Ką turite žinoti apie eurą

Nuo 2015-ųjų sausio 1 dienos Lietuvoje bus įvesta bendroji Europos valiuta – euras. Čia rasite su euro įvedimu susijusias aktualijas, praktinius patarimus, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.
Praktiniai aspektai. 15 kalendorinių dienų – nuo 2015 m. sausio 1 dienos iki sausio 15 dienos – už prekes ir paslaugas mokant grynais pinigais, bus galima atsiskaityti ir litais, tačiau grąžą gausite tik eurais. Nuo 2015 m. sausio 16 dienos atsiskaityti bus galima tik eurais.
Nuo 2015 m. sausio 1 dienos litai bus keičiami nemokamai 3,4528 lito už 1 eurą kursu. Grynuosius pinigus nuo 2015 m. sausio 1 dienos nemokamai keis:

•    Komercinių bankų skyriai, kurie atlieka grynųjų pinigų operacijas (pirmą pusmetį (iki liepos 1 dienos) keis visi komercinių bankų skyriai, antrą pusmetį – dalis bankų skyrių, kurie bus nurodyti vėliau atskirai);
•    Lietuvos pašte ir kai kuriose kredito unijose litai į eurus nemokamai bus keičiami 60 dienų (iki kovo 1 dienos);
•    Lietuvos bankas nemokamai litus į eurus keis visą laiką.
Kortelėse ir sąskaitose esantys litai bus pakeisti automatiškai ir nemokamai.Nepamirškite – nė viena valstybinė ar kita institucija nesiūlys keisti pinigų gatvėje, namuose, neprašys sąskaitų numerių, neregistruos litų ar eurų serijų numerių. Dėl euro įvedimo Jūsų sąskaitos numeris nesikeis, o sąskaitoje esantys litai į eurus bus keičiami automatiškai. Primename, kad nei bankai, nei valstybinės institucijos nereikalauja telefonu pasakyti prisijungimo kodų, slaptažodžių ar kitų panašių duomenų. Įtarę apgaulę skambinkite į policiją numeriu 112.

Grynieji pinigai

Šiuo metu visoje euro zonoje cirkuliuoja vienodi septynių nominalų (5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500) eurų banknotai. Eurų banknotuose pavaizduoti skirtingų Europos istorijos laikotarpių architektūriniai stiliai, kiekvienas banknotas yra skirtingos spalvos ir dydžio. Banknotus lengva atpažinti sutrikusio regėjimo žmonėms. Kuo didesnis nominalas, tuo didesnis banknotas. Dideli, lengvai įskaitomi nominalo skaičiai banknoto averse atspausdinti storesniu dažų sluoksniu, kad juos būtų lengva apčiuopti. Perbraukite pirštu per banknotą. Pajusite, kad priekinėje jo pusėje kai kurios vietos yra storesnės. Ant naujųjų 5 ir 10 eurų banknotų kairiojo ir dešiniojo kraštų yra trumpų iškilių brūkšnelių. Ant 200 eurų banknoto tokie brūkšneliai yra prie apatinio priekinės pusės krašto, ant 500 eurų banknoto – prie dešiniojo.
Šiuo metu naudojamos aštuonių nominalų (1, 2, 5, 10, 20, 50 centų ir 1 bei 2 eurų) apyvartinės monetos. Visos euro monetos galioja visoje euro zonoje, lietuviškos euro monetos taip pat galios visose euro zonos šalyse. Kiekviena moneta turi bendrąją ir nacionalinę puses. Bendrojoje pusėje yra Europos žemėlapis ir nominalas. Nacionalinę lietuviškų euro monetų pusę puoš Vytis. Ant lietuviškos 2 eurų monetos briaunos bus iškaldinti žodžiai „Laisvė, vienybė, gerovė“.
Euro monetų nominalą galima atpažinti pagal svorį – kuo sunkesnė moneta, tuo didesnis jos nominalas (išskyrus 1 euro monetą, kuri yra lengvesnė už 50 euro centų monetą), pagal storį – kuo storesnė moneta, tuo didesnis nominalas (išskyrus 1 euro ir 2 eurų monetas, kurios yra plonesnės už 50 euro centų monetą). Taip pat euro monetų briaunos yra skirtingos:
•    1 ir 5 euro centų monetų briauna yra lygi.
•    2 euro centų monetų briauna yra lygi su grioveliu.
•    10 ir 50 euro centų monetų briauna yra rantuota.
•    20 euro centų monetų briauna yra su septyniais įdubimais.
•    1 euro monetų briauna yra su trimis smulkiai rantuotomis dalimis (trys rantuotos ir trys lygios dalys).
Įvedus eurą bus siekiama išvengti įstatymo pažeidimų, todėl bus vykdomos įvairios priemonės: aktyvi kainų stebėsena, visuomenės įtraukimas į kainų priežiūros kontrolę, prekių ir paslaugų kainų perskaičiavimo ir nurodymo kontrolė. Galimi pažeidimai bus nedelsiant tiriami, o patvirtinus pažeidimą atsakingiems asmenims taikomos sankcijos. Siekiant apsaugoti Lietuvos vartotojų interesus, įvedant eurą, ir užtikrinti sąžiningą paslaugų bei prekių kainų perskaičiavimą pasirašytas Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumas.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Kaip įvedus eurą pasikeis socialinių išmokų mokėjimo tvarka?

