Poezijos pavasaris atkeliauja į Šiaulius

2015 m. gegužės 21 d., ketvirtadienį, 18 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyks tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2015“ renginys „Poezijos pavasaris Šiauliuose“. Jį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga, Rašytojų klubas (Vilnius) ir Šiaulių „Aušros“ muziejus. Dalyvaus poeto Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premijos, įteikiamos už geriausią praėjusių metų poezijos debiutą, laureatė Jurgita Jasponytė, poetai Arūnas Spraunius, Tautvyda Marcinkevičiūtė, Georgijus Jefremovas, Gvidas Latakas. Renginį ves skaitovas Juozas Šalkauskas, muzikuos neofolkloro atlikėjos Dorotė ir Agota Zdanavičiūtės (Vilnius) bei Šiaulių miesto Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytojos ekspertės Marytės Markevičienės vadovaujami akordeonininkai. Renginys nemokamas.

 

„Poezijos pavasaris“ – kasmetinis literatūrinis festivalis, nuo 2006-ųjų tapęs tarptautiniu, jau pradėjo skaičiuoti 6-tą savo gyvavimo dešimtmetį. Šiemet renginių – poezijos švenčių ir atlaidų, autorinių vakarų ir naktų, nekasdienių skaitymo valandų ir knygų pristatymų, parodų atidarymų ir filmų peržiūrų, premijų teikimų ir laureatų pagerbimų – banga risis per Lietuvos miestus, miestelius, neaplenkdama nė atokesnių vietų. „Poezijos pavasaris“ viešės ir pas svečių šalių – Šveicarijos, Gruzijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Armėnijos, Airijos – plunksnos brolius bei ten įsikūrusius tėvynainius.

Šiaulių „Aušros“ muziejus, nuo 2010-ųjų įsijungęs į „Poezijos pavasario“ renginių programą, poezijos gerbėjus kviečia į Chaimo Frenkelio viloje vyksiantį vakarą – „Poezijos pavasaris Šiauliuose“. Iš Šiaulių rajono literatūros muziejaus Naisiuose atvyks poetų grupė kartu su poeto Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus (1894-1912) premijos, teikiamos už geriausią praėjusių metų pirmąją poezijos knygą, laureate, filologe Jurgita Jasponyte. Poetas Aidas Marčėnas J. Jasponytės kūrybą ir eilėraščių rinkinį „Šaltupė“ pavadino „platesnės viešumos“ nusipelniusia poezija“. Chaimo Frenkelio viloje savo kūryba dalysis dar du Z. Gėlės-Gaidamavičiaus premijos laureatai: 1985-ųjų – T. Marcinkevičiūtė ir 2009-ųjų – G. Latakas.

Poetė ir vertėja T. Marcinkevičiūtė spaudoje debiutavusi 1978-aisiais, 1984–2013 m. išleido 14 savo eilėraščių bei 3 vertimų knygas, 2013 m. tapo „Poezijos pavasario“ laureate. Jos kūryba, kuriai būdinga ironija, paradoksas, bravūra, aliuzijos į pasaulinę istoriją ir mitologiją, išversta į ne vieną užsienio kalbą. Poetė pati verčia poeziją ir prozą iš anglų kalbos, o labiausiai žavisi V. Šekspyro sonetais.

Lietuvos rašytojų ir dailininkų sąjungų narys G. Latakas Kauno tautinės kultūros centre dėsto tapybą, nuo 1997-ųjų dalyvauja meno parodose. 2008–2012 m. išleido 2 savo eilėraščių knygas. Jo tekstuose nėra skubos ir paviršutiniškumo, juose vyrauja žaismė ir lengvas atsainumas, kuriuo pabrėžiamos amžinosios tiesos.

Lietuvos ir Rusijos rašytojų sąjungų narys Georgijus Jefremovas, debiutavęs 1975 m. E. Mieželaičio poezijos vertimu į rusų kalbą, jau išvertė per 20 lietuvių rašytojų knygų. 6 eilėraščių ir 1 publicistikos rinkinio autorius veikla 2006 m. buvo įvertinta Jurgio Baltrušaičio ir 2012 m. – Šv. Jeronimo premijomis.

Poetas, prozininkas, žurnalistas Arūnas Spraunius pastaruoju metu rengia tarptautinės politikos komentarus naujienų portalui „delfi.lt“ bei „Žinių radijui“, yra žurnalo „Valstybė“ redaktorius. Be kūrybos savęs neįsivaizduojantis rašytojas 1996–2012 m. išleido 6 poezijos, prozos knygas, 2 romanus, kuriems būdingas konstruktyvizmas, ironija, absurdo elementai.

Renginį ves skaitovas, radijo diktorius, spaudos apžvalgininkas Juozas Šalkauskas, žmonių pažįstamas iš sodraus, žemo balso, seniai tapusio jo vizitine kortele. Muzikuos alternatyviojo folkloro atlikėjos Dorotė ir Agota Zdanavičiūtės, lietuvių liaudies melodijas jungiančios su rytų, akustinio džiazo elementais. Joms folkloras – „pasaulis, kuriame taip gražu, kad norisi su kitais pasidalyti“.

 

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Istorijos skyriaus muziejininkė Gražina Narbutaitė, tel. (8 41) 52 69 30.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88676882sec.