Prasideda «Trakų fanfarinė savaitė» ir muzikos festivalis «Mes sveikinam Trakus»

Skaičius septyni simbolizuoja pilnatvę, užbaigtumą, galybę ir tobulumą. Pasaulio sukūrimas siejamas su 7 dienų laikotarpiu, savaitė turi 7 dienas, muziką sudaro 7 natos, vaivorykštę – 7 spalvos, 7 didžiosios planetos, 7 žvaigždės Didžiuosiuose ir Mažuosiuose Grįžulo ratuose, 7 sakramentai... 7-oji „Trakų fanfarinė savaitė“.

Rekordinis dalyvių skaičius

Kaip žmogaus gyvenime kiekvieni septyneri metai nuo gimimo lemia gyvenimo įvykius, situacijas ir charakterį, taip ir Trakų meno mokyklos nuo 2003 m. kasmet organizuojamas festivalis „Mes sveikinam Trakus“ ir meninis – edukacinis projektas „Trakų fanfarinė savaitė“ laikui bėgant kito, tobulėjo ir sparčiai peraugo į beprecedentį tarptautinį projektą, pelnytai sulaukiantį vis daugiau susidomėjimo.

VII vasaros meistriškumo mokykla „Trakų fanfarinė savaitė“ pučiamiesiems, mušamiesiems instrumentams ir fanfariniam orkestrui bei VIII festivalis „Mes sveikinam Trakus“ į senąją Lietuvos sostinę šiemet sukvies rugpjūčio 1 – 7 dienomis. Viena diena ilgiau nei įprastai truksiančios meistriškumo mokyklos ir festivalio koncepcija išlieka ta pati – propaguoti pučiamuosius, mušamuosius instrumentus ir jiems parašytą muziką, vykdyti edukacinę programą, suteikiančią galimybę muzikuojančiam jaunimui mokytis pas geriausius Lietuvos ir užsienio atlikėjus bei pedagogus, koncertuoti patiems ir dalyvauti žinomų atlikėjų koncertuose.

Projekto organizatoriai Neringa ir Arvydas Mišeikiai džiaugiasi savo bendro darbo ir idėjų vaisiaus branda – pasiektas rezultatas, kai projekto vardas respublikiniu ir tarptautiniu kontekstu kalba pats už save. Visa tai paliudija rekordinis, šiemet šimtą siekiantis užsiregistravusių dalyvių skaičius. Dalyviai – iš Lietuvos, Austrijos, Šveicarijos. Visą dieną truksiančios pamokos – fanfarinio orkestro repeticijos, ansambliniai ir individualūs užsiėmimai – vyks Trakų meno mokykloje ir Trakų kultūros rūmuose.

Kiekvieną vakarą po jų meistriškumo mokyklos dalyviai, svečiai turės išskirtinę galimybę išgirsti profesionalių atlikėjų koncertus. Neatsitiktinai šiemet yra pasirenkamos naujos ir jau išbandytos koncertinės erdvės: Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia, kavinė „Salos“, verslo ir laisvalaikio centras „Trakų Galvė“, „Apvalaus stalo klubas“ , Trakų meno mokykla, Verslo, sveikatingumo ir pramogų centro „Trasalis“ salė.

Vasaros mokyklos mokytojai

Projektas veikia ypatinga energija – visi praėjusių ir šių metų „Trakų fanfarinės savaitės“ mokytojai – tikri savo srities profesionalai – susiplanuoja darbotvarkę taip, kad rugpjūčio pradžioje būtinai atvyktų į Trakus.

Bene gražiausias pavyzdys, projekto „angelu sargu“ tapęs, pirmuoju pasaulio eufonininku tituluojamas Steven Mead iš Didžiosios Britanijos. Nepakartojamas savo bendravimu, ugdomąja veikla, užburiantis savo grojimu – be jo neįsivaizduojamas nė vienas „Trakų fanfarinės savaitės“ projektas. Natūralu, jog norinčių tobulintis pas profesorių atsiranda tikrai daug. Šiais metais jam talkinti pakviestas jaunas, perspektyvus Lietuvos tūbininkas Laimonas Masevičius.

Meistriškumo grojant saksofonu mokys charizmatiškas saksofonininkas, kompozitorius ir grupių lyderis Jan Maksimovič.

Labai džiugu pristatyti trimitininką, Amsterdamo konservatorijos profesorių Wim Van Hasselt (Belgija), grojusį daugelyje Belgijos, Vokietijos kamerinių ansamblių, simfoninių orkestrų, dabartinį Amsterdamo Concertgebouw orkestro muzikantą.

Pirmą kartą meistriškumo mokykloje dirbs trombonininkas Tobias Schiessler – Hanoverio muzikos, šokio ir teatro aukštosios mokyklos dėstytojas, grojantis daugelyje Vokietijos kamerinės muzikos kolektyvų.

Vis didesnio susidomėjimo sulaukia mušamųjų instrumentų specialybė. Šiųmečiuose meistriškumo kursuose – net du jais mokantys groti mokytojai – Bo Hakanson (Švedija) – Malmės aukštosios muzikos mokyklos dėstytojas, Malmės simfoninio orkestro muzikantas, ir Trakų meno mokyklos mokytojas, mušamųjų instrumentų ansamblio „Giunter Percussion“ narys Tomas Kulikauskas.

