Kaip per atostogas atsidurti tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje

Geras atostogas lemia daugybė sudedamųjų. O nuvykti į konkrečią šalį būtent tuo metu, kai ilsėtis joje – maloniausias oras, mažiausios kainos ir artimas poilsiautojų kontingentas - vieni svarbiausių geras atostogas lemiančių veiksnių. Išankstinius 2015 m. vasaros pardavimus jau paskelbęs kelionių organizatorius „Tez Tour“ pateikia rekomendacijas, kokiais mėnesiais kokiose šalyse galima tikėtis poilsiui maloniausių aplinkybių.

Kelionių organizatoriaus atstovė Inga Aukštuolytė pastebi, jog komfortiškų sąlygų per atostogas ieško visi, todėl tinkamiausias metas planuotis ir rezervuotis jau kitos vasaros kelionę yra būtent dabar. O vėliau atostogų asortimento sudedamųjų, iš kurių it iš lego kaladėlių galima susidėlioti konkrečiam žmogui maloniausias atostogas, smarkiai sumažėja.

Balandis-gegužė: Kipras, Turkija

Europoje vasara bene anksčiausiai ateina į Kiprą. Jau balandį saloje oro temperatūra siekia 21 °C*, o gegužę pakyla iki 24 °C. Apie šią Viduržemio jūros salą sakoma, kad devynis mėnesius, nuo kovo iki lapkričio, joje trunka vasara, o likusius tris mėnesius – pavasaris. Vis dėlto matuojant lietuviškais standartais, vasara iš Kipro neišeina niekada. Šalčiausiais mėnesiais – sausį ir vasarį, oro temperatūra tenukrinta iki 17 °C.

Kalendorinė vasara Kipre itin karšta. Oro temperatūra pakyla iki 35-45 °C. Net kipriečiai vasarą nuo karščių bėga į Graikijos salas, pvz., Rodą, kur kiek gaiviau, o atmosferoje – mažiau sunkiai ištveriamos drėgmės. Be to, vasarą Kipre paskui užkilusį termometro stulpelį į viršų smarkiai šokteli ir kainos.

Dėl pavasarį anksčiausiai įšylančio oro Kipras varžosi su nuo jo krantų nedaug tenutolusia Turkija, kur vasara taip pat įsibėgėja itin greit. Pavyzdžiui, lietuvaičių itin pamėgtame Bodrumo kurorte gegužę oras įšyla net iki 26 °C. Vandens temperatūra būna 17-20 °C.

Birželis, liepa, rugpjūtis: Bulgarija, Ispanija, Egiptas ir Graikijos salos

Kalendorinė vasara – tradicinis ir aktyviausias atostogų sezonas, kuomet daugiausia poilsiautojų sulaukiama praktiškai visomis kryptimis. Vis dėlto rekomenduojama įsivertinti, kokia maksimali temperatūra yra priimtina ir pasieškoti individualių komforto ribų neperžengiančio atostogų krašto.

Ieškantiems į lietuvišką panašaus klimato, tik su šiek tiek daugiau šilumos, saulės ir be lietaus, I. Aukštuolytė rekomenduoja Bulgariją: „Ten vasaros panašios į lietuviškas, tik be ištisas savaites merkiančio lietaus, tad vasarą Palangą apsimoka keisti į Bulgarijos pajūrį. Ten jau gegužę temperatūra pakyla iki 20 °C, nors maloniausia atostogauti būtent kalendorinę vasarą, kuomet termometro stulpelis apsistoja ties 25-27 °C“. Taip pat vasarą malonus oras Ispanijoje (nuo Barselonos nedaug tenutolusiuose kurortuose ir Maljorkoje), Graikijai priklausančios Kretos (28-29 °C) ir Rodo (27-29 °C) salose.

Jei pasirinkote Ispanijos kurortus, pvz., esančius netoli Barselonos, mėgausitės malonia 20-24 °C šiluma. Labai panašios temperatūros - 21-25 °C - galima tikėtis ir Maljorkoje.Žinoma, pačioje Barselonoje, ant asfalto, karštis bus juntamas labiau.

Vasaros poilsiui tinka ir Turkija. Oro temperatūra – 30-32 °C. Vandens temperatūra – 23-26 °C.

