Festivalis Skambėk, lenkų daina! gera nuotaika išvaikė prastą orą

Trakų krašto lenkų kultūros festivalis "Skambėk, lenkų daina!", sukvietęs  birželio pradžioje, vyko jau 21-ąjį kartą. Nuo pat šalies nepriklausomybės atkūrimo pradžios mūsų krašto megėjiški lenkų  kolektyvai kartą per metus susiburia  šioje šventėje, kad pradžiugintų  publiką  įvairiaspalve tradicinių lenkiškų dainų puokšte.

Kiekvienais metais festivalis vyksta skirtingose vietovėse: Senuosiuose Trakuose, Paluknyje, Rūdiškėse, Trakuose  bei Lentvaryje. Pastarajame mieste, Henriko Sinkevičiaus vidurinės mokyklos teritorijoje, ir  įvyko šiemetinis festivalis. Koncertavo lenkų mokyklų, jaunimo ir suaugusiųjų lenkų ansambliai, taip pat  ir svečiai.

Lenkų tauta stipri, ištverminga ir jokie vėjai, joks lietus negalėjo sugadinti metus lauktos šventės. Ne kartą šokėjus ir dainininkus bandęs išgąsdinti lietus po minutės kitos nieko nepešęs turėjo trauktis.  Ne veltui sakoma, kad blogo oro nebūna, o tik blogas pasiruošimas orui.

Nors ir mokyklos salė buvo paruošta priimti svečius, bet vos nulijus, vėl gražiai nušvisdavo saulė, todėl vidun niekas neskubėjo. Kaip ir gyvenime, jei lydi kokios nesėkmės, nereikia prarasti vilties, kad  visada ateis geresni laikai. O koncertas vyko ne tik su geresnio oro viltimi. Priešingai – šokėjai savo pasirodymus ant žolės po lietumi vadino smagiu nuotykiu, rimtu jėgų ir sugebėjimų išbandymu.

Šventė, kurią organizuoja  Lietuvos lenkų sąjunga, tradiciškai prasidėjo šventomis mišiomis. Jas laikė vikaras Edvard Dukel, iškilmėse taip pat dalyvavo klebonas Gintaras Petronis. Kadangi  šventė vyko pirmąjį birželio sekmadienį, ypatingas dėmesys buvo skiriamas tėvams. Po mišių visi festivalio dalyviai šventinėje eisenoje Lentvario gatvelėmis nužygiavo link H. Senkevičiaus vidurinės mokyklos.

Scenoje išsirikiavę visi ansambliai stebėjo šventės inauguraciją. Ją skelbė polonezas – šokis, kuris lenkų tautai yra labai artimas ir neatsiejamas nuo iškilmingų momentų. Šį kartą nuostabųjį šokį atliko H. Sinkevičiaus vidurinės mokyklos moksleiviai iš ansamblio „Prząśniczka”. Jungtinis visų ansamblių choras  pagarbiai  sudainavo Polonijos himną „Rota“ ir scenoje pasirodęs Lietuvos lenkų sajungos Trakų skyriaus pirmininkas, Seimo narys  Jaroslav Narkevič paskelbė šventė pradžią.

Šventėje susirinko nemažai garbingų svečių: Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Januš Skolimovski (Janusz Skolimowski), Lenkijos Respublikos ambasados Konsulinio skyriaus vedėjas Stanislav Kargul (Stanisław Kargul) , Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michal Mackevič, LR Kultūros ministerijos Tautinių mažumų skyriaus specialistė Birutė Kazlauskienė, kultūros ministro patarėjas Irmantas Melianas, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė, Vilniaus miesto tarybos narys Edvard Trusevič, Vilniaus rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėjas Edmund Šot, Trakų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Teresa Solovjova, Trakų rajono administracijos direktoriaus pavaduotoja Irena Narkevič, mero patarėja Aliona Galdilina, rajono tarybos nariai: Marija Puč, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Trakų skyriaus pirmininkė, Tadeuš Tučkovski, Alina Kovalevskaja, Leonardas Karnila, Trakų rajono savivaldybės seniūnai Anna Ingelevič, Marija Golubovska, Tadeuš Pavlovski, Kęstutis Vilkauskas, Vytas Rukšėnas, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Karolina Narkevič, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Alina Kuleš, Statybos ir ūkio plėtros skyriaus vedėjas Romuald Zviagin, Apskaitos skyriaus vedėjo pavaduotoja Beata Tučkovska.

Žavesio ir ypatingo ritmo festivaliui suteikė Rūdiškių muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro  Brass Band pasirodymai, gausūs ansamblių koncertai.  Scenoje pasirodė Prząśniczka, Krasnoludki, Kolorowe nutki iš Lentvario H. Senkevičiaus vidurinės mokyklos, Tęcza iš Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos, Biedronka iš Trakų vidurinės mokyklos, Strumyk iš Paluknio vidurinės mokyklos, „Gaik“ iš Rūdiškių gimnazijos. Scenoje  taip pat svečiavosi rusų liaudies ansambliai Trieščiotki  ir Zabava, ansambliai Lendvarė,  Milenium (Lenkija), Joninių kapela iš Sužionių (Vilniaus rajonas). Antrojoje festivalio dalyje savo pasirodymais žiūrovus džiugino lenkų liaudies suaugusiųjų ansambliai Troczanie, Poluknianie, Rudziszczanie, Landwarowianie, Stare Troki – jų  pavadinimai pasako, iš kur yra kilę.  Be to,  pasirodė  jaunimo ansamblis Cantemus ir nepakartojama kapela Randez – vous.

Šventę vainikavo jungtinis choras. Po simbolinės dainos Leć polska piosenko teisę rengti kitų metų festivalį kartu su jo simboliu lentvariečiai perdavė Senųjų Trakų ratelių pirmininkėms Marijai Puč ir Irenai Orlovai.

Šventės organizatoriai  už organizacinę talką  dėkojo partneriams: Lenkų sąjungos Lentvario būreliui, H. Sinkevičiaus vidurinei mokyklai, o už finansinę paramą  – Lenkijos Respublikos ambasadai  Vilniuje, organizacijai Wspólnota Polska ir Trakų rajono savivaldybės administracijai.

 

 
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83675504sec.