Šv. Kristoforo kamerinis orkestras švenčia dvidešimtmetį

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas profesoriaus Donato Katkaus, jau dvidešimt metų puošia Vilniaus muzikinį gyvenimą. Iškilmingą kūrybinės veiklos sukaktį kolektyvas kviečia paminėti jubiliejiniame koncerte Šv. Kotrynos bažnyčioje vasario 20 d. Nors universalumu ir originalumu garsėjantis orkestras pasirinko tradicinę renginio vietą, tačiau pažada, jog šventiniame koncerte staigmenų netrūks.

Orkestrą matėme visokį – rimtą ir susikaupusį prestižinėse koncertų salėse, sensacingą ir pribloškiantį oro balione, „smėlio scenoje“, mistiškoje Velnio duobėje, drąsų ir novatorišką baseine, sporto klube...Šv. Kristoforo kamerinio orkestro pristatyti nereikia – jis kaskart stebina repertuaro įvairove, intriguoja išskirtiniais pasirodymais, žavi savo profesionalumu, išlikdamas jaunatvišku ir šiuolaikišku.

Vilniaus miesto globėjo – Šv. Kristoforo – garbei pavadintas orkestras neįsivaizduojamas be savo vedlio profesoriaus D. Katkaus, kuris 1994 metais įkūrė šį kolektyvą. Charizmatiškas, visuomet šmaikštus, puikų humoro jausmą demonstruojantis orkestro meno vadovas ir dirigentas yra mėgstamas tiek klausytojų, tiek žiniasklaidos, o jo nuopelnai muzikinėje bei visuomeninėje veikloje buvo deramai įvertinti: vien per 2012-uosius maestro pelnė 5 svarbius apdovanojimus. Linksmiausiu Lietuvos dirigentu, muzikos šviesuliu tituluojamas D. Katkus nebijo iššūkių – jam teko diriguoti ne tik garsiausiems atlikėjams, bet ir motociklams, ekskavatoriams...

„Šv. Kristoforo kamerinis orkestras nesensta – mes kaupiame patirtį, tobulėjame ir ta branda mus veikia tik teigiamai, visai kaip gerą vyną“, – šypsosi D. Katkus – „Į mūsų renginius susirenka įvairaus amžiaus žmonės, ateina daug jaunimo, taigi mes turime išlikti įdomūs, stengtis stebinti bei žavėti savo klausytoją, nebijoti eksperimentuoti“.

Šventinėje programoje Šv. Kristoforo orkestras pasirodys be solistų. Toks pasirinkimas neatsitiktinis – tokiu būdu galima atskleisti griežimo meistriškumą. Per savo gyvavimo metus, kolektyvas grojo įvairių stilių kūrinius – nuo Baroko iki roko, tačiau yra nepataisomai įsimylėjęs Josephą Haydną. Jo kūrinių atlikimas bei originalios interpretacijos kolektyvui pelnė pripažinimą visoje Europoje. Tad nieko keisto, jog šio kompozitoriaus melodijas girdėsime ir dvidešimtmečio minėjime. Be austrų muzikos kūrėjo, jubiliejiniame koncerte skambės Carlo Nielseno, Alberto Ginastera kompozicijos. Tik šio ypatingo vakaro metu turėsite unikalią galimybę dar kartą įsitikinti Šv. Kristoforo orkestro universalumu – nepaisant įtempto koncertų, gastrolių grafiko, kolektyvas randa laiko ir... vaidybai!

„Daugelis nežino, kaip mes atrodėme prieš dvidešimtmetį – tai viena iš jubiliejui paminėti skirto koncerto staigmenų, kurios neišvysite niekur kitur,“ – kalbėdamas apie šventinio vakaro netikėtumus intriguoja maestro D. Katkus.

Kūrybinės veiklos dvidešimtmetį švenčiantis kolektyvas neabejotinai yra reprezentacinis Vilniaus miesto orkestras, garsinantis sostinės vardą ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šv. Kristoforo kamerinis orkestras griežė bene visose didžiausiose Lietuvos bei užsienio salėse, tokiose kaip Eliziejaus laukų teatro (Théatre des Champs Elysées), M. Glinkos, P. Čaikovskio ir daugelyje kitų, o neseniai itin sėkmingai pasirodė UNCESCO būstinėje Paryžiuje, kur atliko vieną monumentaliausių kūrinių – Broniaus Kutavičiaus oratoriją „Metai“, minint Kristijono Donelaičio jubiliejų. Po pasirodymo Lenkijos festivalyje „Ogrody Muzyczne“ kartu su mecosopranu Liora Grodnikaite, orkestras sulaukė kvietimo vasarą surengti du pasirodymus „Strefa Ciszy“ festivalyje, karališkajame Lazienkų parke Varšuvoje, į kurį kviečiami tokie kolektyvai kaip „Kremerata Baltica“ ir pan.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra ne tik produktyviausias kolektyvas Lietuvoje, per metus paruošiantis apie 80 skirtingų žanrų bei nuotaikų programų, bet ir geidžiamas garsiausių solistų scenos partneris. Orkestras jau koncertavo su tokiais atlikėjais kaipCharles Castronovo (tenoras), Violeta Urmanavičiūte-Urmana (sopranas), Alfredo Nigro (tenoras), Maksimu Vengerovu (smuikas), Maria João Pires (fortepijonas), Kerstin Avemo (sopranas), Martynu Levickiu (akordeonas), Virgilijumi Noreika (tenoras), Davidu Geringu (violončelė), Maria Cliegel (violončelė), Leonidu Chizhiku ir daugeliu kitų.

Gausus kolektyvo kompaktinių plokštelių derlius – jų Šv. Kristoforo kamerinis orkestras įgrojo daugiau nei 40, kurias be „EA records“, „Ambitus“, „Bis“ įrašų kompanijų, išleido ir klasikinės bei šiuolaikinės muzikos milžinė „Naxos“. Vienas naujausių įrašų, kuriuo jau susidomėjo keli stambūs leidėjai – Johano Sebastiano Bacho kūriniai obojui ir orkestrui atlikti kartu su vienu geriausių Europos obojininkų Andriumi Puskunigiu.

Apie Šv. Kristoforo kamerinio orkestro unikalumą, meistriškumą galima rašyti daug, tačiau geriau vieną kartą pamatyti ir tuo įsitikinti patiems. Išbandęs save įvairiausiuose amplua, grojęs keisčiausiose erdvėse, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir jo dirigentas bei meno vadovas D. Katkus ištikimiausių klausytojų širdis džiugins jubiliejui skirtame koncerte vasario 20 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60552907sec.