Liepos 23-26 dienomis tradicinių ir istorinių burlaivių regata "Burpilis"

Liepos 23-ąją Neringoje startuos antroji jachtų ir burvalčių regata „Burpilis“, kurios metu Kuršių marias papuoš autentiškos burvalčių replikos (tradiciniu būdu pastatyti laivai) ir istorinės jachtos.

Tradicinių ir istorinių laivų asociacijos organizuojamu renginiu siekiama platesniam visuomenės ratui pristatyti Kuršių marių laivininkystės paveldą – tradicines laivybos priemones (burvaltes).

Regatoje bus varžomasi Lietuvos teritoriniuose vandenyse plaukiojančiomis žvejų burvalčių replikomis (kurėnais ir venterinėmis valtimis) ir istorinėmis jachtomis, statytomis ne anksčiau nei prieš 50 metų arba pagal autentiškus brėžinius. Numatoma, kad regatoje bus galima išvysti iki 15 istorinių burlaivių. Svečiai iš svetur – kurėnas „Rusna“ iš Kaliningrado Pasaulio vandenyno muziejaus (Rusija) ir žvejų burvaltė „Źakuwka“ iš Nacionalinio jūrų muziejaus Gdanske (Lenkija).

Siekiant pristatyti laivybos paveldą bei jo svarbą Kuršių marių regiono kultūriniam tapatumui I-am ir II-am „Burpilio“ etapams suteikiami simboliniai pavadinimai. Nidos trikampio etapas (liepos 23 d.) skirtas žymaus Lietuvos tautodailininko ir Neringos senosios kultūros puoselėtojo Eduardo Jonušo (1932-2014) atminimui. Regatoje dalyvaus jo pastangomis pastatytas kurėnas „Kuršis“ ir venterinė valtis.

II-asis etapas skiriamas Klaipėdiečių (Memelio) buriuotojų garbei. Anot organizatorių, Kuršių marias ir Klaipėdos uosto prieigas galime vadinti buriavimo sporto Lietuvoje gimtaisiais vandenimis. Čia prieš 145 metus (1869 m.) vyko klaipėdiečių buriuotojų regata – pirmasis tokio pobūdžio renginys dabartinėje Lietuvos teritorijoje.

Šiemet sueina ir 130 metų nuo pirmosios buriuotojų draugijos „Memeler Segelverein“ („Klaipėdiečių buriuotojų draugijos“) įkūrimo datos. Ši organizacija prisidėjo prie buriavimo varžytuvių vystymo ir tarp Kuršių marių žvejų burvalčių. Vokiečių ir lietuvių buriuotojai surengė ne vieną žvejų regatą, kuriose su entuziazmu dalyvaudavo kelios dešimtys burvalčių, pagal dydį suskirstytų į atskiras klases.

Liepos 32-ąją Nidoje startuosianti regata "Burpilis", liepos 24-ąją kelionę tęs Juodkrantėje ir finišuos liepos 25-ąją Klaipėdoje, kur vyks III-ojo "Jūros dienos" etapo ir absoliučios įskaitos prizininkų apdovanojimas burvalčių ir jachtų klasėse.

Informacija parengta pagal organizatorių pateiktą koncepciją.

2-osios tradicinių ir istorinių burlaivių regatos „Burpilis programa

Liepos 23 d., trečiadienį
1-asis Eduardo Jonušo etapas Nidoje

11. 00 val. startas – trikampio distancija mariose priešais Nidos uostą.
15. 00 dalyvių grįžimas prie karntinės.
18. 00 val. 1-ojo etapo prizininkų apdovanojimas (Nidos uosto krantinė). Dalyvauja V. Jonušienė, Neringos savivaldybės meras D. Jasaitis ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė A. Feser.
19. 00 vakaronė laivuose ir šalia jų

Liepos 24 d., ketvirtadienį
2-asis „Memelio buriuotojų" etapas Nida-Juodkrantė
10.00 val. startas - distancija maršrute Nida-Juodkrantė.
16-18 val. dalyvių suplaukimas prie Juodkrantės pirso.
19 val. 2-ojo etapo prizininkų apdovanojimas (Juodkrantės prieplauka).

Liepos 25 d., penktadienis
3-iasis „Jūros dienos“ etapas Juodkrantė-Klaipėda

10. 00 val. startas – distancija maršrute Juodkrantė-Klaipėda
16-18 val. dalyvių suplaukimas į Klaipėdos uostą

Liepos 26 d., šeštadienį
Burių diena Jūros šventėje, Klaipėda
15 val. 3-ojo etapo ir absoliučios įskaitos prizininkų apdovanojimas burvalčių ir jachtų klasėse (Kruizinių ir karo laivų terminalas).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi" Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.06480789sec.