Autors: Monika Rudytė
Avots: vipcommunications
Nenuostabu, jog keliaujančiųjų autobusais srautas nuolatos auga –
sparčiai plečiasi krypčių pasiūla, be to, autobusų salonuose galima rasti vis
daugiau patogumų, kurie šiandien leidžia keliautojams produktyviau išnaudoti
laiką kelyje. Tačiau išsiruošusiems į tokią kelionę rekomenduotina pasirūpinti
ne tik savo komfortu ar užimtumu, bet ir skrandžiu. Tinkamai sukomplektuotas meniu užtikrina dar
geresnę savijautą išvykus!
Savo mitybos racionu
pasirūpinkite iš anksto
Reklāma
Pasak mitybos konsultantės Lilės Lukminaitės, kelionės meniu turėtų
susidėti iš kuo daugiau sezoninių daržovių, vaisių, uogų bei grūdinės kultūros
maisto produktų – juose gausu skaidulų, kurios padeda palaikyti gerą žarnyno
veiklą. Taip pat puikiai tinka ir džiovinti vaisiai bei riešutai, tačiau svarbu
juos valgyti išmirkytus vandenyje ir jausti saiką.
Stotelių, kuriose galėsite įsigyti išvardintų produktų kelyje
greičiausiai nebus labai daug, tad geriausiai lauknešėliu pasirūpinti dar prieš
kelionę.
„Ypač rekomenduoju pasipjaustyti morkų, cukinijų ar agurkų lazdelių ir
iš mėgstamų produktų pasiruošti užtepėlę, kurioje galėsite mirkyti minėtas
daržoves, – patarimus dalijo L. Lukminaitė. – O jei vis dėlto sumuštinis jums
labiau prie širdies – rinkitės bemielę, viso grūdo duoną, pagardinkite ją
avokadu ir pomidorais.“
Taip pat būtina vartoti pakankamai skysčių – bent 2 litrus per dieną. Labiausiai
tinka vanduo su citrina, kurį galima paskaninti čija sėklomis arba linų
sėmenimis – tokiu būdu gausite kelionėje ypač reikalingų maistinių skaidulų.
„O arbatų mėgėjams rekomenduotina pasiimti termosą su mėgstamų žolelių,
virškinimą gerinančia arba žaliąja arbata“, - pridūrė konsultantė.
Be to, L. Lukminaitės teigimu, ne mažiau svarbus kelyje yra fizinis
aktyvumas. „Sustojus autobusui išnaudokite progą pajudėti – eikite
pasivaikščioti, prasitempkite, padarykite įvairių pratimų“, – ragino
konsultantė.
Kokių produktų kelionėse
reikėtų vengti?
Ruošdamiesi į kelionę venkite greitai gendančių, labai trapių ir ypač
kvapnių maisto produktų: miltinių, konservuotų, marinuotų, rūkytų gaminių bei
greito maisto. „Eurolines“ vadovo ir patyrusio keliautojo Edmundo Pavlovo
teigimu, tokia mityba – kančia ne tik mūsų žarnynui, bet ir greta sėdinčiam
kaimynui, kuris netoleruoja aitrių kvapų.
Ypatingai, pasak
E. Pavlovo, kelionėse rekomenduojama atsisakyti įvairių pieno produktų –
jogurtų, pieno gėrimų, ledų ir pan. Netinkamai laikomi jie ne tik labai greitai
genda, bet ir yra be galo teplūs.
Taip pat
patariama didelio maisto produktų kiekio neimti į autobuso saloną: bagažinėje
temperatūra daug tinkamesnė jų laikymui, be to, tokiu būdu sutaupysite vietos bei
išlošite savo ir bendrakeleivių komforto sąskaita.
„O vis dėlto
nespėjote pasirūpinti savo mityba prieš kelionę, labai krimstis nederėtų –
autobusuose visuomet dalijame vandenį, o stoteles stengiamės suplanuoti tokiose
vietose, kuriose galima įsigyti maisto bei karštų gėrimų“, – pridūrė
„Eurolines“ atstovas.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.