Neries regioniniame parke rastas koralą primenantis grybas

Neries regioniniame parke rastas retas ir saugomas rybas - korališkasis trapiadyglis (Hercium coralloides). Regioniniame parke auga 443 rūšių grybai, iš jų net 22rūšys yra įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

 

Korališkasis trapiadyglis į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas nuo 1992 metų. Lietuvoje žinoma viso labo tik 15 šio grybo radaviečių.

 

Pasak Neries regioninio parko direkcijos vyr,. specialisto Sauliaus Pupininko, didžioji dalis šių retų ir saugomų grybų rūšių randama biologine įvairove ir retų rūšių gausa išsiskiriančiame Dūkštų ąžuolyne. Tačiau šį kartą retasis grybas korališkasis trapiadyglis, augantis ant nudžiuvusio beržo, rastas visai netoli Neries, Velniakampio kraštovaizdžio draustinyje. Šiuo įdomiu, koralą primenančiu grybu, gali pasigrožėti Karmazinų pažintinio tako lankytojai.

 

Baltai gelsvi koralo formos vaisiakūniai yra vienmečiai, išauga rudenį. Jie gali užaugti net iki 40 cm skersmens. Paprastai šie grybai auga ant senų lapuočių medžių, stuobrių ar virtuolių, dažniausiai stipriai suardytų kitų grybų, prisisunkusių vandens ir jau atšokusia žieve.

 

Būdingos jų augavietės – drėgni lapuočių miškai bei mišrūs miškai su dideliu negyvos medienos kiekiu. Didžiausia tikimybė šį grybą pasitaiko rasti ant beržų virtuolių, tačiau jis taip pat randamas ir ant kitų lapuočių medžių rūšių - drebulių, klevų bei guobų.

 

Didžiausios grėsmės šiam grybui – stambių lapuočių medienos nuokritų šalinimas iš lapuočių ir mišrių miškų bei dirvožemio sausinimas.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.82208109sec.