Kasmetinį visų mylimą orkestro dirigentą Bertą Langelerį iš Nyderlandų šiais metais keičia dirigentas, aranžuotojas, pasaulinės simfoninių orkestrų ir ansamblių asociacijos narys, tarptautinės mokyklos Briuselyje muzikos mokytojas Luc Vertommen (Belgija). Daug praktikos dirbant su tarptautiniais orkestrais turintis muzikantas, meistriškumo kursų metu ves ir grojimo kornetu pamokas.

Džiazo ansamblio, ritmikos ir improvizacijos užsiėmimus ves modernaus ir laisvojo džiazo atstovas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, pianistas Dmitrij Golovanov.

Koncertų gausa ir įvairovė

Festivalio „Mes sveikinam Trakus“ metu klausytojai galės džiaugtis koncertais, pasižyminčiais žanrų, stilių ir atlikimo sudėčių įvairove.

Pirmąją festivalio dieną klube „Salos“ pristatoma programa „Pažinkime Lietuvą per liaudies dainą, muziką ir šokį“, kurioje dalyvauja Justina Orlovskytė, Mantas Karpovičius, Aistė Bružaitė ir Algirdas Jedemskij. Tai unikali proga svečiams iš užsienio išgirsti lietuvių liaudies instrumentus, pabandyti pamuzikuoti patiems, išvysti šokamus šokius ir smagiai patrypti kartu, paskanauti tradicinių lietuviškų valgių.

Antrąją festivalio dieną pučiamųjų instrumentų ansamblis „Protuberus brass“ (vadovas Egidijus Miknius) sukvies į Trakų Švč. Mergelės Marijos bažnyčią. Kartu su kolektyvu solo gros meistriškumo mokyklos mokytojai Tobias Schiessler ir Wim Van Hasselt. Programoje: Rolf Wilhelm, Gustav Holst, Richard Wagner, Charles Gounod, Aram Chacaturian ir kitų kompozitorių kūriniai.

Rugpjūčio 3 d. puikios akustikos verslo ir laisvalaikio centro „Trakų Galvė“ salėje džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas su perspektyvia jaunąja vokaliste Veronika Čičinskaite – Golovanova atliks džiazo standartų interpretacijas ir savo autorinius kūrinius.

Festivaliui įpusėjus, rugpjūčio 4 d. „Trakų Galvės“ salėje skambės muzika styginių instrumentų kvartetui. Meistriškumo kursų mokytojas Bo Hakanson, jau antrą kartą atvykstantis į Trakus, labai noriai mokosi lietuvių kalbos. Mainais už tai jis negaili savo žinių ir perteikia jas jaunajai kartai. Koncerte jis gros su Čiurlionio styginių kvartetu. Taip pat kartu su juo turėsime galimybę išgirsti publikos numylėtinį Steven‘ą Mead‘ ą ir jo virtuoziškąją eufoniją.

Rugpjūčio 5 d. vakarą „Apvalaus stalo klubo“ Vyno Lounge karaliaus džiazo muzika. Saksofonininkas Jan Maksimovič su jaunais bendraminčiais: Tomu Dičiūnu (gitara, klavišiniai), Mantu Augustaičiu (mušamieji) ir Pauliumi Adomėnu (bosinė gitara) pristatys naujas laisvos muzikos kompozicijas, prisodrintas ekspresyvių elektroninės muzikos sąskambių.

Festivaliui artėjant prie pabaigos, klausytojai galės džiaugtis dviem koncertais per dieną. Rugpjūčio 6 d. 19 val. Trakų meno mokykloje skambės meistriškumo mokyklos „Trakų fanfarinė savaitė“ mokinių atliekami kūriniai. Jiems akompanuos pianistės Asta Kvasytė ir Deimantė Pamakštytė. Tą pačią dieną verslo, sveikatingumo ir pramogų centro „Trasalis“ „Galvės“ salėje 21 val. – mušamųjų instrumetų virtuozų „Giunter Percussion“, Bo Hakanson, Tomo Kulikausko ir meistriškumo mokyklos mokinių koncertas.

Paskutinę meistriškumo kursų ir festivalio dieną 17 val. didysis jungtinio vasaros meistriškumo mokyklos „Trakų fanfarinė savaitė“ orkestro koncertas vyks verslo, sveikatingumo ir pramogų centro „Trasalis“ salėje. Kartu su jaunimu, diriguojant Luc Vertommen, solo atliks trimitininkas Wim Van Hasselt, saksofonininkas Jan Maksimovič, trombonininkas Tobias Schiessler, eufonininkas Steven Mead ir birbynininkas Egidijus Ališauskas. Programoje skambės užsienio ir lietuvių autorių kūriniai.

Baigiamasis šventės akcentas – nuo 21 val. vyksiantis džiazo muzikos vakaras restorane „Kybynlar“.

Justina Orlovskytė

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15191007sec.