Mauricijaus gelmių paslaptys

Nuotraukos Air Mauritius

Viena unikaliausių nardytojams vietų pasaulyje yra Mauricijus, nedidelė sala šalia Madagaskaro, maždaug už 2000 kilometrų nuo Afrikos, Indijos vandenyno platybėse. Ši sala pripažinta rojumi ne tik nardytojams, bet ir žvejams, bei paplūdimių mėgėjams. Šįkart – apie Mauricijaus gelmes ir garsųjį nardymo instruktorių iš Mauricijaus, kreolą Hugues Vitry, kuris stulbinančiai artimai kontaktuoja su žuvimis, jos supa jį debesimis, jis gali jas liesti, net labai nuodingas ir pavojingas. Tai stebina ir žavi daugybę nardytojų iš viso pasaulio, atvykstančių pasigrožėti jo triukais. Koks gi tas koralinių rifų povandeninis pasaulis? Koks jo ryšys su žmogumi?

Ne vieno akį patraukia žuvys angelai. Tai tokios suploto aukšto kūno koralinio rifo žuvys, pasidabinusios neįtikėtina spalvų gama. Jos narų mėgstamos daugiausia dėl savo išraiškingumo, yra gan didelės. Ypač įspūdingas - imperatoriškasis angelas. Jūrų muziejuje daug kas galėjo matyti net dešimtmetį ten išgyvenusią vieną žuvį tokiu pavadinimu. Ji priklauso Pomacantinae šeimai.

Žuvys drugeliai – daug smulkesnės koralinio rifo gyventojos. Ragžuvės – tai tokios pavojingos rifo žuvys, turinčios spygliukus prie uodegos. Jie gali būti ir nuodingi. Šiaip spygliukai- tik gynybinis įnagis, juos žuvys laiko priglaustus prie kūno ir pastato tik iškilus pavojui. Apie murenas ir barakudas literatūroje rašoma kaip apie pavojingas, nes didžiulė murena gali pačiupti galingais dantimis už rankos. Instruktoriui Hugues Vitry pačiam teko kokius metus jūrų muziejuje kasdien maitinti žaliąją mureną iš Karibų. Jis iki šiol prisiminena su kokia jėga ji iš rankų išplėšia kilograminę žuvį ir kaip staigiai puola. Muziejaus senbuviai pasakojo, kaip tik parvežus ji iškrito ant žemės iš vonelės ir kalendama dantimis puolė arčiausiai stovintįjį, o buvo dar visiškai mažytė! Yra ir barakudų žmogaus užpuolimo atvejų.

Žuvų klounų šeimą visi žino, tai tos dryžuotos žuvelės, gyvenančios tarp nuodingųjų aktinijų čiuptuvų. Tai simbiozės pavyzdys, kai viena žuvis naudinga kitai – klounas reikalingas aktinijai, nes ją apvalo, išrenka parazitus (nors tiksliai sunku nusakyti tą naudą), o klounas, būdamas tarp nuodingųjų aktinijų čiuopiklių, yra apsaugotas nuo plėšrūnų.

Beje, viename „Kelionių ir pramogų“ žurnalo viršelyje buvo išspausdinta skorpionžuvės, liečiančios nardytoją Hugues Vitry, nuotrauka. Ši žuvis vadinama įvairiai - tai scorpion fish, tai lionfish, ji labai nuodinga, nors mėgstama laikyti akvariumuose.

mauritius

Pasižvalgykime po Mauricijaus pakrančių koralų gelmes kartu su čiabuviu kreolu, nardymo mokytoju, užaugusiu ant jūros kranto. Jei susigundysite nuvykti į šią, rojumi vadinamą salą, o apie tai tikrai verta pagalvoti, galimas dalykas, Jūsų sutiksite šį nardymo instruktorių, su kuriuo ne tik malonu pabendrauti ir panardyti, bet ir daug sužinoti apie gelmių pasaulį.

Į keletą klausimų jis sutiko atsalkyti „Kelionių ir pramogų“ žurnalui.

Hugues, kokios jūros gyvių rūšys jums mieliausios?

Įdomiausia bendrauti, aišku, su gigantiška murena, ragžuvėmis ir rykliais.

Jūs neįprastai artimai bendraujate su daugeliu šių pavojingų gyvių. Kokia vis dėl to pagrindinė priežastis tokio glaudaus kontakto tarp žmogaus ir žuvies, gal tai ti mitybos refleksas?

Kai kurios žuvys iš pradžių atplaukia iš smalsumo. Bet aš pastebėjau, kad kai kurios kitos rūšys, kurios neėda nieko, išskyrus dumblius ir planktoną, taip pat atplaukia pas mane. Pirmiausia todėl, kad aplink mane būna jau daug kitų žuvų, kurios lydi nardytojus, nes, matyt, jaučia saugumą. O gal ir todėl, kad joms tai patinka, gal net smalsu, kas įsiveržia į jų teritoriją. Jos tikisi gauti dovanų, nebūtinai maisto, kadangi jos, kaip ir paukščiai mūsų namų kieme ieško tik tada, kai jo labai reikia. Mes joms esame dideli dėdės, atėję jų aplankyti, ir jos yra laimingos būdamos su mumis. Kada aš neriu po vandeniu po kelių savaičių nebuvimo mieste, man tereikia pašaukti, ir gigantiškoji murena ateina pas mane ir apsiveja sakydama „ Sveikas sugrįžęs!“ Ragžuvės, kurios neršto metu gali būti ir pavojingos, atplaukia pas mane ir atsistoja tiesiai prieš mane. Taip pat nuodingoji skorpionžuvė atplaukusi atsisėda man ant galvos ar veido. Jos reaguoja į mano gerklės garsus, tik po to į fizinį kontaktą.

