Aplinkosaugininkas rastą lobį padovanojo muziejui

Tauragės krašto muziejui – 346 nuotraukos ir dokumentai. Tokį istorinį lobį Tauragės krašto muziejui padovanojo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jurbarko agentūros vedėjas Andrius Šašys, įdomias vertybes radęs iš vieno Tauragės r. Sutkų kaimo gyventojo nupirktuose senuose balduose.

Kartu su baldais – vertingas radinys

Senus baldus ir kitokias istorines vertybes kolekcionuojantis A. Šašys rastą nuotraukų albumą ir dokumentus padovanoti Tauragės krašto muziejui nusprendė todėl, kad radiniai susiję būtent su šiuo kraštu ir su Jurbarku neturi nieko bendra.

„Man pačiam tos nuotraukos ir dokumentai nereikalingi, tačiau Tauragei svarbūs, todėl nusprendžiau padovanoti. Negi deginti reikėjo? Tikiuosi, kad muziejuje jie bus tinkamai saugomi ir naudingi“, – sakė A. Šašys.

Seną nuotraukų albumą paauksuotais puslapių kraštais ir įvairių maždaug šimtmečio senumo dokumentų A. Šašys rado iš Sutkų k. gyventojo Jono Tarozos parsivežęs antikvarinius baldus. Pardavėjas taip atsikratė nereikalingais daiktais iš paveldėtos Šamšūrų šeimos sodybos.

Svarbus paveldas

Minėta šeima Tauragei itin svarbi. Šamšūros šiame krašte apsigyveno XIX amžiuje. Tėvas Emilijonas Šamšūra tarnavo Tauragės pasienio brigadoje vyriausiuoju raštininku. Būtent ši brigada buvo didžiausias to meto knygnešių ir kontrabandininkų priešas.

Po Pirmojo pasaulinio karo E. Šamšūra įsidarbino Tauragės miškų urėdijoje. Išsilavinęs vyras sugebėjo išsireikalauti pensiją iš nepriklausomos Lietuvos valstybės. E. Šamšūra valdininkams įrodė, kad dirbdamas raštininku carinės armijos dalinyje, dirbo valstybės labui ir turi reikiamą darbo stažą.

Du Šamšūrų sūnūs tarnavo Lietuvos kariuomenėje – Tauragėje ir Marijampolėje. Šeima įsigijo žemės netoli Tauragės esančiame Sutkų kaime, ūkininkavo, dirbo kolūkyje. Šamšūrų šeimos vyrai tėvas Emilijonas ir sūnus Grigorijus ilgus metus buvo civiliai stačiatikių religinės bendruomenės administratoriai. Tai rodo, kad šeima buvo bendruomenės itin gerbiama. Deja, nė vienas iš E. Šamšūros sūnų ir dukterų nesusilaukė palikuonių, todėl po jų mirties šeimos istorija nutrūko.

„Dokumentai ir fotografijos gali būti tiriami įvairiausiais aspektais. Yra išskirtinių nuotraukų ir dokumentų apie Tauragės miškų urėdiją, stačiatikių bažnyčią. Įdomi kvitų knygelė, kuri rodo, kaip Antrojo pasaulinio karo pradžioje stačiatikių bendruomenė veikė, kaip litus keitė reichmarkės, kokios buvo įmokos, rinkliavos, kad pagrindinis pajamų šaltinis – už parduotas žvakes“, – pasakojo padėkoti A. Šašiui ir pasirašyti nuotraukų bei dokumentų perdavimo akto atvykęs Tauragės krašto muziejaus direktoriaus pavaduotojas Viktoras Kovšovas.

Rinkinyje taip pat galima atsekti Šamšūrų ūkio veiklą tarpukaryje, trečiajame ir ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmečiais, karo, pokario bei tarybiniais laikais. Tai padaryti padeda išlikę pardavimų, mokesčių, prievolių kvitai, paskolų vekseliai ir kitokie dokumentai.

Išsaugos ateičiai

Pasak V. Kovšovo, nuotraukos ir dokumentai dar kartą įrodo, kad Tauragės istorija pilna paslapčių ir nežinomų faktų. Todėl dovanotos fotografijos ir dokumentai taps vertingais muziejaus eksponatais.

„Andrius tikrai galėjo nuotraukas išparduoti po vieną ir būtų uždirbęs nemažai pinigų. Tačiau pasielgė teisingai ir nusprendė viską išsaugoti. Esame jam labai dėkingi“, – tikino V. Kovšovas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90088296sec.