Kupolinės Žaliūkių malūnininko sodyboje

2014 m. birželio 23 d., pirmadienį, 18 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) bus švenčiamos Kupolinės pagal Kristijono Donelaičio poemos „Metai“ II dalį „Vasaros darbai“. Prisimenant senąsias tautos tradicijas, visi kviečiami kupoliauti, pinti vainikus, iš surinktų žolynų spėti ateitį, vaišintis apeigine duona ir gira, uždegti šventinę ugnį, linksmintis prie laužo ir drauge sutikti trumpiausią vasaros naktį. Šventėje dalyvaus ŠU folkloro ansamblis „Vaiguva“ (vad. D. Martinaitienė), Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus folkloro ansamblis „Margulis“ (vad. B. Poškienė), Šiaulių kultūros centro folkloro ansambliai „Rėda“ ir „Auda“ (vad. J. Lipinskienė).

Joninių išvakarėse Žaliūkių malūnininko sodyboje visi laukiami Kupolinių šventėje. Tai antrasis šiais metais muziejaus vykdomo projekto „Nuo pavasario linksmybių iki žiemos rūpesčių“, skirto K. Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms, renginys. K. Donelaičio laikais Mažojoje Lietuvoje vasaros viduryje, suvešėjus gamtai, švęsta Kupolė. Tad ir Žaliūkių malūnininko sodyboje vyksiančioje šventėje, pilnoje archajiškos baltiškosios mitologijos elementų, bus prisiminti senieji lietuvninkų papročiai, paplitę visoje Lietuvoje. Laikantis išlikusių tradicijų, siekiant apsisaugoti nuo blogųjų jėgų poveikio bei užsitikrinti gerą derlių ir laimingą gyvenimą, ypatingas dėmesys bus skiriamas kupoliavimui, vainikų pynimui, Kupolės medžio puošimui, ugnies garbinimui.

K. Donelaičio poemoje „Metai“ minima, kad vasarai artėjant, būrai turi naujų darbų, kartu, ir naujų rūpesčių. Daržuose ir laukuose darbą dalinasi visi: vyrai, moterys, mergos su bernais, pratinami netinginiauti ir vaikai. O moterys, lyg tos bitutės, suspėja visur padirbėti: vaikus auginti ir auklėti, nepamiršta lauko ir daržo darbų, padeda vyrui, ruošia maistą ir dar visus rengia siūdintais drobiniais apdarais. Visi ruošiasi augmenijos suvešėjimo šventei Kupolinėms.

Žolynai šiuo metu turi daugiausia gyvybinės jėgos, vaistažolės – gydomųjų savybių. Tad šventės vakarą, norėdami sužinoti ateitį, lankytojai turės galimybę ją išsiburti iš devynių žolynų. Surinkta puokštė – kupolė – tinka ne tik burtams ar ateities spėjimui, bet ir saugo nuo piktos akies, nužiūrėjimų, užkalbėjimų. Kupolė yra ir vaistas nuo visokių negalavimų, tad saugoma visus metus iki kitos saulės grąžos.

Nuo seno birželį, kai trumpiausia naktis ir ilgiausia diena, ir jaunimas, ir vyresni žmonės kupoliaudavo, pindavo vainikus, susirinkę draugėn vaišinosi, užkūrę laužą pasitikdavo saulėlydį, šokdavo, dainuodavo, eidavo ratelius, o vidurnaktį traukdavo ieškoti paslaptingo ir stebuklingo paparčio žiedo. Šių linksmybių netrūks ir šventėje prie Žaliūkių malūno: lankytojai bus kviečiami dalyvauti muziejaus edukacinėse veiklose, išbandyti sviesto mušimą, šokti ir dainuoti drauge su folkloro ansambliais, pasišildyti prie laužo ar paskanauti šventinių vaišių.

Tradiciškai Kupolinės yra švenčiamos Joninių išvakarėse ir tapatinamos su šv. Jono vardadieniu, tad visiems Jonams, Janinoms ir Jonėms šventė nemokama!

Įėjimas – 2 Lt, vaikams iki 7 metų – nemokamai.

Pastaba: jei lis lietus, šventė vyks Malūnininko troboje.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55778098sec.