Artėjantis savaitgalis Neringoje – istorijos mėgėjams

Rugpjūčio 15 - 17 Lietuvos pajūrio gyventojai ir lankytojai ypatingai laukiami Neringos kurorte, kur vyks gyvosios archeologijos šventė „Senųjų amatų dienos Neringoje“.

Šventinėmis dienomis pievoje greta Nidos uosto įsikurs eksperimentinės archeologijos meistrai iš Lietuvos Latvijos, Lenkijos ir Rusijos. Jie ne tik papasakos apie rekonstruotus archeologinius radinius, bet ir supažindins su priešistorės laikotarpio žmonių buitimi.

„Šventės metu bus puiki proga susipažinti su archajiškais amatais, lietuvininkų krašto papročiais, pamatyti parodomąsias lietuvių ir kryžiuočių kovas, pabuvoti Lietuvos tautodailininkų-amatininkų dirbtuvėse“, - teigia šventės organizatorė, Neringos istorijos muziejaus direktorė Eleonora Regina Jonušienė.

Eksperimentinės archeologijos meistrai demonstruos kaip buvo gaminami gintariniai amuletai, kibirėliai iš liepos karnų, kepama duona ant akmenų, lipdomi ir žiedžiami puodai, gaminami indai iš beržo tošies. Juvelyrai atkurs viduramžių papuošalus ir įvairius gaminius iš bronzos bei alavo. Žiūrovas galės susipažinti ir su senosios medicinos paslaptimis.

Pirmą kartą šventėje bus galima išvysti raitelių pasirodymą, riterių turnyrą, komandinę estafetę. Šventės svečiams bus suteikta galimybė mokintis viduramžių šokių. Kaip teigė Neringos istorijos muziejaus direktorė E. R. Jonušienė, šią programą pateiks „Viduramžių pasiuntiniai“, senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“ ir senojo šokio trupė „FESTA CORTESE.

Šventės metu veiks lietuvių šarvuotės ir ginkluotės ekspozicija. Lanko, šaudymo iš timpų, kirvių mėtymo pagalba bus galima išbandyti savo taiklumą.

Amatų kaimelyje veiks „šišioniškių“ (lietuvininkų) kiemas, kur bus galima paragauti šiupinio, išgerti tijos ir kafijos. Tuos, kuriuos visokios nelaimės kamuoja, bus pakviesti į burtų ir užkalbėjimo kampelį. Kaip ir dera, palei marias išsidėsčiusioje Nidos gyvenvietėje, bus prisimintos ir senosios žvejybos tradicijos – pinami žuviai gaudyti skirti bučai ir bučiukai, daromos vėtrungės, skaptuojamas ir į marias leidžiamas luotas.

Visas tris dienas veiks tautodailininkų-amatininkų dirbtuvės. Vakarais skambės Neringos folkloro kolektyvų atliekamos dainos. Festivalio pabaigą skelbsprofesionalūs fakyrai, kviesiantys stebėti ugnies šou.

„Šventė skirta tiems, kurie savo atostogas siekia derinti su pažinimo ir bendravimo džiaugsmu, nori praplėsti akiratį, pagilinti savo žinias“, - teigia festivalio organizatoriai.

Renginys dalinai finansuojamas ES lėšomis, įgyvendinant bendrą Lietuvos - Lenkijos-Rusijos projektą „Crossroads 2.0“.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.27356696sec.