Nebijote jokių pavojingų žuvų, kodėl jos jums nepavojingos? Žurnalo viršelio nuotraukoje jūs beveik bučiuojatės su skorpionžuve, apie kurią, švelniai tariant, galima pasakyti, jog yra ypač pavojinga.

Negaliu pasakyti, jog aš nebijau jokios nuodingos žuvies. Gyvenu ant jūros kranto nuo pat gimimo ir visada mano ryšys su jūra buvo labai artimas, o jūros gyvūnai – mano broliai ir draugai. Mes perimame iš vyresniųjų požiūrį į jūrą ir perduodame jį jaunesniems. Kiekvienas gali jausti tam tikrą jūros baimę, ją gerbti, bet niekada jos nebijoti tikrąja šio žodžio prasme. Bandome suprasti, galų gale prieiname išvados, kad pavojai jūroje turi savas priežastis. Pavyzdžiui, akmenžuvė gali įduri keletą dūrių kiekvienam užlipusiam ant jos nugaros peleko, kadangi ji guli užsikasusi smėlyje ir minta čia ėdalo ieškančiomis žuvimis. Jos nuodai žmogui yra pavojingi ir per kelias sekundes patekę į plaučius ir širdį gali sukelti mirtinas pasėkmes. Bet nuo vaikystės žinome, kad įdurti ji gali tik nugaros peleku, visi kiti pelekai yra nenuodingi. Todėl mums nėra jokių problemų ją ištraukti iš smėlio ir perkelti saugiai į rifą, kur niekam ji nekels pavojaus.

Kokias kitas žuvis jūs galite liesti?

Aš galiu paliesti visas žuvis, kurias pažįstu, kurias žinau esant labai lėtas, bet žurnalo skaitytojams nepatartina tai daryti, kadangi per palietimo akciją turi būti absoliutus pasitikėjimas tarp abiejų pusių ir žinojimas, kas bus daroma. Bet kokios abejonės yra labai pavojingos. Aš galiu paliesti beveik bet kokią jūros būtybę, tarp jų ir ryklius bei murenas, bet tam būtinas abipusis pasitikėjimas. Kai kurios būtybės yra pavojingos dėl to, kad yra plėšrios, o kitos dėl to, kad išsigąsta. Negalima sau leisti atsidurti tokioje situacijoje, kad pasirodytum esąs grobis. Taip pat negalima gąsdinti gyvūno, kuris gali pulti gindamasis.

Ar jūs kada nors esate patekęs į pavojingą situaciją?

Taip, man buvo nutikę keletas pavojingų atvejų, kai buvau jaunesnis. Apie 1970 metus žeberklavimas Mauricijuje dar nebuvo uždraustas, ir aš buvau per jaunas suprasti laukinio pasaulio esmę, kuomet mane užpuolė tuntas ryklių, ketindami iš manęs atimti sumedžiotas žuvis. Nuo tada aš vienas žeberklavimo priešininkų.

1988 m. kelionės į Karajos archipelagą Mauricijaus šiaurėje metu nardymo bičiulis ir žvejys mus su draugu nugabeno į ryklių gausiai lankomą vietą ir, kol mes buvome po vandeniu, ten pradėjo žvejoti. Aplink suplaukė įvairiausių dydžių rykliai, o kai mano partneris bandė išsiropšti ant denio teliuškuodamas plaukmenimis vandenį, jie susirinko apie mus. Aš buvau šalia ir laikiau ryklius atokiau nuo jo kojų. Kai atėjo eilė ropštis man pačiam, jau niekas jų nelaikė.

Nežinau, kodėl žmonės bijo barakudų, čia jų gausybė ir jokių problemų su jomis. Jos atplaukia labai arti narų ir beveik neturi jokios baimės. Barakudų aš tikrai nebijau. Nesuprantamomis ir laukinėmis emocijomis pasižymi baltieji rykliai, kuriuos bandžiau suskaičiuoti 1973 m. Tai rūšis, kuri tiesiog žmogų aplenkia.

Ką jūs norėtumėte patarti turistams, ketinantiems nardyti Mauricijuje?

Pagal savo kvalifikaciją aš treniruoju instruktorius ir gidus didelėse nardymo mokyklose. Būtina žinoti, su kuo neriate į gelmes, labai gerai pačiam žinoti kuo daugiau informacijos apie povandeninį pasaulį, pažinti žuvis. O instruktorius turi sugebėti atsakyti į visus jūsų klausimus, žinoti lotyniškus žuvų pavadinimus, jų įpročius. Geras gidas kiekvieną kartą turi žavėtis susitikimu su žuvimi, kurią jis mato kas dieną, tai jam visada turi būti tarsi pirmas kartas. Jis turi mylėti tai, ką daro.

mauritius

Dėkui už pokalbį.
Kalbėjosi Erlandas Paplauskis

www.kelionesirpramogos.lt

 
 Keliones

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85746408sec.