Kalabrija: vieta, kur sulėtėja net itališkas temperamentas

Jau kurį laiką netyla kalbos apie magišką grynuolį pačioje itališko ilgaaulio bato nosyje – Kalabriją. Ir išsiilgusieji estetiškosios Italijos, į kurią sugrįžta bent kartą per metus, ir juolab vykstantys atostogauti čia pirmą kartą Pietų Italijos regione ras viską ir dar daugiau. Jei prieš keletą metų „The New York Times“ įtraukė Kalabriją į būtinų aplankyti vietų pasaulyje sąrašą, matyt, tikrai yra dėl ko.


Sveiki atvykę į atskirą respubliką

Ši frazė tiesiog idealiai tinka kalbant apie visos Italijos ir Kalabrijos santykį. Net patys italai sako, kad pastaroji yra kitokia daugeliu aspektų: pradedant menkiau apmokamais darbais, tačiau baigiant tobulais paplūdimiais ir maistu, kuriais per atostogas mėgautis atvyksta kaimynai iš Šiaurės Italijos.

„Kalabrija – tikroji Italija, kurią regime filmuose apie aistringą meilę, kurstomą gardžiu maistu ir puodeliu espreso siauros gatvelės kavinukėje, rojaus vaizdais ir architektūros stebuklais. Tiesą sakant, visapusiškas autentiškumas – vienas iš aspektų, kodėl labiausiai ekonomiškai atsilikęs regionas šalies pietuose taip traukia“, – sakė Akvilė Barakauskaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė.

Unikaliai Kalabrijos kultūrai įtakos turėjo regioną vis bandžiusios užvaldyti imperijos nuo senovės graikų iki ispanų ir prancūzų. Visos jos paliko įspaudus regiono kalboje, architektūroje, virtuvėje, religijoje, mene, tradicijose ir net vietinių charakteryje.

Sakoma, kad vietiniai čia tvirčiau nei bet kur kitur šalyje gina savo nuomonę bet kokiu klausimu. Stereotipas? Gali būti, tačiau dėl kai ko nė su vienu vietos gyventoju tikrai nelaimėsite ginčo: jei pasakysite, kad kur nors pasaulyje ragavote gardesnio maisto nei pas juos.

Palaima gomuriui

Greičiausiai dėl to nekils nė mažiausio noro ginčytis. Puikus Kalabrijoje ruošiamas maistas – dar viena priežastis, viliojanti į šį kraštą turistus. La pasta ir pizza čia tikrai rasite, tačiau būtų nuodėmė neparagauti, pavyzdžiui, ndujos – tradicinio patiekalo iš maltos kiaulienos ir aitriosios paprikos. Delikatesinę dešrą ar greičiau paštetą įprasta tepti ant skrebučio, bet juo gardinami ir tie patys makaronai ar pica. Tiesą sakant, viskas ir bet kas. Turbūt nenuostabu, kad aitrioji paprika įeina ir į tradicinio patiekalo sudėtį – šią prieskoninę daržovę Kalabrijoje deda beveik į visur.

Dar keli išskirtiniai ingredientai patiekalų receptūrose – baklažanas ir violetinis svogūnas, iš kurio gaminama net uogienė. Žuvį Kalabrijoje ragausite visiškai šviežią, ką tik pagautą, mėgstantiesiems mėsą bus pagaminta kas nors iš kiaulienos, jautienos ar avienos. Prieš pagrindinį patiekalą galima paskanauti vietinių sūrių, o lauktuvių parvežti itin kokybiško pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.

Įstabi gamta diktuoja gyvenimo tempą

Kalabrija – tobulas kraštas romantiško poilsio išsiilgusioms įvairaus amžiaus poroms, vertinančioms kultūrą ir meną, apipintus trijų tūkstantmečių istorijos, bei ramesnį poilsį prabangiuose viešbučiuose (tiesa, kiek mažesniuose nei, pavyzdžiui, Turkijoje). „Tačiau šeimos neabejotinai ras ir holiday village tipo apgyvendinimą – tam tikrą atostogų kompleksą, kurį sudaro vasarnamiai ar vilos, o ne vienas didelis viešbučio pastatas“, – sakė A. Barakauskaitė.

Viešbučio lokaciją patariama rinktis pagal atostogų pobūdį. Tingaus poilsio mylėtojus svetingai pasitiks žalumos apsupti viešbučiai netoli jūros, o tiems, kuriems atostogos reiškia įspūdžius tyrinėjant kraštą ir viešbučio dydis ar nepriekaištingai išpuoselėta teritorija nėra būtinybė, patogiau apsistoti miesteliuose. Ir vienu, ir kitu atveju pajusite, ką reiškia iš tiesų neskubėti – neįtikėtina, bet gyvenimo tempas čia absoliučiai priešingas ekspresyviam italų temperamentui.

Maži ir jaukūs miesteliai Kalabrijoje gerokai įdomesni už didžiuosius miestus kituose regionuose, o kai kurie jų pulsuoja ta anksčiau minėtąja Italija iš filmų. Tropea – turbūt lankomiausias pajūrio miestelis, kurio katedroje saugoma ikona Madonna di Romania. Bet ne mažiau verti dėmesio Gerace, Stilo ar Pizzo Calabro miestukai kalnų prieigose, po kuriuos kelionių organizatorius „Tez Tour“ vykdo ekskursijas.

Beje, iš Kalabrijos lengvai pasiekiamas ir įspūdingas viduramžių miestas Matera Bazilikatos regione. Tai viena iš šių metų Europos kultūros sostinių, garsėjanti į UNESCO pasaulio paveldą įtrauktais unikaliais priešistoriniais uolų urvais-namais, požeminėmis bažnyčiomis, XIII-ojo amžiaus katedra ir nuostabiu kraštovaizdžiu.

Visgi tam, kad įsitikintumėte, jog Kalabrija iš tiesų išskirtinė, reikėtų patyrinėti ne tik žemyninę jos dalį. Tam subalansuota dar viena „Tez Tour“ ekskursija: susipažinę su Le Castellos miesteliu ir paklaidžioję garsiojoje Aragonesės pilyje, leiskitės į krištolo skaidrumo jūrą valtimi permatomu dugnu. Tolstant nuo baltų glotnių paplūdimių, galiausiai iš vandens atsivers kvapą gniaužiantis kraštovaizdis: kalnų grandinės, kurių apsupti vos įžiūrimi miestelių stogai, ir kerinti, kone laukinė gamta, į kurią žvelgiant sustoja laikas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76782513sec.