Nuo 2015 m. sausio 1 dienos išankstinės socialinio draudimo senatvės pensijos (mokamos už praėjusį mėnesį), socialinio draudimo senatvės pensijos, socialinės pašalpos ir kita piniginė socialinė parama (mokama už praėjusį mėnesį), taip pat valstybinės pensijos, šalpos išmokos, našlių pensijos ir kitos valstybinės išmokos (mokamos už praėjusį mėnesį) bus mokamos eurais.  Nė viena paminėta išmoka dėl euro įvedimo nesumažės.

Kokia valiuta bus mokama pensija nuo 2015 metų?

Nuo 2015 metų sausio 1 dienos pensija bus mokama eurais. Pensija bus automatiškai perskaičiuota ir mokama eurais kaip buvo mokama litais. Pačiam senjorui dėl to nereikės nieko daryti. Verčiant litus į eurus, sumos bus apvalinamos gyventojų naudai.

Kokio dydžio pensija bus mokama eurais?

Tikslus dydis paaiškės tada, kai Vyriausybė patvirtins bazinės pensijos, draudžiamųjų pajamų ir kitus reikalingus dydžius, eurais. Apytiksliai pensiją eurais galima apskaičiuoti dabar gaunamą pensijos dydį padalinus iš 3,4528. Pavyzdžiui, jeigu vidutinė pensija šiuo metu yra 827,10 LT, tai pavertus į eurus ji bus 239,55 EUR.

Ar socialinio draudimo pensijos, pašalpos, nedarbo išmokos bus apvalinamos iš litų į eurus?

Atsižvelgiant į patvirtintą lito ir euro keitimo kursą, pakeitus įstatymuose nustatytas sumas, kurios traukiamos į formules, taikomas apskaičiuojant šias išmokas, jos bus ne automatiškai suapvalinamos, o perskaičiuojamos. Žmogui pačiam nereikės kreiptis dėl perskaičiavimo, perskaičiuos „Sodra“.

Kaip Lietuvos gyventojai bus informuojami apie gaunamų išmokų dydį eurais?

Gyventojus, kuriems pašalpos pristatomos į namus arba išmokamos per mokėjimo įstaigą (AB „Lietuvos paštas“ padalinius), planuojama informuoti nurodant būsimos pensijos dydį ant išmokos išmokėjimo kvito.

Kur galima rasti svarbiausią informaciją apie euro įvedimą Lietuvoje?

Visą aktualią informaciją apie eurą galima rasti oficialioje euro svetainėje www.euras.lt arba skambinti nemokama euro telefono linija 8 800 34528. Jūsų namus taip pat pasieks leidiniai apie praktinius euro įvedimo aspektus ir grynuosius pinigus. Apie euro įvedimą bus plačiai pranešama žiniasklaidos priemonėse.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55165195sec.