5-asis tarptautinis kino festivalis BALTIJOS BANGA pristato išskirtinę jubiliejinę filmų programą

Tarptautinis kino festivalis BALTIJOS BANGA kaip ir kasmet kviečia savo žiūrovus Lietuvos pajūryje pasimėgauti naujausiais Baltijos šalių vaidybiniais ir dokumentiniais filmais. Penkerių metų jubiliejaus proga žiūrovų laukia ypač kruopščiai atrinkta festivalio programa. Džiaugiamės, kad su penktuoju gimtadieniu BALTIJOS BANGA pagaliau įsisiūbuoja, o jos geografinė amplitudė plečiasi – šiemetinėje programoje bus parodyta 19 kino filmų jau iš 5 šalių: 7 iš Lietuvos, po 4 iš Latvijos ir Estijos ir po du filmus iš skandinaviško Baltijos pajūrio – Danijos bei Suomijos.

Festivalio atidarymo išvakarėse siūlome pasimėgauti savitu ir pasaulyje jau išgarsėjusiu skandinaviško kino menu. „Agilos“ kino ekrane suksis du vaidybiniai danų filmai: savamokslio scenaristo ir režisieriaus Martino Z. Zandvlieto biografinė drama „Komediantas“ (2011), skirta vieno žymiausių praeitame šimtmety danų kultūrinio herojaus – komiko Dircho Passerio atminimui, ir klasikinės W.A. Mocarto operos motyvais Kaspero Holteno sukurta debiutinė eksperimentinė juosta „Don Žuanas“ (2010), kuri garsiojo moterų suvedžiotojo, nepasotinamo Don Žuano istoriją perkels į brutalią šiuolaikinio pasaulio tikrovę. Žymiosios operos arijas filme atlieka pasaulinio garso solistai.

Festivalio atidarymui rugpjūčio 23-iąją pasirinktas užsienio žiūrovų simpatijas pelnęs ir daugelio festivalio prizų laimėjęs lietuvių kūrėjų mokslinės fantastikos trileris „Aurora“. Filmą pristatyti atvyksta jo režisierė Kristina Buožytė, aktorė Jurga Jutaitė ir filmo prodiuserė Ieva Norvilienė.

Šeštadienį, rugpjūčio 24-osios rytą programą pradės dalykinis kino profesionalams skirtas seminaras „Baltijos šalių kinas: režisieriaus ir prodiuserio santykiai“, Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino kūrėjus kviesiantis padiskutuoti apie svarbiausius kino industrijos kūrybinius-profesinius santykius ir Baltijos kraštuose susiklosčiusias jų tradicijas.

Šeštadienis taip pat ir Šeimos diena. Popietę bus surengta festivalio Animacijos mokyklėlės filmuko linksmoji premjera, kurios visada nekantriai laukia mokyklėlės dalyviai ir jų šeimos nariai, bei jaunųjų filmo kūrėjų įšventinimo į animatorius ceremonija. Šeimos dieną vainikuos puikus latvių režisieriaus Janio Nordso filmas „Mama, aš tave myliu“ (2013), šiemet Berlyno kino festivalyje pelnęs tarptautinio žiuri pagrindinį prizą „Kplus kartos“ jaunimui skirtų filmų kategorijoje. Ši tikroviška drama mėgina praverti duris į savyje užsisklendusio paauglio jausmų pasaulį, analizuoja, regis, trapius ir beveik dūžtančius, tačiau esminius, būtinus, niekuo nepakeičiamus bręstančio vaiko santykius su mama.

Poetinės dokumentikos ir eksperimentinio kino režisieriaus iš Latvijos Davio Simanio dokumentinis filmas „Paskutinės šventovės metraščiai“ (2012) ekrane pasirodys sekmadienio vakarą. Poetiška filmo operatoriaus kamera stebėjo ir įamžino daugiausia ginčų bei diskusijų sukėlusio naujojo Latvijos bibliotekos pastato statybas.

Šventadienį užbaigs juodoji komedija „Estiški grybavimo ypatumai“ (2012), kurią pristatys filmo režisierius Toomas Hussaras. Pažymėtina, kad šis debiutinis pilno metražo režisieriaus darbas pateko tarp pretendentų į „Oskaro“ apdovanojimą geriausių filmų užsienio kalba kategorijoje. Politinės satyros elementų nestokojančioje komedijoje, kurios pagrindiniai personažai – korupcija įtariamas politikas bei pasipūtusi popso žvaigždė, – smagiai pasišaipoma iš kai kurių dabarties politikų ir popso atlikėjų nesąžiningo elgesio siekiant valdžios ir populiarumo.

Pirmadienio programos pradžia skiriama lietuvių režisierių dokumentiniams filmams. Ir didelių, ir mažų kino žiūrovų širdis turėtų paliesti du šiuolaikiniai pasakojimai, sukurti iš vaikų požiūrio taško. Pirmajame – Giedrės Beinoriūtės filme „Pokalbiai rimtomis temomis“ (2012) – vaikai ir paaugliai prieš nuogą kameros akį mėgina atskleisti juos supantį pasaulį, pasidalinti savo didžiausiais rūpesčiais ir svajonėmis. Antroji juosta – „Liza, namo!“ (2012), kurią režisavo psichologinių subtilybių kine meistrė Oksana Buraja, pasakoja apie mergaitę, kuri savo nesitaikstymą su grubia ją supančia aplinka ir jai nesuprantamu suaugusiųjų pasauliu parodo nuolat bėgdama iš namų.

