Prasidėjo vienuoliktoji „Trakų fanfarinė savaitė“

2014 metais internetinė svetainė „The Culture Trip“ (liet. „Kultūrinė kelionė“), pateikianti informaciją apie geriausius renginius pasaulyje, išvardijo dešimt kultūros renginių, kurių negalima praleisti vasarą Lietuvoje viešintiems užsienio turistams. Šalia Vilniaus festivalio, Kristoforo vasaros festivalio, Kultūros nakties ir kitų renginių paminėtas ir projektas „Trakų fanfarinė savaitė“, šiemet vykstantis liepos 27– rugpjūčio 2 dienomis.

Lietuva pasaulyje – aukšta kultūra ir išvystytas turizmas

Pirmą kartą 2003 metų vasarą Trakų meno mokyklos organizuotas festivalis „Mes sveikinam Trakus“ išaugo į didelį, ne tik šalyje, bet ir pasaulyje plačiai žinomą projektą, tarptautinę vasaros meistriškumo mokyklą pučiamiesiems, mušamiesiems instrumentams ir fanfariniam orkestrui „Trakų fanfarinė savaitė“ bei kvalifikacijos tobulinimo kursus Lietuvos švietimo ir kultūros darbuotojams.
 
Per dešimt metų projekte dalyvavo 1500 dalyvių, įvyko 84 nemokami profesionalių atlikėjų koncertai, dirbo 37 dėstytojai iš Belgijos, Suomijos, Švedijos, Didžiosios  Britanijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Vokietijos ir Lietuvos. Projekte koncertavo kursų dėstytojai bei daug žinomų kolektyvų, pvz.: Nyderlandų nacionalinis jaunimo fanfarinis orkestras, „Tallin baroque“ (Estija), „Sound Inn Brass“ (Austrija), „Passborg’s Odessa 4“ (Danija), „Trombone Unit Hanover“ (Vokietija), „Stockholm Chamber Brass“ (Švedija) ir kt.

2011 metais išleistas „Trakų fanfarinės savaitės“ nuotraukų albumas.  2014 metais pirmą kartą Lietuvoje surengta pasaulinio garso „Buffet Group“ kompanijos, jungiančios 9 prestižinius prekės ženklus („Buffet Crampon“, „Besson“, „B&S“, „Antoine Courtois“, „Hans Hoyer“, „J. Keilwerth“, „Melton Meinl Weston“, „J. Scherzer“, „W. Schreiber“) instrumentų paroda.

„Projektas „Trakų fanfarinė savaitė“ visada orientuojasi į kokybę, kūrybiškumą, ilgalaikį poveikį projekto dalyviams bei papildomų verčių kūrimą. Trigubas tarptautinis meninis-edukacinis projektas savo žanre Lietuvoje yra vienintelis, puikiai vertinamas specialistų, dalyvių bei festivalio klausytojų. Dėl domėjimosi projektu internetinėje erdvėje apie Trakus ir Lietuvą sužinojo daug žmonių iš įvairių pasaulio kontinentų, o tai prisidėjo prie šalies garsinimo. Per dešimt projekto vykdymo metų užmegzta daug ryšių su puikiais muzikantais ir pedagogais, iš kurių ne vienas vėlau kaip lektorius buvo pakviestas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kaip solistas ar dirigentas į Nacionalinę filharmoniją, Lietuvos orkestrus“,  – teigia projekto vadovė, Trakų meno mokyklos direktorė Neringa Mišeikienė.

Džiugina dalyvių gausa

„Trakų fanfarinė savaitė“ yra unikalus projektas ne tik dėl savo koncepcijos (tuo pat metu vykstančių meistriškumo pamokų ir įvairiose erdvėse rengiamų koncertų), bet ir dėl į Trakus atvykstančių pasaulinio lygio atlikėjų, žymių pedagogų. Turtinga Lietuvos istorinė praeitis ir graži Trakų gamta – tai ne visa, dėl ko projektas „Trakų fanfarinė savaitė“ sulaukia vis didesnio susidomėjimo ir kasmet kelia kokybės kartelę vis aukščiau.

„Šiuo metu pastebimai auga Lietuvos orkestrų muzikinis lygis. Viena iš šio tobulėjimo priežasčių – mūsų kursuose dalyvaujantis ir prie kolektyvų prisijungiantis jaunimas bei jų mokytojai. Projekto metu kultūros ir švietimo darbuotojai turi galimybę tobulinti kvalifikaciją ir tradiciškai drauge atsiveža savo mokinius. Tokiu būdu vykdomas visų pakopų ugdymas, pradedant nuo muzikos ir meno mokyklų, baigiant Muzikos ir teatro akademijos studentais ir muzikuojančiais suaugusiais“, – džiaugiasi projekto meno vadovas Arvydas Mišeikis.

