EXPO 2015 Lietuvos paviljone skulptorius ir stiklo menininkė pristatė interaktyvų „lašą“

Milane atidaromoje EXPO 2015 parodoje Lietuva sužibės stiklo, šviesų ir metalo blyksniais, susijungusiais 5,5 metro aukščio laše. Interaktyvią skulptūrą Lietuvos paviljonui sukūrė šiuolaikinio stiklo menininkė Laura Potet kartu su skulptoriumi Vytautu Karčiausku. Pasak autorių, skulptūra atspindi Lietuvą kaip unikalių tradicijų ir inovacijų šalį.

 

„Mūsų interaktyvi skulptūra „Balansas“ – interaktyvus meno kūrinys iš nerūdijančio plieno, metalo, granito, stiklo ir šviesos instaliacijos. Ypač daug dėmesio skyrėme šviesai. Stiklai žėri ir keičia spalvas: nuo mėlynos, atspindinčios vandenį, iki raudonos, simbolizuojančios ugnį. Skulptūros apšvietimas kinta priklausomai nuo lankytojų judesių, todėl būti skulptūroje ir eksperimentuoti tampa labai įdomu“, – sakė L.Potet.

 

Lankytojai, įėję į lašo formos skulptūros vidų, savo kūno energija įžiebia ne tik pačios skulptūros, bet ir viso Lietuvos paviljono apšvietimą. Kūriniui parinkta vieta šešėlyje, kad geriau atsiskleistų jo stikle žaižaruojantis spalvų ir šešėlių žaismas.                                                                                                                

 

„Skulptūros pagrindinė idėja nėra nauja, ji amžina: tai – vanduo, gyvybės šaltinis bei visa ko balansas. Į skulptūrą įžengusiam lankytojui paruošėme šviesos stebuklą: baltas skystųjų kristalų stiklas, reaguodamas į žiūrovo judesius, pradingsta po jo kojomis ir atveria stiklo bei šviesos šulinį. Taip lankytojui primenama, kad energija gyvenimui, kaip ir tyras giluminių gręžinių vanduo bei kiti žemės gelmių turtai, dažnai randama pažvelgus gilyn po kojomis“, – sakė V.Karčiauskas.

 

Pasaulinė paroda EXPO 2015 atidaroma šiandien, gegužės 1 d., Milane (Italija) ir veiks iki spalio 31 d. Parodos pavadinimas – „Pamaitinti planetą – energija gyvybei“. Lietuvą joje pristato paviljonas „Balansas“.

 

Parodos organizatoriai tikisi, kad jau dvyliktą kartą surengtoje pasaulinėje parodoje, kurioje šiemet prisistato 145 šalys, apsilankys daugiau kaip 20 mln. žmonių.

 

Skulptūra „Balansas“ buvo projekto „Chromosoma Lt“, pateikto EXPO 2015 Lietuvos paviljono konkursui, dalis.

 

L.Potet 2002 m. baigė Vilniaus dailės akademiją ir yra viena ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos stiklo menininkų. Jos kūriniai puošia privačias kolekcijas daugelyje pasaulio šalių.

 

Vytautas Karčiauskas 1978 m. baigė Talino valstybinio dailės instituto Taikomosios dailės specialybę. Jis yra meno galerijos „Pėda“ Klaipėdoje bendraturtis. V.Karčiausko kūrinių yra daugelyje privačių meno kolekcijų Italijoje, Prancūzijoje, JAV, Graikijoje, Australijoje, Japonijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir kitose šalyse.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65199399sec.