Federacijos ambasada Lietuvoje, AB Lietuvos dujos, advokatų profesinė bendrija MAQS, bankas Возрождение Банк, Interrao Lietuva, Литовский торговый дом, ADREM TRANSPORT MOVERS, vertimų biuras SKRIVANEK, Lietuvos paminklai, BSS (Baltic Security Solutions), Lauros namai, klubas Sankt Peterburg, viešbutis NARUTIS.

Informaciniai rėmėjai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Katalikų radijo Mažoji studija, bernardinai.lt, Penki TV.

Informacija apie parodą internete – http://www.ldm.lt/

Išsamesnę informaciją apie parodą Vilniuje teikia kuratorė Dalia Tarandaitė (mob. 8 629 77487).

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85225487sec.