Gedulo ir vilties dienai skirta paroda – Šiaulių miesto centre

2014 m. birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, 16 val. Šiaulių miesto centre, skvere prie savivaldybės (Vasario 16-osios g. 62), Šiaulių „Aušros“ muziejus pristatys Genocido aukų muziejaus parengtą parodą „Po svetimu dangum: Lietuvos gyventojai sovietų lageriuose ir tremtyje 1940–1958 m.“ Pristatyme dalyvaus politiniai kaliniai, tremtiniai, Šiaulių politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vadovas Romas Pečeliūnas). Parodoje bus eksponuojamas žemėlapis, kuriame politiniai kaliniai, tremtiniai, jų giminės ir artimieji galės pažymėti tremties ir lagerių vietas.

Parodą skverelyje birželio 14 d. bus galima apžiūrėti 14–17 val.

Pastaba: jei lis, paroda veiks savivaldybės priesalyje I a.

1940 m. birželio 15 d. Lietuvą okupavo kaimyninė Sovietų Sąjunga ir Lietuvos valstybė 50 metų buvo išbraukta iš pasaulio politinio žemėlapio. Lietuva iki šiol jaučia skaudžias sovietinės okupacijos pasekmes. 1941 m. ir 1945–1953 m. iš Lietuvos buvo ištremta 132 tūkst., į kalėjimus ir lagerius išvežta apie 150 tūkst. žmonių. Lageriuose ir tremtyje žuvo 50–60 tūkst. Lietuvos gyventojų. Apie 50 tūkst. žmonių, negalėdami grįžti į Lietuvą, taip ir liko gyventi buvusiose tremties vietose.

2011 m. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Genocido aukų muziejus parengė parodą „Po svetimu dangum: Lietuvos gyventojai sovietų lageriuose ir tremtyje 1940–1958 m.“, kuri buvo įtraukta į valstybinę Laisvės gynimo ir didžiųjų netekčių atminimo metų programą. Paroda siekiama jaunąją kartą ir Vakarų Europos valstybių piliečius supažindinti su sovietinio totalitarinio režimo nusikaltimais. Ne mažiau svarbi ir kita parodos atsiradimo priežastis – pagarba Lietuvos žmonėms, iškentusiems tremties ir lagerių baisumus, ir atminimo ženklas tiems, kurie negrįžo.

Parodos idėja buvo brandinama porą metų. Visą tą laiką rinkta medžiaga. Parodoje panaudota daug naujos, iki šiol niekur neeksponuotos vaizdinės medžiagos: fotografijų, dokumentų, laiškų, dienoraščių ir piešinių iš Genocido aukų muziejaus bei LGGRTC sukauptų rinkinių. Parodoje eksponuojama Lietuvos ypatingojo ir Lietuvos centrinio valstybės archyvų, Lietuvos nacionalinio, Kauno tremties ir rezistencijos, Žemaičių „Alkos“ ir Tauragės krašto muziejų ir privačių asmenų archyvų medžiaga. Pristatomi dokumentai ir nuotraukos pasakoja apie trėmimų organizavimą, politinius areštus, sunkias tremtinių ir politinių kalinių gyvenimo, buities ir darbo sąlygas.

Stenduose vyrauja grafito ir balta spalvos, išryškinančios ne tik eksponuojamos medžiagos autentiškumą, bet ir tremtinių bei politinių kalinių būties tragizmą. Teminiu principu parengti stendai nušviečia įvairius tremtinių ir kalinių kasdienybės aspektus: maitinimąsi, aprangą, darbą, kartu išryškindami gyvenimo sąlygų tremtyje ir lageriuose skirtumus. Politinių kalinių nuotraukas, laiškus ir dokumentus paryškina stenduose pasikartojantis spygliuotos vielos motyvas.

Paroda pirmą kartą visuomenei pristatyta 2011 m. birželio 21 d. Europos Parlamente Briuselyje (Belgija) trėmimų iš Lietuvos 70-osioms metinėms skirtame vakare „Dabarties akistata su praeitimi“. Vėliau eksponuota Lenkijos Tautinės atminties instituto Janušo Kurtykos edukacijos centre (Varšuva), Paryžiaus politikos mokslų universitete (Prancūzija), Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse Vilniuje.

Šiuo metu, birželio 2 d. – liepos 1 d., paroda eksponuojama Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos centre (Aušros al. 47, Šiauliai).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47170281sec.