Akordeono muzikos savaitėje – pasaulinė premjera

Šių metų „Kristupo vasaros festivalio“ programoje žymiausio Lietuvos jaunosios kartos akordeonisto Martyno Levickio pavardė šmėsteli ne kartą. Prieš kelerius metus tapęs festivalio ciklo „Akordeono muzikos savaitė“ meno vadovu, jis nepaliauja džiuginti išskirtiniais muzikiniais projektais. Vienas iš jų – muzikinė misterija „Stravinskio sapnas“, kurios pasaulinė premjera įvyks jau rugpjūčio 27 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Muzikinė misterija lietuvių liaudies dainų ir kompozitoriaus Igorio Stravinsko baleto „Šventasis pavasaris“ motyvais, skirta 101-osioms pastarojo kūrinio premjeros metinėms pažymėti.

Apie šį baletą (na ar bent jo premjerą), ko gero, girdėjo daugelis. Skandalingas ir novatoriškas kūrinys, prieš šimtmetį nušvilptas Prancūzijos aukštuomenės, kiek vėliau į žymiausias pasaulio koncertų sales grįžo triumfuodamas. Iki šių dienų „Šventasis pavasaris“ intriguoja bei kursto choreografų vaizduotę, atgimdamas vis naujomis versijomis.

 

Naują formą šiam rusų kūrėjo šedevrui pasiryžo suteikti ir M. Levickis bei dažnas jo kūrybinių projektų bendražygis, anglų kompozitorius Benas Lunnas.

Menininkus nepaprastai inspiravo faktas, jog „Šventajame pavasaryje“ skamba net šešios autentiškos lietuvių liaudies melodijos (I. Stravinskis šias melodijas atrado Varšuvoje, antologijoje „Melodje ludowe litewskie“, kuri buvo parengta remiantis tautosakininko, kunigo Antano Juškos išleistų lietuvių liaudies dainų rinkiniu). Tad M. Levickis atrinko lietuvių liaudies dainas, o B. Lunnui teko užduotis jas ir „Šventojo pavasario“ temas sujungti į harmoningą, darnią visumą. Tai – nelengva užduotis, tačiau, panašu, jog jam šis iššūkis įveikiamas.

Velso sostinėje, Kardife, gyvenančio B. Lunno kūryboje atsispindi antikinės ir moderniosios muzikos kryptys. Jo muzikoje jaučiama budizmo ir prancūzų filosofo George Bataille, viduramžių kompozitoriaus Perotino ir garsiausio spektrinės muzikos kūrėjo Horatiu Radulescu įtaka. B. Lunnas dalyvauja įvairiuose projektuose ir nevengia eksperimentuoti, tad neveltui jo muzika apibūdinama gana išraiškingais epitetais: „nuosaikus transcendentiškumas“, „nuostabus audringas skambesys“, „žadina jausmus“.

Kaip „Stravinsko sapnas“ suskambės, atliekamas akordeonistų bei stygininkų kvartetų, vokalo ir mušamųjų, kol kas galime tik spėlioti. Dar galima pridurti, jog netradicinė atlikėjų sudėtis, kūrinio tema padiktavo ir tam tikrus vizualinius sprendimus scenoje. Tad, jei apsilankysite pasaulinėje premjeroje, sužinosite ne tik ką sapnavo Stravinskis, bet ir įsitikinsite, jog Šv. Kotrynos bažnyčioje gali kvepėti tikru, nesumeluotu pavasariu...

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70090103sec.