Rokiškio Šv. Mato bažnyčios vitražams – antra jaunystė

Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia (Rokiškis) kuriam laikui yra likusi be dalies autentiškų vitražų. Trys bažnyčios presbiterijos vitražai iškeliavo į restauratorių dirbtuves.
Anksčiau vitražai restauruoti 1977 m. vitražisto Konstantino Šatūno, apie 2000-uosius atskirus blokus restauravo doc. Ignas Meidus. Šiuo metu vitražų būklė yra bloga, o kai kurių – netgi avarinė. Kadangi dalis apsauginių stiklų yra nebesandarūs, nuo aplinkos poveikio kenčia patys vitražai. Jie yra labai užteršti dulkėmis ir nešvarumais. Vitražų stiklus jungiančios švino juostelės atsipalaidavusios, trapios ir nebeišlaiko vitražų blokų: jie nusmuko, išlinko, dalis stiklų suskilinėjo ir net išbyrėjo.
Prieš pradedant tvarkybą buvo atlikti tyrimai, parengta darbų metodika – tai užtikrino maksimalų autentiškų detalių išsaugojimą. Po to vitražai demontuoti iš bažnyčios langų ir išvežti į dirbtuves, kur žingsnis po žingsnio bus konservuojami, restauruojami ir atkuriamos jų netektys. Pirmiausiai nuo vitražų bus valomi sunkiai pašalinami nešvarumai. Vėliau suskilę autentiški stiklai bus jungiami naujomis švino juostelėmis arba specialiais klijais, o nauji stiklai montuojami tik vietoj nebepataisomų. Taip pat ant stiklo bus piešiami trūkstami fragmentai. Restauravimo darbus atliks vitražų meistras Vaižgantas Černiauskas.
Šešiolikos vitražų, užimančių 180 m2 plotą, tvarkybos darbai kainuos per pusę milijono litų. Šiais metais Kultūros paveldo departamentas (toliau - Departamentas) jiems skyrė 80 tūkst. litų iš Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje 2014 metų programos, dar po 5 tūkst. pridėjo Rokiškio r. savivaldybės administracija ir Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato parapija.
Departamento direktorė Diana Varnaitė Šv. Mato bažnyčią apibūdina kaip vertą vieno įstabiausių neogotikos paminklų Lietuvoje vardo. „Kiekviena bažnyčios detalė, tiek eksterjero, tiek interjero, kruopščiai apgalvota ir atsirinkta iš to meto geriausių, todėl bažnyčios svečiai gali pasigrožėti prūsų ir austrų architektų darbu, prancūzų, belgų ir austrų meistrų dirbiniais. Restauruojami vitražai - į Rokiškį iš Vienos atkeliavęs profesionalus kūrinys, išpildantis bendrą pastato kompoziciją. Vitražai ne tik džiugina akį savo grožiu, bet ir pasakoja bažnyčios istoriją: be vyskupų juose vaizduojami ir grafų Tyzenhauzų bei su jais susigiminiavusių šeimų herbai. Todėl pagrindinis vitražų restauravimo tikslas yra išsaugoti autentiškus vitražus, jų spalvinį spektrą ir kompoziciją".
Dabartinė mūrinė bažnyčia XVI a. medinės bažnytėlės vietoje 1866-1877 m. pastatyta grafų Reinoldo ir Marijos Tyzenhauzų. Ji išsiskiria rytinio ir vakarinio fasadų ažūrinėmis viršūnėmis, nesutinkamomis kitose neogotikinėse Lietuvos bažnyčiose. Viduje akį traukia bronzinis paauksuotas altorius ir kruopščiai drožinėta sakykla iš Prancūzijos, vitražai ir bronzinės skulptūros iš Austrijos, vertingi medžio dirbiniai iš Belgijos. Šiandien Šv. Mato bažnyčia yra didžiausia Rokiškio puošmena ir gyventojų traukos centras.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3960588sec.