  Tęstinis projektas ne tik prisideda prie muzikinio jaunosios kartos ugdymo, fanfarinio tipo orkestrų tradicijos Lietuvoje plėtojimo, bet kasmet siekia nustebinti ir pateikti ką nors naujo.

Nauji ir jau gerai žinomi vardai

Šiųmetinėje vasaros meistriškumo mokykloje dirbs vienuolika pedagogų, tikrų savo srities specialistų. Saksofono ir džiazo ansamblio pamokas ves Liutauras Janušaitis – pirmasis lietuvis, baigęs prestižinį, džiazo atlikėjų muzikos kalve tituluojamą Berklio muzikos koledžą Bostone (JAV).

Valtornos klasėje dirbs žymus austrų atlikėjas ir pedagogas Martin Schöpfer. Grojimo trimitu mokys net trys pedagogai: daugelio prestižinių konkursų laimėtojas Tom Poulson iš Didžiosios Britanijos, Kelno (Vokietija) muzikos akademijos profesorius Urban Agnas ir lietuvis trimitininkas, šiuo metu dirbantis Suomijos radijo simfoniniame orkestre Tomas Gricius.

 Projektas neįsivaizduojamas be garsiojo eufonijos profesoriaus Steven Mead (Didžioji Britanija), kuris ne tik ves meistriškumo pamokas, bet ir tradiciškai festivalio metu dalyvaus koncertuose.

Vienas žymiausių pasaulio trombonininkų, profesorius Jonas Bylund (Švedija) projekte „Trakų fanfarinė savaitė“ dalyvaus ne tik kaip mokytojas, bet ir kaip festivalio metu koncertuosiančio „Stockholm Chamber Brass“ narys. Trombono klasėje jam talkins Marius Balčytis – pirmosios „Trakų fanfarinės savaitės” mokytojas, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistas, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytojas.

 Tūbos klasėje suspindės tikra kylanti žvaigždė, švedas Sami Al Fakir, o pamokas mušamiesiems instrumentams ves pirmą kartą projekte dalyvaujantis daugelio tarptautinių konkursų laureatas, jau nemažą pedagoginę patirtį turintis jaunosios kartos muzikantas iš Lenkijos Mariusz Mocarski.

 Su rekordiškai dideliu, net 102 atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Nyderlandų, Austrijos ir Slovėnijos jungtiniu orkestru dirbs charizmatiškasis dirigentas Bert Langeler (Nyderlandai/Estija).    

Net vienuolika nemokamų koncertų

 Projekto „Trakų fanfarinė savaitė“ atidarymo koncerte, įvyksiančiame liepos 28 dieną  20.00 val. Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, turėsime unikalią galimybę išgirsti atlikėjus iš Didžiosios Britanijos „A4 Brass Quartet”.

Antrajame festivalio koncerte verslo ir laisvalaikio centre „Trakų Galvė“ gros šiųmetinės meistriškumo mokyklos mokytojai: L. Janušaitis, T. Gricius, S. Mead, U. Agnas, T. Poulson, J. Bylund, S. Al Fakir, M. Schöpfer, M. Mocarski, koncertmeisterės Dovilė Bagdonaitė ir Kristina Tekoriūtė Gricienė.

Ketvirtadienį „Apvalaus stalo klube“ girdėsime dar vieną „A4 Brass Quartet“ programą, kurioje dalyvaus nuolat įvairiais muzikiniais užmojais stebinantis eufonininkas S.  Mead.

„Koncertas po concerto“ – tokį pavadinimą įgijo trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 22.30 val. „Pirosmani“ restorane vyksiantys muzikos vakarai, kuriuose nestigs džiugių emocijų ir staigmenų.

Penktadienį po Trakų Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčios skliautais aidės vieno geriausių pasaulyje pučiamųjų ansamblio „Stockholm Chamber Brass“ garsai. 

Kaip jau tapo įprasta, savaitgalis skiriamas meistriškumo mokyklos mokinių ir mokytojų pasirodymams. Šeštadienį Trakų meno mokykloje vyks solistų koncertas, o „Pirosmani“ – „Trakų fanfarinės savaitės“ ansamblių vakaras.

Sekmadienį Trakų kultūros rūmuose per savaitę išmoktą programą atliks tarptautinės vasaros meistriškumo mokyklos „Trakų fanfarinė savaitė“ mušamųjų instrumentų klasės mokiniai ir jų mokytojas M. Mocarski, jungtinis orkestras (dirigentas B. Langeler) bei solistai. Projekto baigiamasis mokinių ir mokytojų džiazo vakaras įvyks gruzinų restorane „Pirosmani“.  

Daugiau informacijos: www.fanfareweek.lt 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.57829094sec.