Iš Lankytojų centro – į gamtą

Lietuva - žalia šalis, turinti potencialą pažintiniam turizmui plėtoti. Unikali gamta, kraštovaizdžių įvairovė, retos augalų ir gyvūnų rūšys, gamtos ir kultūros paveldo objektai – mūsų krašto turtai, kuriuos galima išvysti apsilankius Lietuvos saugomose teritorijose – nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM įgyvendina ilgalaikį projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“, kuris vykdomas ES struktūrinių fondų paramos ir kitomis lėšomis. Nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose įrengiami pažintiniai takai, regyklos, pritaikomi lankymui piliakalniai, statomi informaciniai stendai ir apžvalgos bokštai, atidaromi lankytojų centrai su naujomis moderniomis ekspozicijomis.

Šią vasarą turistų, kurie mėgsta keliauti gamtoje, jau laukia daugiau kaip 20 lankytojų centrų (angl. „visitor centre“), įrengtų saugomose teritorijose. Lankytojų centrų tikslas – sudominti ir suteikti daugiau žinių apie saugomą teritoriją, kad lankytojas vėliau galėtų savarankiškai keliauti ir pats „atrasti“ mūsų krašto gamtos lobius. Kviečiama keliauti pėsčiomis, dviračiais, baidarėmis tradiciniais arba neįprastais gamtos takais.

Kiekvieno lankytojų centro ekspozicija turi pagrindinę temą, atskleidžiančią saugomos teritorijos savitumą. Sartų regioninio parko lankytojų centro tema – „Unikalus Sartų ežeras“. Anykščių regioniniame parke gamtos vertybės perteikiamos per rašytojų ir poetų mintis. Krekenavos regioninio parko tema „Nevėžio senvagių įvairovė“ įdomiai atsispindi ekspozicijos interjero dizaine – upės kilpos tarsi kybo ore.

Garso įrašai su paukščių balsais ar krašto sakmėmis, filmai apie saugomas teritorijas, herbariumai, galimybė pamatyti retas rūšis, reljefiniai regioninio ar nacionalinio parko maketai, interaktyvūs žaidimai, smegduobių ar kalvų geologiniai pjūviai, archeologinis paveldas – visa tai ir dar daugiau pamatysite moderniose lankytojų centrų ekspozicijose.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, lankytojas ekspozicijoje turi pasijusti aktyviu dalyviu, o ne pastyviu stebėtoju... Žaismingai ir kūrybiškai sudominus atvykusį į lankytojų centrą, siekiama pristatyti saugomų teritorijų vertę ir pakviesti dažniau lankytis gamtoje.

Nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos šią vasarą yra parengusios bent po 2 gamtos maršrutus „Iš Lankytojų centro – į gamtą“, kuriais galima keliauti savarankiškai, prieš tai gavus informaciją apie įdomesnius gamtos objektus, maršrutus lankytojų centre. Kviečiame apsilankyti naujuose lankytojų centruose, gauti visą informaciją apie saugomos teritorijos vertybes ir vėliau keliauti savarankiškai.

Keli maršrutai „Iš Lankytojų centro – į gamtą“:

Anykščių regioniniame parke - http://www.anyksciuparkas.lt/?id=405

Neries regioniniame parke - http://neriesparkas.lt/?id=146&l=1

Informaciją galima rasti ir saugomų teritorijų direkcijų svetainėse bei Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos tinklalapyje - http://www.vstt.lt/VI/index.php#a/1822

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ballīte retro noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ | Skatīt vairāk
20 EUR
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz | Skatīt vairāk
no 94 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51482916sec.