Lietuviai atranda Lietuvą – vietinis turizmas auga

Pigūs aviabilietai ar kelionių agentūrų siūlomi nebrangūs kelionių paketai netrukdo lietuviams pažinti ir gimtąjį kraštą. Per pirmuosius tris praėjusių metų ketvirčius vietinių turistinių kelionių skaičius siekė 2,1 mln., tai yra 3,3 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu užpernai, rodo Valstybinio turizmo departamento duomenys.

Sausio 24–26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančios tarptautinės turizmo, laisvalaikio ir sporto parodos „ADVENTUR 2014“ metu Valstybinio turizmo departamento atstovai, darbuotojai iš šalies turizmo informacijos centrų, kelionių agentūrų bei labiausiai lietuvių turistų pamėgtų miestų – Vilniaus, Birštono, Anykščių, Palangos, Molėtų, Nidos, Druskininkų, Trakų, Ignalinos – pristatys lankytojams vietinio turizmo galimybes, supažindins su plačiu spektru šalies kurortuose siūlomų poilsio galimybių.

„Labai džiaugiamės, kad, Valstybinio turizmo departamento skaičiavimais, 2013 m. vietinių turistų skaičius pasiekė prieškrizinį 2008 m. lygį. Tai rodo, kad šalis atsigavo, o žmonės vis labiau domisi savo kraštu. Be to, jie pasirenka ne tik tradicinius maršrutus į kurortus ar didžiuosius miestus, bet lanko ir kitas per 20 Nepriklausomybės metų atsinaujinusias ar naujai įkurtas turistines vietas. Štai kodėl paroda „Adventur“ yra labai svarbi ir savalaikė, galinti pristatyti naujas turizmo idėjas ir įkvėpti kelionėms. Vienas iš išskirtinių maršrutų – neseniai atidaryto Pasaulinio Gintaro kelio objektai, kurių Lietuvoje yra beveik 100: nuo gintaro masažo, SPA iki meniu su gintariniais patiekalais, gintaro žvejybos, amuletų gamybos... Taip pat per pastaruosius metus madingiausiomis tapo kulinarinio turizmo tendencijos: paskaičiuota, kad turistai daugiau nei pusę išlaidų skiria būtent maistui. Lietuvoje taip pat aktyviai dalyvaujama edukacinėse programose: duonos kepimo, miltų malimo, sviesto mušimo, gilių kavos virimo, alaus kelio ir pan.,“ - teigia Valstybinio turizmo departamento direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Pastaruoju metu daugiausia lietuvių vyksta į Palangą, Vilnių ir Druskininkus. Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos turizmo skyriaus informacija, lietuvių turistų skaičius sostinėje auga kaip ant mielių – paskutinius kelerius metus turistų iš kitų šalies miestų srautai didėja maždaug 15 proc.

„Lietuviai turistai tikrai atrado Vilniaus miestą. Jie atvyksta į sostinę aplankyti svarbiausius miesto ir visos šalies simbolius, lankosi ne tik seniai veikiančiuose, šalies istoriją pristatančiuose muziejuose, bet ir naujuose Pinigų ir Žaislų muziejuose, atstatytuose Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose ar atnaujintame Bernardinų sode. Be jokios abejonės, svarbia turizmo dalimi išlieka kultūriniai renginiai, teatrai, koncertai. Nepaslaptis, kad dalį miesto svečių vilioja ir prekybos centrai“, – pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės administracijos turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Pociūtė.

Šiemet parodoje dalyvausiančio Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Kulienė pastebi, kad pernai parodos lankytojai turėjo labai konkrečių klausimų ir problemų: kur pailsėti su šeima, kur sušokti vestuves, ką nauja pamatyti ir pan. Bene visų lankytojų problemas pavyko išspręsti.

„Molėtai turi ypatingai didelę apgyvendinimo paslaugų pasiūlą: nuo palapinės iki keturių žvaigždučių viešbučio prie ežero kranto. Išplėtotas kaimo turizmo paslaugų tinklas. Geras ir įvairus maistas. Kasmet atsirandantys nauji objektai, atsinaujinantys jau ne vieną dešimtmetį vykdantys veiklą. Molėtai turi ką pasiūlyti, o svečiai gali rinktis pagal pomėgius ir nuotaiką: daugiausia yra norinčių susipažinti su istorija, kultūra, aktyviai pailsėti prie ežerų“, – pasakoja D. Kulienė.

Kita vertus, ji pastebi, kad lietuviai poilsiautojai tampa vis išrankesni – jiems nebeužtenka ramaus poilsio prie ežerų, jie nori pažinti apylinkes, aplankyti žymias vietas. Šiuo metu populiariausias turistinis objektas Molėtuose – Etnokosmologijos muziejus, tačiau didelė dalis į Molėtus atvykstančių poilsiautojų šį rajoną renkasi metai iš metų, tad kasmet reikia pasiūlyti naujų poilsio būdų.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.58652592sec.