Vėlesnėje vakaro programoje žiūrovai išvys estų režisieriaus Sulevo Keeduso dokumentinį filmą „Rusai Varnų saloje“ (2012) apie Dievo užmirštą salą ir po gamyklos uždarymo ten gyvenančius nevilties apimtus žmones bei latvių režisierės Inaros Kolmanės šiuolaikinę pasaką „Mona“ (2012), kurios herojė – jauna ir naivi mergina iš kaimo, tikras gamtos vaikas – išves iš proto net tris ją įsimylėjusius vyrus. Vieną jų – verslininką Tomą – vaidina lietuvių aktorius Saulius Balandis.

Antradienio programą pradės latvių dokumentinis filmas „Dokumentininkas“ (rež. Ivars Zviedris, Inesa Klava, 2012), siūlysiantis pažvelgti į visiškai naujus, neįprastus, net šokiruojančius santykius tarp kameros ir žmogaus, tarp režisieriaus ir jo filmuojamo herojaus. Estų režisieriaus Peetero Brambato filmas „Kosmosas, 1968-ieji“ (2011) žiūrovą nukels į 7-ą dešimtmetį, kai kartu su roko muzikos ir kontrkultūros pakilimu Estijoje iškilo ir protestų prieš sovietinę santvarką banga, dar po dviejų gerų dešimtmečių pasibaigusi tikruoju Sovietų imperijos žlugimu.

Tarptautinis kino festivalis BALTIJOS BANGA, kaip visuomet, suteiks progą pamatyti ir keletą trumpo metražo filmų, kurių programoje išvysime tris jaunųjų Lietuvos režisierių darbus: Andriaus Blaževičiaus „Dešimt priežasčių“ (2011), Roko Etermano „Paskutinė medaus mėnesio diena“ (2011) ir Jūratės Samulionytės „Laikinai“ (2011). Šių filmų veikėjai – tai keistos, juokingos ar vienišos būtybės iš nūdienos Lietuvos: daugiabučių kvartalo gyventojai, jaunos poros, uždarbiauti į užsienį išvykusių tėvų palikti vaikai.

Trečiadienį festivalyje svečiuosis dvi suomių režisierės Saaros Cantel vaidybinės juostos – lyg vienu atokvėpiu papasakoti septynių labai skirtingų moterų likimai filme „Širdies dūžiai“ (2009) bei moteriškai subtili juosta „Po tuo pačiu dangum“ (2012), kuri atskleis trijų tame pačiame name gyvenusių vienos giminės moterų likimus, nusidriekusius per tris dešimtmečius nuo Suomijos karo su Sovietų Sąjunga iki šių dienų.

Festivalio uždarymo dieną – rugpjūčio 29-ąją – pakviesime pažiūrėti lietuvišką dokumentinį filmą „Tėvas“ (rež. Maratas Sargsyanas, 2012). Jo herojus – į standartinius rėmus netelpanti asmenybė. Buvęs kalinys ir avantiūristas, sovietiniuose kalėjimuose praleidęs dvidešimt savo gyvenimo metų Vidas Zenonas Antonovas, kažkada žinomas „Mafijos tėvo“ pravarde, dabar, sulaukęs 71-erių, yra rūpestingas ir mylintis dešimties vaikų, dviejų anūkų ir naujagimio sūnaus tėvas.Filmo kūrėjų nuomone, šis kino pasakojimas turėtų pakoreguoti kai kurių žiūrovų supratimą apie tai, kokia yra ar gali būti laiminga ir mylinti šeima.

Netipiškų meilės tvarumo įrodymų rasime ir paskutiniame šių metų BALTIJOS BANGOS filme – istorinėje estų dramoje „Gyvieji vaizdeliai“ (2013), kurią pristatys pats jos režisierius Hardis Volmeras. Juostoje, išradingai supintoje iš groteskinių ir melodraminių nebyliojo bei aukso amžiaus kino vaizdų, įterptų į dabarties pasakojimą, atsiskleis vieno ypatingo Talino senamiestyje stūksančio namo istorija, kurioje savo pėdsakus paliko ir didieji XX-ojo šimtmečio įvykiai, savų bei svetimų žmonių likimai, ir – kas labiausiai džiugina – meilės gija, nenutrūkusi per visą garbaus amžiaus sulaukusio kino mechaniko gyvenimą.

Baigiantis vasarai, rugpjūčio 30–31 d., penktoji BALTIJOS BANGA pasieks ir Klaipėdos krantą. Klaipėdos kultūrų komunikacijos centre (Didžioji Vandens g. 2) uostamiesčio žiūrovams galės išvysti 6 festivalio programos filmus: be jau minėtų filmų – latvių „Monos“, „Paskutinės šventovės metraščių“, „Dokumentininko“ ir estų „Gyvųjų vaizdelių“, – bus parodytas šiltas ir jautrus Juozo Matonio dokumentinis pasakojimas „Baltajam skersgatvy“, kuris nuves į pasaulį, regimą šiek tiek kitokių nei dauguma mūsų žmonių akimis. Rugsėjo pirmąją festivalis pakvies į Šeimos dieną su BALTIJOS BANGOS animacijos mokyklėlės vaikų sukurto filmuko premjera, spalvinga animacinių filmų programa ir vakare – visai šeimai skirta latvių vaidybine juosta „Mama, aš tave myliu“.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56262302sec.