Dainų šventė sostinę papuoš tautiniais raštais ir netylančiomis dainomis

Šimtus tūkstančių dalyvių ir žiūrovų įtrauksianti ir šalies sostinę Vilnių dainomis užliesianti jubiliejinė Dainų šventė prasidės jau liepos 2 dieną. Ketverius metus rengtai šventės programai startą duos iškilmingas atidarymo koncertas Katedros aikštėje, įsuksiantis į lietuviškos dainos sūkurį, o liepos 3 dieną 13 val. įvyks Dainų šventės vėliavos pakėlimo ceremonija S.Daukanto aikštėje. Be to, liepos 2-6 dienomis Vilniaus miestas svečius pasitiks išskirtinai pasipuošęs.

 Tautiniai raštai papuoš pagrindinius sostinės simbolius – Mindaugo tiltą, Katedros varpinę, o grojantis Bernardinų sodo fontanas džiugins pamėgtomis lietuviškomis dainomis.

„Viso pasaulio tautos puoselėja tai, ką paveldėjo iš savo protėvių. Taip pat ir mes didžiuojamės savo tautos kultūra ir istorija. Dainų šventė – tai ne tik daina ir šokis, pirmiausia tai – gili ir gyva tradicija, kurianti išskirtinį bendrumo jausmą, - ją galime perduoti dvidešimt pirmojo amžiaus kartoms ir ja Lietuva išsiskiria tarp kitų valstybių“, - sakė Kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Šiai šventei parengta 12 renginių. Net 37 tūkstančiai dalyvių suvažiuos į Vilnių iš visos Lietuvos ir dar 14 šalių. Šventė prasidės liepos 2 d. 21 val. atidarymo koncertu „Dainos namai“ Katedros aikštėje, kur varpinė pasipuoš trimate projekcija – Dainų šventę simbolizuojančiu Dainos medžiu. Koncerto simboliu taps virtualus paukštis, kuris, sklęsdamas dideliame ekrane, lydės per visą koncertą ir kvies pažinti Lietuvos regionų simbolius, dainos savitumą ir grožį. Atidaryme dalyvaus chorai „Polifonija“, „Jauna muzika“, „LRT vaikų choras“, kapelija „Sutaras“, folkroko grupė „Žalvarinis“, vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“, Veronika Povilionienė kartu su grupe „Blezdinga“, atlikėjai Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė, Saulius Petreikis ir Domantas Razauskas.

„Norime, kad kuo daugiau žmonių visa širdimi pajustų šventę, joje dalyvautų, todėl atidarymo vakarą kviesime dainuoti visus. Repertuarą sudarėme iš populiarių ir žinomų dainų, be to, padės ir titrai ekranuose. Tikime, kad dainą užtrauks ne tik scenoje esantys, bet ir visi susirinkę Katedros aikštėje“, - sakė renginio režisierius Valentinas Masalskis.

Šiemet daug dėmesio skiriama tautiniam kostiumui ir jo autentiškiems raštams, todėl jau liepos 3 d. rytą Mindaugo tiltas vilniečius ir miesto svečius pasitiks apgaubtas tradiciškai išmargintu rankšluosčiu. Vakarais, pasitelkus šiuolaikinės šviesos instaliacijos galimybes, tautiniai raštai sužibs ant Katedros varpinės.

Kasdien nuo 10 iki 23 val. šventinę nuotaiką kurs ir Bernardinų sodo centrinis fontanas, kas valandą grosiantis dainas iš Dainų šventės repertuaro: J. Gudavičiaus „Kur giria žaliuoja“, N. Sinkevičiūtės „Jau saulelę“, V. Stanaičio „Linksmuosiusdūdorius“, J. Baltramiejūnaitės „Žemaičių galiopą“ ir kanklių muzikos improvizaciją, pereinančią į smagią styginių - instrumentų kapelos atliekamą polką. Nuo 22 val. iš fontano sklindančias melodijas papildys šviesos efektai.

Informacijos apie renginius bus galima gauti Katedros aikštėje šalia Gedimino paminklo liepos 2-5 d. nuo 10 iki 15 val. veiksiančioje Dainų šventės informacijos palapinėje. Čia visi besidomintys galės susipažinti su Dainų šventės programa ir įsigyti bilietų į renginius mobiliojoje „Ticketpro“ bilietų kasoje. Taip pat bus prekiaujama šventės suvenyrais, puoštais autentiškais raštais – nuo raštuotų marškinėlių ir kojinių iki tautine juostele puoštų skrybėlių ir austinių tautiniais raštais puoštų krepšių.

Informacijos palapinėje taip pat veiks LRT išmanusis ekranas, kuriame bus transliuojami reportažai iš Dainų šventės renginių visame Vilniaus mieste, būsimų renginių anonsai. Virtualiai pasimatuoti tautinį kostiumą čia siūlys interaktyvus foto veidrodis, „aprengsiantis“ smalsuolius tautiniais kostiumais, juos nufotografuosiantis ir išsiųsiantis nuotrauką elektroniniu paštu.

Prie šventės rengėjų prisijungusi per 100 savanorių komanda bus pasirengusi pagelbėti renginiuose: budės repeticijų metu, prižiūrės tvarką, reguliuos žiūrovų srautus, koordinuos dalyvių grupes eitynių ir koncertų metu, padės centrinėje būstinėje. Jų pagalbą pasiūlė organizacija „Global Lithuania Leaders“.

„Dainų šventė artima mūsų organizacijos veiklai savo tikslu telkti ir kurti kartu. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie didžiausio Lietuvos kultūros renginio sėkmės ir tikime, kad mūsų žmonės padės šventės metu", - sakė „Global Lithuanian Leaders“ atstovė Lina Dusevičienė. Medicinos fakulteto studentai taip pat taps savanoriais. Jie vilkės raudonais marškinėliais ir kepuraitėmis, tad prireikus medikų pagalbos bus galima į juos kreiptis ir jie palydės į greitosios pagalbos punktą.

Lietuvos dainų šventė – svarbiausias šalies kultūros įvykis, jungiantis visas kartas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulyje. Šalies tautines dainas, šokius, ansamblių, pučiamųjų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatus pristatantys atlikėjai 2014 m. liepos 2–6 d. Vilniuje ištars „Čia – mano namai“. Šventė taip pat pakvies dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus.

2014 m. Lietuvos dainų šventės ČIA - MANO NAMAI programą rasite čia.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66881108sec.