26-asis «Vilnius Jazz» festivalis vėl kitoks ir vėl intriguojantis

Ne tiek į žvaigždes, kiek į atradimus ir novatorišką kūrybą orientuotas Vilnius Jazz festivalis nekeičia savo misijos ir šiemet. Būtent tai leidžia šiam festivaliui kasmet atsinaujinti ir būti šviežiu įvykiu, nors rengiamas jis be pertraukų jau daugiau nei ketvirtį amžiaus ir yra tapęs tikru rudenėjančio Vilniaus intensyvaus muzikinio sezono pradžios simboliu. Spalio 9-13 d. Piano.lt ir Rusų dramos teatro salėse tradiciškai laukiami visi gero ir kokybiško džiazo ieškotojai.

Simboliška, kad Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, šiemet ir Vilnius Jazz festivalio scenoje skambės itin daug europietiško džiazo, kurį atliks rinktiniai Europos kolektyvai. Festivalyje muzikuos vienas geriausių pasaulyje ir didžiausių Europoje Briuselio džiazo orkestras, kurio koncertas „Graphicology“ (spalio 11 d.) žada netikėtą vaizduojamojo meno, komiksų ir gyvos džiazo muzikos derinį. Taip pat atvyks bene kūrybingiausia šiuo metu šveicarų muzikos grupė „Hildegard Lernt Fliegen“ (spalio 10 d.), kurios koncertuose sėkmingai dera džiazas, muzikinis teatras, rokas ir repas. Nuo pat susikūrimo šią „išprotėjusių“ ir beprotiška energija trykštančių vyrukų kompaniją lydėjo kritikų ir klausytojų euforija. Prancūzų džiazo guru Andy Emleris, 2007 m. jau viešėjęs Vilnius Jazz festivalyje, šįkart atsiveža savo žymųjį orkestrą „MegaOctet“ (spalio 12 d.), kuriame suburti ryškiausi jo kartos improvizuotojai. O melodingomis, poetiškomis nuotaikomis publiką užburiantis Liuksemburgo vibrafonininkas Pascalis Schumacheris (spalio 10 d.) atvyksta su subtilaus skambesio ir plastiško garso kvartetu (vibrafonas, fortepijonas, bosinė gitara ir perkusija). Be to, Vilnius Jazz istorijoje pirmą kartą bus pristatytas ir Slovėnijos džiazas, kuriam atstovaus novatoriška ir itin talentinga pianistė Kaja Draksler (spalio 9 d.), vadinama Theloniouso Monko ir Cecilo Tayloro tradicijų sekėja. Ji supažindins su šią vasarą įrašyto savo pirmojo solinio albumo kompozicijomis.

Kitas ryškus 2013 m. Vilnius Jazz akcentas – aktualiausi Niujorko eksperimentininkų projektai. Tik dviem savaitėmis vėliau už Niujorko publiką vilniečiai festivalyje išvys nebylų filmą „A Gamblers Hand“ gyvai skambant postmodernaus džiazo siuitai, kurią avangardinio meno kūrėjas ir perkusininkas Seanas Noonanas atliks kartu su styginių kvartetu (spalio 12 d.). Taip pat šiemet festivalis pirmasis Europoje publiką supažindins su unikaliu gitaros meistru Davidu Fiuczynskiu (JAV), išgarsėjusiu pasaulyje su savo įkurta fank džiazo grupe „Screaming Headless Torsos“. Tiesa, Vilniuje bus galima išgirsti kai ką visiškai naujo – Rusų dramos teatro scenoje jis pristatys naujausią projektą „Planet MicroJam“ (spalio 13 d.), kuriame neriama į mikrotoninės muzikos pasaulį, improvizuojama Rytų tautų liaudies muzikos melodijomis (turkų, arabų, kinų ir pan.) ir visa tai apipavidalinama vakarietiško ritmo energija.

Tarpžanriniai, menų sintezės projektai – sena Vilnius Jazz tradicija. Šiemet be jau minėto Briuselio džiazo orkestro, paversiančio komiksų kūrėjo Philipo Paquet piešinius džiazo partitūromis, festivalio scenoje tradiciškai susitiks džiazo ir akademinės muzikos atlikėjai. Negana to, pirmą kartą nuskambės būtent Vilnius Jazz scenai sukurtas šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus opusas – Osvaldo Balakausko „Pavasario psalmės“ (spalio 12 d.), užsakytos ir sukurtos perkusininko Arkadijaus Gotesmano iniciatyva. Visi šio projekto atlikėjai susiję su džiazo scena, o ir pats kompozitorius neslepia, kad jam visada imponavo „savita džiazo muzikos gramatika“, kuo nesunku patikėti klausant ir kitų šio autoriaus kūrinių.

Lietuvos džiazui festivalyje taip pat atstovaus Liudas Mockūnas, pasirodysiantis duetu kartu su niujorkiečiu perkusininku Williamu Hookeriu (spalio 12 d.), ištikimu „free jazz“ estetikos šalininku. O dar vienas duetas šių metų Vilnius Jazz scenoje, netgi galėtų būti pavadintas ypatingu įvykiu Lietuvos džiazo istorijoje. Po pernai spontaniškai įvykusios bendros improvizacijos festivalio scenoje, šiemet Vladimiras Čekasinas bei Vladimiras Tarasovas, atnaujinę bendrą veiklą po dešimtmečių pertraukos, parengė specialų projektą (spalio 11 d.).

Jau aštuntus metus iš eilės į Vilnius Jazz sceną kils ir jauniausia šalies džiazo kūrėjų karta – čia varžysis „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininkai (spalio 13 d.). Šis festivalio sumanytas konkursas atvedė į džiazo sceną ne vieną perspektyvų kolektyvą, atskleidė talentų, kurie šiandien sėkmingai reiškiasi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Šiemetės varžybos taip pat žada atradimų.

Konkursą savotiškai pratęs Vilnius Jazz ir Edinburgo džiazo festivalių bendras projektas – Škotijos ir Lietuvos jaunimo, susibūrusio į „Euan Stevenson Vilnius Quintet“, muzika.

Bilietus platina Bilietų Pasaulis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60799694sec.