Atostogoms ištisus metus, taip pat ir vasarą, rekomenduojamas Egiptas. Egipte net 99 proc. dienų – saulėtos ir giedros! Ir nors termometro stulpelis vasarą pakyla iki 37-39 °C, ši temperatūra nėra tokia varginanti kaip kitose šalyse dėl itin mažo drėgmės kiekio ore. „Sausas karštis malonus, jo neverta bijoti ir net 40 °C poilsiautojai iš Lietuvos toleruoja, - sakė I. Aukštuolytė. – O, pavyzdžiui, Turkijoje iškęsti 40 °C būtų žymiai sunkiau“.

Rugsėjis, spalis, lapkritis: Kipras, Sardinija, Turkija

Sardinija iki poilsiui malonios temperatūros atvėsta rugsėjį. Nors patys salos gyventojai tinkamiausiu atostogų mėnesiu vadina rugpjūtį, kai nuo jūros ima pūsti gaivos atnešantis vėjelis. Vis dėlto Sardinija, kaip ir Kipras – yra vasarą į rudenį pratęsti norinčiųjų kryptys. Paplūdimio atostogoms malonus laikas tęsiasi iki pat spalio pabaigos. Rudenį Kipre būna 26-24 °C, Sardinijoje – 23-18 °C ir maudynėms įšilusi jūra. Kipras, Sardinijagarsėja jaukiais skirtingo kraštovaizdžio paplūdimiais, iš kurių daugelis apdovanoti mėlynąja vėliava.

Palyginus suvasara, rudenį Kipre ir Sardinijoje atostogaujanti publika radikaliai pasikeičia. Nepaisant karščių, vasara - itin aktyvaus jaunimo laikas. Pavyzdžiui, Kipro Aja Napa kurortas dėl intensyvaus naktinio gyvenimo net vadinama kiprietiška Ibisa. Vis dėlto spalį, temperatūrai kiek smuktelėjus, į salą plūsteli ramesnio poilsio ieškančios ir jį Kipre randančios šeimos su mažais vaikais bei senjorai. Taip pat rudenį smukteli ir kainos.

Beje, iki pat spalio pabaigos saulės voniomis lepina ir Turkija. Tik vakarai ten vėsesni, tad verta į lagaminą įsimesti ir megztinį. Užtat kokiais vaisių derliais galima mėgautis pietų šalyse rudenį!

Patarimai keliaujantiems

Dabar yra pats tinkamiausias laikas susiorganizuoti vasaros poilsį pagal svajonių kryptį, pageidaujamą temperatūrą, atostogoms patogiausią laiką, apgyvendinimo, maitinimo tipą ir net pagal piniginės storį, mat, vieša paslaptis, per išankstinius kelionių pardavimus galima įsigyti kelionę net iki 50 proc. pigiau. Geriausių kainų ir didžiausio atostogų sudedamųjų asortimento galima tikėtis iki gruodžio 31 dienos.

„Pastebime, jog mūsų poilsiautojai jau įprato prie išankstinių pardavimų ir jų laukia. Pernai per išankstinius pardavimus realizavome apie 60 proc. visų vasaros kelionių. Dėl vis didėjančio poilsiautojų skaičiaus, praėjusią vasarą, sezonui įsibėgėjus, didinome kelionių programą net 20 proc. Todėl jau dabar ateinančių metų vasaros programą išplėtėme dar 10 proc. – kad svajonių atostogų pakaktų visiems“, - sakė I. Aukštuolytė. Ji pastebėjo, jog iš jau prasidėjusių išankstinių pardavimų matyti populiariausios 2015-ųjų vasaros sezono kryptys: tai Turkija, Bulgarija, Ispanija (Barselona ir Maljorka), Kipras, Sardinija ir Egiptas.

Praėjusią vasarą atliktais „Spinter Tyrimų“ duomenimis, apie 51 proc. keliautojų kelionių paketus įsigyja iš kelionių agentūrų. Didesnė keliautojų dalis – apie 30 proc. respondentų – įsigijo bei planuoja įsigyti kelionės paketą iš agentūros. Tuo tarpu kiek mažesnė keliautojų dalis - 21 proc. - organizatoriaus paruoštą kelionės paketą įsigijo taip pat iš agentūros, tačiau internetu. Praėjusiais metais per agentūras keliones įsigijusių poilsiautojų skaičius buvo mažesnis ir siekė 37 proc. „Tyrimų duomenys rodo išliekantį ir augantį rinkos pasitikėjimą stabiliai veikiančiai kelionių organizatoriais bei agentūromis“, - akcentavo „Tez Tour“ atstovė.

*Nurodoma metinė vidutinė mėnesio temperatūra

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62028718sec.