ArtVilnius’15 – šeštoji meno mugė

Didžiausia Baltijos regione tarptautinė šiuolaikinio meno mugė ARTVILNIUS šiais metais jau šeštą kartą, birželio 25-28 dienomis, pristatys rinktines meno galerijas iš beveik dvidešimties pasaulio šalių. Formaliai žiūrint, ARTVILNIUS dengia milžinišką Rytų Europos plotą: žiūrint į šiaurę nepamatytumėm jokių meno mugių, rytuose artimiausia yra „Art Moscow“, pietuose – „Art Dubai“, o vakaruose – Kelno meno mugė.

Šeštą kartą organizuojama ARTVILNIUS jau seniai tapo ne tik formaliuoju, geografiniu tašku, bet ir realia dengiamos teritorijos traukos vieta. Kaip visuomet, ir ARTVILNIUS’15 bus galima pamatyti dešimtis stipriausių galerijų ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimyninių Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lenkijos, labiau nuo mūsų nutolusių Nyderlandų, Azerbaidžano, Vokietijos ir kitų šalių.

Vilniaus įtaka ir svarba regiono šiuolaikiniam menui nėra atsitiktinė. Lietuvos sostinėje nuo XX amžiaus pradžios aktuali dailė buvo labai svarbi: mieste kuriantys lietuvių, lenkų, žydų menininkai atstovavo visoms svarbiausioms dailės srovėms, nuo vietinio suprematizmo ir kontruktyvizmo, iki atsivežto kubizmo, futurizmo ir dadaizmo. Vilniaus parodose dalyvavo Kazimieras Malevičius, o miesto sinagogos interjerus ištapė Markas Šagalas. Šeštame dešimtmetyje čia atsirado Lietuvos fotografijos mokykla, kurios iniciatorių darbai šiuo metu ypač geidžiami kuratorių ir aukcionių pasiūlos formuotojų.

Grįžtant prie ARTVILNIUS šaknų, mugė organizuoti pradėta 2009 metais kaip vienas svarbiausių Vilniaus – Europos kultūrinės sostinės renginių. Tačiau mintis suorganizuoti pirmąją Baltijos regione šiuolaikinio meno mugę Lietuvos meno galerininkų asocijacijos (LMGA) vadovei Dianai Stomienei, kirbėjo jau gerokai seniau. „Jau ne vienerius metu LMGA puoselėjo viltis suorganizuoti tokią mugę būtent Vilniuje. Vilniaus, kaip Europos kultūros sostinės, paskelbimas 2009 metais tapo puikia galimybe pagaliau išpildyti tokias svajones“, – teigia ARTVILNIUS direktorė ir sumanytoja Diana Stomienė.

Pirmą kartą organizuotą mugę kaip kokybišką, įdomią ir perspektyvią įvertino Iainas Robertsonas, „Sotheby‘s“ meno instituto ir meno rinkos studijų Londone vadovas. „Palais de Toky‘o“ pasaulinės muziejų kolekcininkų federacijos viceprezidentas Europoje Jeanas Michelas Raingeardas teigė, kad meno mugė yra labai svarbi ne vien regiono meno rinkos aktyvinimui, bet ir šalies, bei sostinės Vilniaus įvaizdžio gerinimui tarptautiniu mastu.

Puikiai įvertina pirmoji ARTVILNIUS, po metų pertraukos į meno rinkos podiumą sugrįžo po metų ir nesustodama, plėsdamasi praėjusiais metais šventė savo 5-ąjį jubiliejų. Meno mugę 2014 metais parodų centre „Litexpo“ eksponavosi 65 galerijos iš 18 pasaulio šalių, mugę aplankė per 19 tūkst. meno mylėtojų, parduota meno kūrinių už beveik 170 tūkst. eurų.

Labai svarbus kasmetinis ARTVILNIUS akcentas yra geriausių mugės galerijų ir menininkų rinkimas bei apdovanojimas. Iš viso įsteigtos 4 nominacijos: „Geriausias menininkas“, „Geriausia galerija“, „Geriausia skulptūra, instaliacija“, „Geriausias jaunasis menininkas (iki 35 m.)“. Pastaroji nominacija yra ypač svarbi ne tik dėl piniginio apdovanojimo (pernai 1000 EU premiją skyrė mugės mecenatas, advokatų kontora „Raidla Lejins&Norcous“), bet ir dėl tarptautinio susidomėjimo laimėjusiu menininku. „Kasmet į ARTVILNIUS susirenka labai daug kolekcininkų, kurie ieško naujų, neatrastų talentų. Tad ypač geriausiais išrinkti jaunieji menininkai susilaukia didelio susidomėjimo. Kaip pavyzdį paminėčiau Andrių Pūkį, Liną Blažiūną, Rimą Sakalauską, brolius Gataveckus, kurių pavardės po mugės pasklido po pasaulines galerijas, meno centrus bei kolekcininkų namus“, – teigia ARTVILNIUS koordinatorė Sonata Baliuckaitė.

Vieni iš svarbiausių ARTVILNIUS tikslų yra integruoti Vilnių į reikšmingiausių Europos šiuolaikinio meno centrų sistemą, tapti meno tiltu tarp Rytų ir Vakarų; apjungti senosios ir naujosios Europos meno tendencijas. Taip pat, aktyvinti meno rinką Rytų Europoje bei atverti Lietuvos autoriams tarptautinės rinkos galimybes.

ARTVILNIUS‘15 būsimų dalyvių kokybė ir lydinčios programos kontūrai rodo, kad šeštoji „ArtVilnius“ mugė vėl parodys besiformuojančias regioninės meno rinkos tradicijas, kurių apžiūra bus intriguojanti žiūrovams, džiuginanti meno pirkėjus ir naudinga galerininkams.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47668886sec.