Kauno miesto muziejus pristato naują miesto istorijos ekspoziciją

Sausio 15d., ketvirtadienį, 15 val. Kauno miesto muziejuje (M. Valančiaus g. 6) atidaroma nauja Kauno miesto istorijos ekspozicija „Kaunas: prieš srovę ir pasroviui“.

Miestas – tai, visų pirma, aiškiai apibrėžta, tankiai urbanizuota teritorija su gyventojais, sąlygojančiais civilizacinius procesus, pramonės, kultūros augimą, inovacijų plėtrą. Neatsitiktinai naujoje ekspozicijoje akcentuojama teritorinė miesto kaita, gyventojų kasdienybė ir aiškiai matoma jų veikla mieste, o taip pat istorinėje Kauno terpėje susiformavę tam tikri objektai, reiškiniai, asmenybės, kuriuos šiandien išskiriame kaip šio miesto savitumą nusakančius simbolius.

Trijose ekspozicijos salėse atkurti tam tikri klestinčio miesto epizodai: Kaunas – upių uostas, kuriame galima susipažinti su XV-XVII a. eksporto ir importo prekėmis, populiariausiais prekybiniais laivais; Kaunas – karinė tvirtovė: šios ekspozicijos dalies fotografijos liudija apie karinių objektų ir fortų statybą, o daiktiniai eksponatai atspindi caro karininko namų interjerą; Kaunas – mažasis Paryžius – su įvairia prekių ir paslaugų pasiūla fragmentiškai vaizduojamoje Laisvės alėjoje. Ateityje planuojama ekspoziciją plėsti pristatant sovietmečio Kauno realijas.

Kiekvienoje ekspozicinėje salėje lankytojas sužinos įdomių istorijų ir pasakojimų apie ypatingus Kauno simbolius: rotušę, miesto sodą ir teatrą, pirmąjį Kauno miesto burmistrą Joną Vileišį ir kt. Tikimės, jog kiekvienam bus įdomu prisiminti tauro, kaip miesto simbolio, atsiradimą Kauno herbe, bei išvysti šio ypatingai garbinto, bet maždaug prieš šešis šimtmečius išnykusio, gyvūno ragus. Abejingų nepaliks ir ryškiausias nepriklausomos Lietuvos simbolis – Paminklinė Prisikėlimo bažnyčia. Pirmą kartą muziejuje eksponuojamas preciziškai pagamintas Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios maketas, datuojamas apie 1934-1937 m. ir Lietuvos centriniame valstybės archyve rastas vaizdo siužetas, kuriame užfiksuota statybos komiteto pirmininko kunigo Felikso Kapočiaus ir bažnyčios architekto Karolio Reisono pasivaikščiojimas po tautos paminklo statybvietę.

Ekspozicijoje neteks nuobodžiauti! Kiekvienas parodos lankytojas Rožės Rimkevičienės galanterijos krautuvėlėje galės pabandyti atpažinti ir surasti tinkamas XX a. I p. prekių etiketes, o teisingai atlikęs užduotį, gaus prizą – Kauno fotografo Iljos Jasvoino atviruką – kurį galės atsiimti gretimoje fotoprekių ir paslaugų įstaigoje Foto-Radio-Bazar. Ekspozicijos kūrėjai kviečia patikrinti, kokios atvežtinės prekės buvo sandėliuojamos Hanza sąjungos prekybininkų sandėlyje, pasklaidyti XVI-XVIII a. kauniečių asmenvardžių sąrašą, kuriame galbūt rasite ir savo pavardės atitikmenį, sužinosite jos kilmę ir paminėjimo šaltinius. Kuriant ekspoziciją pagalvota ir apie edukacinių užsiėmimų erdvę, chronologiškai ji tarsi pasakoja apie laikotarpį iki Kauno miesto įsikūrimo. Čia, jei tik tuo metu nevyksta edukaciniai užsiėmimai, galima pasimatuoti V a. Nemuno ir Neries santakos gyventojų dėvėtus drabužius, rekonstruotus pagal Kauno apylinkių archeologinius radinius; rasti svarbiausių Kauno miesto datų ir įvykių atitikmenis, nupiešti savo pasirinktą Kauno miesto simbolį.

Ekspozicija – neįpareigojanti, tad galima keliauti ir pasroviui, t.y. Nemuno – Neries tėkmės kryptimi, nuo Kauno kaip Laikinosios sostinės istorijos iki seniausiųjų laikų, ir prieš srovę, bet pagal įprastą chronologinę seką – nuo seniausiųjų laikų iki I Lietuvos Respublikos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.4447sec.