„Pasaulis pagal Fluxus“ Nacionalinėje dailės galerijoje

Liepos 10 d., penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) atidaroma paroda „Pasaulis pagal Fluxus“.

 

SPAUDOS KONFERENCIJA – liepos 10 d. 11 val. NDG auditorijoje. Joje dalyvaus parodos kuratorius menotyrininkas Liutauras Pšibilskis, Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika, Nacionalinės dailes galerijos vadovė dr. Lolita Jablonskienė.

 

Paroda, kuriai kuratorius Liutauras Pšibilskis atrinko per 600 kūrinių, yra pirmasis platesnis Vilniaus Fluxus kolekcijos pristatymas Lietuvos žiūrovams. Tai išskirtinė galimybė susipažinti su Fluxus judėjimo lobynu, kuris nuo 2007 m. yra Vilniaus miesto nuosavybė, įkurdinta Jono Meko vizualiųjų menų centre (JMVMC). Kolekciją sukaupė žymus kino kritikas, menininkas, kuratorius, Kino archyvų antologijos Niujorke įkūrėjas, ilgametis meno direktorius J. Mekas, įvertintas daugeliu tarptautinių apdovanojimų, taip pat ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

 

Vilniaus Fluxus kolekcija verta ypatingo dėmesio dėl savo dydžio (apie 2 600 objektų), kilmės − J. Mekas didelę dalį eksponatų gavo tiesiai iš Jurgio Mačiūno − ir sudėties. Joje yra daug garsių Fluxus kūrinių originalų bei jų eskizų, maketų, kuriuos sukūrė J. Mačiūnas ir kiti žymūs menininkai – Yoko Ono, Nam June Paikas, George’as Brechtas, Benas Vautier ir kt.

 

Fluxus įdomus ne tik dėl originalių meninių ir idėjinių įžvalgų, bet ir todėl, kad šio judėjimo įkūrėjas bei lyderis J. Mačiūnas yra mūsų tėvynainis, kurio kūrybinė ir organizacinė veikla atspindėjo vienijančią Antrojo pasaulinio karo ir pokarinio pasitraukimo iš Lietuvos patirtį, – sako parodos kuratorius L. Pšibilskis.

 

Įvairios J. Mačiūno veiklos sritys – kuravimas, organizavimas, kūrybinio bendradarbiavimo būdai − sudaro vieningą, meno ribas peržengusį projektą, to meto Vakarų kultūros kontekste sukūrusį itin progresyvią ir intelektualiai stimuliuojančią meno kalbą. Bekompromisės, mąslios ir tuo pat metu prieinamos, populiarios Fluxus idėjos įkvepia kūrėjus ir šiandien. Paradoksalu, tačiau radikalus, įsitvirtinusioms normoms besipriešinantis Fluxus judėjimas tapo ir svarbia žymiausių XX a. muziejinių kolekcijų dalimi.

 

Parodos organizatoriai: Lietuvos dailės muziejaus Nacionalinė dailės galerija ir Jono Meko vizualiųjų menų centras.

 

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros institutas, VšĮ „Pirmoji kava“, UAB „Exterus“, UAB „Ekspobalta“.

 

Informaciniai rėmėjai: dienraštis „Lietuvos rytas“, interneto portalas lrytas.lt

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.40979505sec.